GEÇTİĞİMİZ haftaki yazımda, Ankara’nın birçok bölgesine konulan 825 MOBESE kamerasının üstün teknolojiye sahip olduğunu, istendiği takdirde evlerin içine kadar zum yapılarak, insanların özel hayatlarının ihlal edilebileceğine dikkat çekmiştim.
Yazının yayınlanmasının ardından, Antalya Valiliği döneminde, şehre uzay üssünü andıran MOBESE merkezi kurulmasını sağlayan ve buna benzer icraatlarıyla halkın büyük sevgisini kazandıktan sonra Ankara Valisi olan Alaaddin Yüksel’le görüşme fırsatı buldum. Vali Yüksel, konuyu gündeme getirdiğim için bana ve Hürriyet Ankara’ya teşekkür ederek, kameralarla ilgili herkesin farklı düşünceleri olduğunu, ancak kimsenin görüşlerini yüksek sesle dile getirmediğini söyledi.
19 ayrı yola radar
Öncelikle MOBESE merkezinin genel özellikleri hakkında da bilgi veren Vali Alaaddin Yüksel, sistemin devreye girmesiyle, 68 noktada 71 yönde ve 15 polis aracında gezici olarak plaka takibinin yapılacağını kaydetti. Vali Yüksel ayrıca, 21 kavşakta 78 yönde kırmızı ışık ihlal denetiminin, 10 noktada 19 yönde hız ihlal tespitinin radarlarla belirleneceğini söyledi. Antalya’daki sistemin mimarı Vali Yüksel, MOBESE sisteminin önemini ve insanların özel hayatlarına müdahale edilmemesi için alınan önlemleri şu sözlerle anlattı: “Antalya’da göreve başladıktan sonra vakit kaybetmeden şehre MOBESE kurulması talimatını verdim. 2008 Ağustos ayı itibariyle, ana arterlere 385 kamera kurularak sistem faaliyete girdi. Kameraların caydırıcı özelliği nedeniyle, suç oranları azaldı. Ankara’da göreve başladıktan sonra, sistemin Eylül ayının sonuna kadar hizmete girecek şekilde hazırlanmasını istedim. Aralıksız yürütülen çalışmalar sayesinde 825 kameranın tamamı bugün itibariyle aktif olarak çalışmaya başladı. Personelin eğitimi için uzman kişileri görevlendirdik. Varlık Mahallesi’nde teknolojinin tüm nimetlerinin kullanıldığı muazzam bir merkez oluşturduk.
Çağrı merkezi haline gelecek
Bu merkez sadece suçun engellenmesi ve suçlunun yakalanması için kullanılmayacak. Acil çağrı merkezi haline getirilecek. Bu merkezi arayan kişi cep telefonundan sadece sinyal gönderse dahi, sistem beş-on metre yanılma payıyla sinyalin gönderildiği yeri belirleyebilecek ve olay yerine ekip gönderilmesi sağlanacak. Müdahaleyi çabuklaştırmak amacıyla 155 Polis İmdat, 156 Jandarma, 154 Trafik, 110 İtfaiye, 177 Orman Yangını, 112 Ambulans telefonları da servise aktarılacak. Kısacası tüm şehir tek bir merkezden yönetilecek.
İzleme yapılamaz
Sistemle ilgili gündeme gelen ancak yüksek sesle dile getirilmeyen konulardan biri, ‘Kameralarla acaba evlerimiz izlenebilir mi?’ sorusunun cevabı. Halkımıza sizin aracılığınızla açık ve net olarak söylemek istiyorum; hiçbir vatandaşımızın özel hayatı kameralarla izlenemeyecek. Çünkü sistem, yollar ve umuma açık yerler dışında bir eve ya da kapalı mekanlara odaklandırıldığı anda otomatik olarak kilitleniyor. Ayrıca perdeleme uygulaması devreye girerek odak yapılan görüntü tamamen mozaikleniyor. Yani evlerin ya da kapalı alanların zum yapılarak izlenmesi söz konusu değil.” Kamera merkezini sık sık denetleyen Vali Yüksel’in, insanların özel hayatının gizliliğini muhafaza etmek konusunda ne kadar hassas olduğuna yaptığım görüşmede ikna oldum. Umuyorum bu sistem Ankara halkının huzur ve güvenliği için etkili olur. Şimdiden hayırlı olsun.