“Emniyet koridorları”ndan fısıltılar ya da açık mektup
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
ANKARA’nın yeni Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya, geçtiğimiz günlerde görevine başladı. Başkente emniyet müdürü olmak gerçekten kolay değil.
Polisin asli görevi olan halkın huzur ve güvenliğini sağlamanın yanısıra, devlet erkanını koruyacak, hemen her hafta düzenlenen mitinglerde önlem alacak, trafiği düzenleyecek, spor müsabakalarının emniyetini sağlayacaksınız ve bunlar gibi uzayıp giden listedeki tüm görevleri hatasız yerine getireceksiniz. 4.2 milyon nüfuslu Ankara’da bu görevleri yerine getirirken en büyük ihtiyacınız, birlikte çalıştığınız personelin motivasyonunun tam olması. Bununla birlikte emniyet müdüründen, şube müdürlerine, hatta karakol kapısında nöbet tutan polislere kadar herkesin uyum içinde çalışması çok önemli.
Ne uyum kaldı ne motivasyon
Ankara Emniyeti’nde son birkaç haftadır yaşanan gelişmelere ve olaylara baktığımızda, personelin motivasyon ve uyumunun düştüğünü söylemek yanlış olmaz. Yüksek sesle dile getirilmese de tüm birimlerde aynı şeyler konuşuluyor ve herkesin kafasında soru işaretleri var.
Acil değişiklik beklentisi...
Tüm bu olumsuzluklara dikkat çektikten sonra atılması gereken en acil adım emniyet koridorlarında da seslendiriliyor. Bu adım, Çatalkaya’nın kadrosunu en kısa sürede kurarak, uyum içinde çalışacak yeni isimlere görev vermesi... Aksi takdirde mızrak çuvala sığmayacak ve işler her geçen gün daha da karışık hale gelecek. Emniyet koridorlarındaki görüş ve beklenti de zaten bu yönde. Geçtiğimiz Cumartesi günü halen İzmir’de görev yapan üst düzey bir emniyet yetkilisiyle sohbet etme fırsatı buldum. Bir süre Çatalkaya’yla çalışan üst düzey yetkili, yeni emniyet müdürü için, “Çok etkili bir isim. Emniyeti birkaç hafta içinde toparlayıp yoluna devam eder” görüşünü dile getirdi. Aynı düşünceleri, Çatalkaya’nın daha önce görev yaptığı Bursa Emniyet Müdürlüğü’ndeki bazı şube müdürleri ve gazeteci arkadaşlar da dile getirdi.
İlk iş listeleri inceliyor
Yeri gelmişken hemen şunu söyleyeyim, Çatalkaya da tüm bu sıkıntıları görmüş olmalı ki göreve başlar başlamaz personel listelerini tek tek incelemeye aldı. Rütbeli personelin sicil notundan, çalıştıkları şubelere, hatta görev aldıkları operasyonlara kadar değerlendiren emniyet müdürünün önümüzdeki günlerde köklü bir değişiklik yapacağı yönünde duyumlar aldım. Çatalkaya’nın ayrıca, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı daire başkanlıklarıyla uyum içinde çalışmak için, bazı şube müdürlüklerine getireceği isimler konusunda görüşmeler yaptığını öğrendim. Emniyet müdürünün hangi şubelerle ilgili görüştüğünü zikretmenin doğru olmadığını düşündüğüm için burada isimlere yer vermeyeceğim. Zeki Çatalkaya’ya yeni ve meşakkatli görevinde başarılar diliyorum.
Polisler üvey evlat mı?
12 EYLÜL’de yapılacak Anayasa değişikliği oylaması nedeniyle görev alacakların ücretleri belirlenerek, önceki gün Yüksek Seçim Kurulu tarafından açıklandı. Açıklandı ama listede bir tek polisler yok! Yani her seçimde olduğu gibi referandumda da polislere devletin kasasından kuruş verilmeyecek. Listede, binalarda görevlendirilen temizlik personelinden, şoför ve hizmetlilere, YSK başkan ve üyelerinden, çeşitli kurumların genel müdürleri ile daire başkanları dahi bulunuyor.
İki ilçenin büyük başarısı
BİRİ Ankara’nın en eski ilçelerinden olan Yenimahalle, diğeri yükselen trend Etimesgut. Her iki ilçenin ortak noktası son bir yıl içinde suç ve suçluyla mücadelede yakalanan büyük başarı. Yenimahalle İlçe Emniyet Müdürü Savaş Demirel ve Etimesgut İlçe Emniyet Müdürü Süleyman Memiş’in göreve başlamasının ardından geçen bir yıllık süre içinde, her iki ilçede de suç oranları yüzde 30 azaldı. Ekip çalışmasının ve takım ruhunun başarıya ulaştığı her iki ilçenin emniyet müdürlerini bu anlamda kutluyorum. Ancak şu önemli noktaya dikkat çekmeden geçemeyeceğim; Bildiğiniz gibi İçişleri Bakanlığı’nın kararıyla Çayyolu ve Ümitköy, 2009 Ağustos’undan itibaren jandarmanın sorumluluk alanından alınarak polise devredildi.
Mobil polis merkezleri
İki semtin büyük bir kısmının kontrolü ise konumları nedeniyle Yenimahalle İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne geçti. Devir süreci başladığında semt halkının çoğunluğu karara karşı çıktı. Hatta İçişleri Bakanlığı aleyhinde dava dahi açıldı. Ancak, Demirel ve ekibi bir yıldır kendi görev sahalarına dahil olan Çayyolu ve Ümitköy’de birçok mobil polis merkezi oluşturarak, hizmeti halkın ayağına kadar getirdi. Ayrıca, polis-vatandaş işbirliğinin sağlanması için birçok yeni uygulama başlatıldı. 24 saat sivil ekiplerin ring atarak asayişi kontrol altında tuttuğu Çayyolu ve Ümitköy’de yaşayanlar, bugünlerde polise teşekkür mesajları yağdırıyor. Bu nedenle Yenimahalle İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde görevli tüm polisleri bir kez daha tebrik ediyorum.
“Polise karışılmaz, vazifesini yaparken serbest bırakılmalıdır.” (1931) Mustafa Kemal Atatürk