Paylaş
Bu günler ister istemez geçen yılın sorgulaması, yeni yılın planlarının yapıldığı zamanlardır. Ben de yılın son günlerinde özellikle İzmir’le ilgili değerlendirmeyi fikirlerine çok güvendiğim, vizyonlarının İzmir’de fark yarattığına inandığım Işınsu Kestelli ve Temel Aycan Şen’le yapmak istedim. İzmir Ticaret Borsası ve VOB başkanı olarak her platformda kenti başarıyla temsil etmesinin yanısıra, yaratıcı projeleriyle İzmir’e çok şey katan Kestelli ve EGİAD başkanlığı döneminde bir yöneticinin nasıl olması gerektiğini, koltuğunu gençlere yer açmak için bırakıp gitmeyi bilerek de liderliğin mevkiyle ilgili olmadığını en iyi şekilde gösteren Şen, bana göre yeni neslin kanaat önderleri… İşte onlara göre 2012 nasıl geçti, 2013 nasıl olmalı?
- 2012 kişisel hayatınız açısından nasıl geçti?
HASTALIĞIMDAN SONRA BOŞLUĞU DOLDURMAK İSTEDİM
Işınsu Kestelli: 2012 genel olarak zordu, ama kişisel olarak son derece yoğun geçti. Bunun nedeni, önceki yıl geçirdiğim rahatsızlık nedeniyle doğan boşluğu doldurmak istemem olabilir. Hayatımın en yoğun yıllarından biriydi. Belki başka kişilerde de böyle oluyordur. Ama gerçekten ben bu yıl kendimi yoracak kadar hiperaktiftim. Seyahatler, özel projeler, borsanın projeleri derken yoğun ama çok keyifli geçirdim.
PROJELERİN HASADINI YAPTIĞIM YIL
Temel Aycan Şen: Kişisel olarak benim için de çok yoğun geçti. EGİAD ile ilgili verdiğim sözün arkasında durmak için projeleri tamamladığımız ve bu hasadını yaptığımız bir yıl oldu. Başladığımız herşeyi bitirmek adına çok yoğun çalıştık. Gerçekten aralık ayı başında söylediğimiz herşeyi fazlasıyla yapmış ve yeni arkadaşlara devretmiş olduk. Herşey bitmiş gibi görünse de farkettik ki bu görevle birlikte 16 yeni göreve daha girmişim. EGİAD’ın bitmesi, sadece birinin bitmesi anlamına geliyor.
- Türkiye ve ekonomi açısından değerlendirmenizi istersem…
Işınsu Kestelli: Nasıl ki tek kanatlı kuş uçamazsa, iç ve dış talep dengesini sağlam kuramayan ülke ekonomileri de istenen ölçüde büyüyemez. Bir yandan küresel krize rağmen ihracatta ülke ve ürün çeşitlemesine giderek dış ticaretimizi artırırken, diğer yandan iç piyasada ayağımızı hep frende tuttuk. Sonuçta ekonomi yılın ilk üç çeyreğinde dış talebin katkısıyla büyürken, iç talebin büyümeye etkisi 2009’dan bu yana ilk kez eksiye düştü.
Temel Aycan Şen: Türkiye adına dünyadaki gelişmelerin de etkisiyle çetin bir yıl oldu. Ekonomik krizler, Arap baharı, komşularla ilişkiler, terör olayları derken tüm bu yaşananlar iş dunyasını da haliyle etkiledi. Her ne kadar çalışmalar yapıldı, önlemler ve teşvikler yaratıldıysa da işsizlik, bürokrasi, talep daralması, kar azlığı, yeni yasa ve düzenlemelere uyum süreci gibi konular iş dunyasının hep gündeminde oldu.
- 2013 ile ilgili ne düşünüyorsunuz?
IŞINSU KESTELLİ
‘ANNEM KANSERİ YENDİ’ VE ‘TUTUMLU BOHÇA’ İLE KADINA DOKUNUYORUZ
2012’de birçok yeni projeye girdim. Bunların sonuçlarını 2013 yılında almayı umuyorum. 13 benim için uğurlu bir rakamdır. 13 Ocak doğumlu olduğumdan 13 rakamını severim ve 2013’ün de çok iyi geçeceğine inanıyorum. Tutumlu Bohça hala yatırım aşamasında, 2013’de bunun da sonuçlarını alacağımızı düşünüyorum.
- ‘Tutumlu Bohça’ kadınlarla ilgili. Ayrıca kadın sağlığıyla ilgili de projeniz var. Bunlar hastalığınızdan sonra kadınlarla ilgili geliştirdiğiniz projeler değil mi?
Evet. 2013’de ‘Annem Kanseri Yendi’ projemiz kapsamında gezici bir dijital aracımızla çeşitli semtlerde kadınlara ücretsiz tarama yapıyoruz. 2013’te bu projenin de sonuçlarını alacağımız yıl olacak. Hatta geçenlerde Adana’dan arayarak aynı tip proje yapmak istediklerini söylediler. Bu çok sevindirici. Tutumlu Bohça’da çevreye ve kadına dokunan, kar amacı gütmediğimiz kendini çevirecek bir proje.
TEMEL AYCAN ŞEN
BİRÇOK DERNEKTE GÖREVDEYİM AMA ZAMANI GELİNCE BIRAKIYORUM
Kendi adıma üstlendiğim görev ve sorumlulukların sürelerinin dolması ile işlerime daha çok yoğunlaşacağım ve mevcut işimin yanı sıra yeni iş fikirlerine de zaman ayıracağım bir yıl olmasını planlıyorum. ‘Mevcut görevleri bitireyim de şuraya çıkayım’ gibi bir düşüncem hiç olmadı. O nedenle yeni görevlere talip olayım gibi bir düşüncem yok ama zaten birçok görev kendiliğinden geliyor. Ben de sivil toplum çalışmalarını seviyor ve isteyerek yapıyorum.
- EGİAD bitti ama Türkiye ve bölge çapında görevlere devam değil mi?
Her ikisi de var. Mesela Ege Genç İşadamları Dernekleri Federasyonu EGİFED’de başkanım. Aynı zamanda TÜGİK’te ve BASİFED’de de başkan yardımcısıyım. TÜRKONFED’de de yönetim kurulu başkanıyım. İzmir’de de birçok dernek ve kuruluştayım ama zamanı geldikçe yenilere yer açılması için bırakıyorum.
- İzmir açısından değerlendirme yapabilir misiniz?
Işınsu Kestelli: Biz kendi adımıza İzmir’de bir farkındalık oluşturmak için çaba içerisindeyiz. İzmir Ticaret Borsası olarak VOB için de çok şey yaptık ama sonuçta bir kanun çıkarıldı. Bunun da iyi olmasını umuyoruz. Biz de yeni kuruma ortak oluyoruz İzmir olarak. O nedenle bu kurumun başarısı için çalışacağız.
Temel Aycan Şen: İzmir adına gerek EXPO adaylığı gerekse hükümetin ve yerel yönetimin İzmir için bir hizmet yarışı içinde olması şehrimizde olumlu bir enerji yarattı. Dinamiklerini harekete geçirmesi ve hakkettiği değeri alması açısından bir heyecan oluştu.
EGOLAR DÜŞMELİ, YÖNETİMLER GENÇLERE DEVREDİLMELİ
- İzmir’in sıkıntılarından bahsetmek gerekirse…
Işınsu Kestelli: Temel başkanlığını 2 yılda bıraktı ya bu çok güzel bir örnek. Artık kişilerin değişmesi gerekli, daha gençlere bırakılmalı. Söyleyince tepki alıyoruz belki ama gençlere yer açılmalı. Bir de hep ben demekten vazgeçmemiz biz demeyi öğrenmemiz gerekiyor. Biz maalesef İzmir’de farklı düşünemiyoruz. Egolar ön planda.
Temel Aycan Şen: Bence de kişiler değişmeli. Varolan kişiler mutlaka kurum ve kuruluşlarını çok önemli yerlere taşıdılar ve İzmir’e katkı koydular. Ama kan değişikliğinin her zaman faydası var. O zaman o kişilere daha çok iş düşecek. Çünkü bu, elinizde yetki olmadan mentorluk yapma, yol gösterme anlamına geliyor. Zaten yakın zamanda odalarda, yerel yönetimler ve ülke yönetiminde seçimler olacak. O nedenle 2013-14 de başta İzmir’de ve ülkede her mecliste gençlerin daha çok yer bulması gerektiğini düşünüyorum.
Işınsu Kestelli: Gençlerin ve kadınların. Yine İzmir bu konuda da öncü oldu. Ben de dahil birçok kurumda kadın yönetici ilk kez İzmir’de görev aldı. Bunlar artmalı ve ülke geneline yayılmalı.
İZMİR BİRLİK OLMAYI BECEREMİYOR
- İzmir’de neler çözümlenmeli?
Temel Aycan Şen: Aslında 2012 ve 2013 yaklaşan yerel seçimler ve biten seçimler sonrası İzmir hem yerel yönetimlerin, hem hükümetin proje yarışına tanık oldu. Yeni yılda da bu böyle gidecek bence. Birçok konu konuşulur, hatta çözülür hale geldi. Bunlardan en önemlileri lojistik, ulaşım, İzmir’in diğer şehirlerle bağlantıları çok önemli. Çünkü yaptığımızı satamazsak ya da hammaddeyi pahalıya alırsak bu iş zor olur.
Işınsu Kestelli: Bu kaliteyi de beraberinde getirir. Uçuşlar buradan olmalı, ulaşım kolaylaşmalı. Ayrıca birlik ve beraberlik içerisinde hareket edememiz de bir handikap. Güç zehirlenmesinden kendimizi korumamız gerekli. Bu çok önemli.
HERKES AYNI PROJEYİ DEĞİL, ÜZERİNE DÜŞENİ YAPSA İZMİR GELİŞİR
- EXPO için diğer şehirleri gözlemliyorsunuz. İzmir’de o seviyelere çıkmak için ne gerekli?
Işınsu Kestelli: Bence birliktelik gerekli. Bu hem EXPO, hem de gelişme için geçerli. Egoları bırakıp birlikte hareket etmeyi öğrenebilirsek İzmir gelişir. Herkes aynı şeyi yapıyor. Herkesin sorumluluk alanı farklı olsa ve işbirliği yapılsa her şey farklı olur.
Temel Aycan Şen: İzmir’de çoğu zaman ‘bu bende de olsun, bu projeyi ben de yapayım’ deyince aynı işin türevleri çıkıyor. Oysa bizim başka şehirlere nasip olmayan değerlerimiz var. Ama biraraya getirip bir şey ortaya çıkaramıyoruz. Sanayi bölgelerimiz var ama biri neredeyse bedava arsasını verecek firma arıyor, diğeri arsasını satmaya çalışıyor. Oysa bu kadar çok olacağına önce varolanları büyütsek de sonra yenilerini yapsak. Herkesin yarım olunca bir türllü tama erişemiyoruz.
DEVAMLI BAŞKALARINI ELEŞTİRİYORUZ
- Sizin çözüm önerileriniz neler?
Temel Aycan Şen: Bunların konuşulacağı başkanlar kurulu, ekonomi kurulu gibi birçok platform var. Buralarda fikirler paylaşılır, 3,5- 10 yıllık hedefler konur ve ulaşılmaya çalışılır. Yoksa herkes havanda su döver. Çünkü mesela büyüklerimiz 20 yıl önce arama konferansı yapıp 40 hedef koymuş. 20 yıl geçmiş, o 40 hedeften 4 hedef gerçekleşmiş. 40 hedefi birden koyacağımıza her yıl 2 hedef koysaydık 20 yılda 40 hedef biterdi. Bence artık yeni yılda da böyle kısa dönemli hedefler belirlenip kurumlar arasında işbölümü yapılmalı.
Işınsu Kestelli: Ben de aynen katılıyorum. Benim eklemek istediğim bir gözlemim var. İzmir’de kendi yaptığımıza değil, etrafın ne yapmadığına konsantre oluyoruz. Devamlı başkalarını eleştiriyoruz. Oysa kendi işlerimize, kendi eksiklerimize konsantre olmalıyız. Oysa biz o neyi eksik yapmış, neyi yapmamış ona bakıyoruz ve ahkam kesiyoruz. Yanlış bir şey görüyorsak arkasından konuşmadan gidip yapıcı bir şekilde kendisine aktarmalıyız. Artık böyle bir İzmir olmalıyız. Basın üzerinden iletişim kurmamalı direkt o kişiye konuşmalıyız.
KENDİNİ GELİŞTİRMEK ÇEVRENE DE FAYDALI OLMAKTIR
- Sizin vizyonlarınızı çok geniş görüyorum. Siz nelerden besleniyorsunuz?
Işınsu Kestelli: Ben birçok projeye giriyorum ve her birinden bir çok şey öğreniyorum. Aslında herşeyden, hastalıklardan bile birşeyler öğrenmek mümkün. Benim hastalığımdan sonra bile vizyonum çok gelişti, hayata bakış açım değişti. İnsana daha çok dokunacak projelerle ilgileniyorum. Beni geliştirecek her çalışmanın içerisindeyim. Mesela Amerika’da Birleşmiş Milletler’in çevre, doğa toplantılarına Clinton Global Initiated toplantılarına katıldım. Bunların gelişimime ve dolayısıyla çevreme faydalı olmama yarayacağını düşünüyorum.
Temel Aycan Şen: İçerisinde bulunduğum özellikle Türkiye çapında olanlarında görev aldığımda sadece İzmir değil, tüm Türkiye’yi dinleme, anlama fırsatı buluyorum. O toplantılardan gelince bakış açımın değiştiğini hissediyorum. Ayrıca biz yabancı ülke işadamlarıyla da bağlantı kurduk ve bundan sonra da hem EGİAD’ın yeni yönetiminin politikası, hem de kendi görüşümle buna devam etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca yeni yılda ben de yeni enerjilere, bölgemizin sahip olduğu rüzgar, güneş gibi değerlere yatırım yapmayı düşünüyorum. İzmir ile marka yaratalım diye düşünüyorum. Ama bu arada halihazırda varolan değerlerimizi de yüceltmeyi unutmayalım.
TERÖR BU YIL MUTLAKA BİTMELİ
- Son olarak yeni yıl mesajlarınız neler?
Işınsu Kestelli: 2012’de çok şehit verdik, 2013’de artık bu terörün artık son bulması gerekli. Bu ülkenin en önemli konularından biridir. Birlik beraberlik içerisindeki İzmir ülkeye örnek olsun.
Temel Aycan Şen: Ülkemizin bu enerjisi ve kaynaklarının heba olmaması, ülke bütünlüğüne zarar verecek bu sorunun hallolması temennim. Bunun yerine, Türkiye’nin eğitim, ekonomi gibi problemlerine çaba harcanmalı.
Paylaş