Paylaş
34 yıllık gelenek
İlk kez 1986 yılında Larry Harvey ve Jerry James tarafından organize edilerek küçük bir topluluğun katılımıyla San Francisco’da gerçekleştirilen festival, 1990 yılından itibaren Nevada’da yapılmaya başlanmıştı.
2000’li yıllarda popülerliğinin zirvesini yaşayan festivale Paris Hilton, Karlie Kloss, Katy Perry, Nina Agdal gibi yabancı ünlülerin yanında Türkiye’den Şeyma Subaşı, Belçim Bilgin, Oğulcan Engin, Hacı Sabancı ve Süreyya Yalçın gibi birçok ünlü katılmıştı.
Bu yılki festival ise koronadan dolayı iptal edildi.
Burning Man CEO’su Marian Goodell, başlattığı kampanyada festivalin ayakta kalabilmesi ve 2021’de yapılabilmesi için 1 milyon 500 bin dolar bağış hedefi koydu. Hedef hiç de öyle tahmin edildiği gibi birkaç ünlünün desteğiyle saatler içinde tamamlanmadı.
Tam 3 ay sürdü.
Neyse ki hedefin tutturulmasıyla Burning Man’e katılım hayali olanlar için artık bir şans daha doğdu.
Pandemi etkisi nasıl olacak?
Burning Man’in aşının bulunması ve korona kısıtlamalarının yumuşamasıyla 2021’de düzenlenme ihtimali halen mevcut.
Yine de pandemi psikolojisinin devam edeceği aşikâr. Neticede festival ortamının hijyen koşulları ve zorlu çöl şartları ortada.
Festivalde duş teknenizi bile kendiniz inşa ediyor, tüm yemek ekipmanlarından yıkanacağınız suya kadar her şeyi siz getiriyorsunuz.
Buna bir de pandemi önlemleri eklenirse, 2021’de her şey biraz daha zorlaşacak gibi. Tuvaletlerin ortak kullanıldığı, tencere tavanın bile değiş tokuş edildiği, kahve dışında hiçbir şeyin satılmadığı bu dev kampta 70 bin kişi ile haşır neşir olma arzusunun önceki yıllara göre daha düşük olacağı yurtdışındaki dedikodular arasında.
Çölde Türk kahvaltısı
Burning Man demişken, festivale geçtiğimiz yıllarda katılıp Türkiye’nin tanıtımı adına birçok ünlümüzden daha fazla katkısı olduğunu düşündüğüm bir isim var: Alper Nakri.
Alper aslında Los Angeles’ta yaşayan bir görüntü yönetmeni ve sanatçı.
“Turkish Breakfast Club” (Türk Kahvaltısı Kulübü) ile Burning Man’de herkesi şaşırtan ve hayran bırakan işler yaptı.
Playa denilen kamp alanında, binbir yokluğun ortasında ücretsiz olarak geleneksel Türk kahvaltısı ikram etti.
Keza bununla da kalmadı, Çengelköy salatalıklarının dizildiği mavi muşambalı bildiğimiz seyyar satıcıların kullandığı tekerlekli bir salatalık arabasını Burning Man’e götürdü.
Alper’in söylediğine göre 2021’deki festivale daha iyi bir katılım planı varmış.
Gelişmeler için Turkish Breakfast Club’ın Instagram sayfasını takip edin derim.
Türkiye temsilciliği halen boş
Bu arada Burning Man’in birçok ülkede gönüllü birer temsilcisi bulunuyor.
Temsilciler kapalı devre özel etkinliklerle aynı ruhu tüm yıl o ülkede yaşatıyor.
Organizasyonun Türkiye temsilciliği ise halen boş bulunuyormuş.
Online başvuru hakkı festivalin web sitesinde herkese açık.
Doğrusu ülkemizden festivale katılmış isimler arasından temsilci önerebilecek olsam, adayım kesinlikle Belçim Bilgin olurdu.
Neticede temsil edilme söz konusu olunca çılgınlığın, bohemliğin yanında ayakları yere basan, disiplinli, Türkiye’nin değerlerini yansıtabilecek ve çat-pat değil gerçekten iyi İngilizce bilen bir isim lazım.
Paylaş