Paylaş
Google kullanmadan bir gün geçirebilir misiniz? Öyle hemen kolayca ‘evet, ne var bunda’ demeyin. Google’sız’ bir gün... Yani, Gmail, YouTube, Google Video, Google Reader, Picassa, Blogger, Google Maps, Google Chrome, Google News ve Google arama motoru gibi birçok kaynağa bakmadan geçirilecek bir günden bahsediyoruz. ‘Google’lamak denen şeyin bir fiile dönüştüğü, insanların birbirinin, özellikle de müstakbel sevgililerinin sicilini araştırdığı, yolumuzu bulmamıza, müzik dinlememize, yazdıklarımızı paylaşmamıza, haberleşmemize, video izlememize, mize, mize, mize olanak tanıyan koca bir sistem.
SERMAYEYİ KEDİYE, HAFIZAYI GOOGLE’A
Kendi adıma, bir Gmail hesabım var, internet açılış sayfalarımdan biri Google, arama motoru olarak Chrome kullanıyorum. Her gün en az 5-6 kez YouTube’a giriyorum, adresini bilmediğim yerleri Google Maps’te buluyorum. Yaptığım arama sayısının hesabını tutmam mümkün değil. Hiçbir internet sitesi adresini aklımda tutmama gerek yok. Aslında hiçbir şeyi aklımda tutmama gerek yok. Nasıl olsa Google var, bana tüm adresleri, tüm cevapları verir. Hatta sorduğum soruyu bile düzeltir: “Bunu mu demek istedin?” Peki ama Google’a, verdiği cevapların doğruluğuna tamamen güvenebilir miyim? Sermayeyi kediye, hafızayı da Google’a mı yükledik çoktan? Evolution dizisindeki gibi tüm dünyada elektriğin birdenbire kesildiğini, hiçbir bilgisayarın çalışmadığını, Google’sız kaldığınızı düşünün. Hafızanızın ne kadarı elektrikle birlikte gider?
BÜYÜK BİRADER TEORİSİ
İnternette ‘One Day Without Google / Google’sız Bir Gün’ diye bir site var. Ne tuhaf ki, bunu da Google’dan buldum. Uzun uzun dertlerinin ne olduğunu anlattıktan sonra sizi kendilerine katılmaya ve deneyimlerinizi blog’larında yazmaya davet ediyorlar. Dertleri ne mi?
¬ Google internetin sahibi gibi
¬ Google servislerini kullanırken hakkımızdaki her bilgiyi onunla paylaşıyoruz. Google Büyük Birader gibi. Ne düşündüğümüzü, nerede olduğumuzu, nereye gitmek istediğimizi, ne dinlediğimizi, ne izlediğimizi biliyor.
¬ Her bilgi için Google’a güveniyoruz ama bir süre sonra doğru ile yanlışı ayırt etmek imkânsız hale gelecek.
¬ Çocuklarımız yazı yazmayı bilmiyor.
¬ Çocuklarımız toplayıp çıkarmayı bilmiyor.
¬ Çocuklarımız öğrenmenin önemine inanmıyor, çünkü her şeyin cevabı Google’da var.
Ben bir günü Google’sız geçirmeyi başardım. Başka bir mail adresi, başka bir arama motoru kullanmak mümkün. YouTube ve diğer uygulamalar olamadan da yaşanıyor. Ama ne kadar zaman?
Paylaş