Paylaş
Endemik gastronomi
Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü ve Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) işbirliği ile gençler ve kadınların tarımdaki rolü ve organik tarım konularında geçtiğimiz hafta Giresun’da düzenlenen etkinliğe katıldım.
Etkinlikte sohbet ettiğimiz BAU Mütevelli Heyet Başkanı Enver Yücel, vizyoner bir eğitim lideri olduğu kadar gerçek de bir Giresun âşığı.
Geçtiğimiz yıl kurdukları gastronomi bölümü ile de Türkiye’nin yöresel mutfaklarını dünyaya tanıtmayı, ekolojik tarım ve tarımda inovasyonu misyon edinmiş bir gastronomi tutkunu.
Enver Yücel’in bu amaçla Giresun’da kendi doğduğu köyde başlattığı girişimin ilk gününde BM temsilcileri ve şehrin yerel yönetim liderleriyle bir araya geldim.
Giresun’a has bitkilerle yerel ürünler üreten Bostan, Sekla, Ortaklar, Not Nut gibi lokal markaların genç girişimcileri ile tanıştım.
Herkes Giresun’un gastronomi alanındaki atılımlarından heyecan ve umut duymakta.
Belki de bu sebeptendir ki 2 gün süren etkinlik adeta bir festival havasındaydı.
İngiltere’den şef David Shipman ve Romanya’dan şef Hadean Romani etkinliğe özel yemekler yaparak sundu.
KADINLARA DESTEK
Köyde sohbet ettiğimiz Enver Yücel, Karadeniz’in gastronomi zenginliğine ve kadın girişimciler için taşıdığı iş potansiyeline dikkat çekerek şöyle dedi:
“BM Tarım ve Gıda Örgütü ile birlikte Giresun Piraziz’de organik bir tarım alanı kuruyoruz. Bu alan geleceğin tarımına yön verebilecek, akıllı tarım teknolojilerini uygulayacağımız bir merkez olacak. Karadeniz’in endemik bitkilerini ortaya çıkarabilmek ve ihraç etmek, bu yolla kadınlarımıza iş imkanı sağlayabilmek ve bölgenin gastronomisini uluslararası arenaya açmak istiyoruz.”
Rize’ye yabancı turist
Karadeniz’e dair bir diğer gastronomi haberi ise Rize’den.
Geçtiğimiz hafta gerçekleşen Gastro Rize etkinliğiyle artık Karadeniz’in bu popüler şehri de yemek kültürünü yerli ve yabancı kitlelere olması gerektiği seviyede anlatmaya başladı.
Dünyada her ne kadar İngiltere ve Japonya gibi çay kültürü ile öne çıkan ülkeler olsa da Rize’de yetişen siyah çay bu ülkelerce bile eşsiz ve oldukça kıymetli bulunuyor.
Keza Çayeli fasulyesi ve Fransa’da ödüller almış Laz böreği de Rize’nin yerel mutfağının dünyaca bilinen değerleri.
Gastro Rize’nin ilk gününde Çeçeva’daki çay tarlalarında hasat yapan katılımcılara ev sahibi olarak eşlik eden Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin’in hedefi ise yabancı turist.
Şehrin gastronomi alanındaki turizm potansiyelinin destekçisi olan Metin, “Özellikle Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerden Rize’ye yabancı turist akışının sağlanmasında gastronomi iletişiminin büyük katkısı olacağını düşünüyoruz” dedi.
Karadeniz’de bir Fransız
Giresun’daki ziyaretimde komşu şehir Ordu’ya kısaca uğradım. İtiraf etmeliyim ki hiç beklemediğim ve tek kelimeyle hayran kaldığım etkileyici bir cadde mimarisi ile karşılaştım.
Şehrin Fidangör ismiyle bilinen Sırrıpaşa Caddesi’ndeki dükkanların pirinçten yapılma tek tip tabelaları, keza yine tek renkteki bordo tenteleri, caddeye cephesi olan binalardaki klimaları kapattıkları tek tip tasarım kafesler beni adeta Fransa’da bir sahil şehrinde hissettirdi.
Binaların neon renkteki canlı dış cephe boyaları, yol boyunca karşılaşacağınız dev graffitiler ve caddenin üstünden geçen teleferik kabinleri...
Adeta Cannes’da veya Menton’da bir caddede yürüyor gibiydim. Yerli ve yabancı markaların dahi uyum gösterdiği bu tek tip tabela ve tente uygulaması ne yazık ki İstanbul’da henüz yapılabilmiş değil.
İstiklal Caddesi, Nişantaşı ve Bağdat Caddesi gibi yerlerde bile hayata geçemeyen bu tek tip tabela uygulamasını Ordu Büyükşehir Belediyesi örnek seviyede başarmış. Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in bu çalışmasının acil bir değişim ve dönüşüm ihtiyacı olan İstanbul caddeleri için de gerçekleşmesi dileğiyle.
Paylaş