F1 bileti gider yazılır mı?

2005 yılında, Formula 1 yarışları İstanbul’da ilk kez yapılacağı zamanda, yurtdışına ihracat yapan bir şirketin patronu-yöneticisinden gelen bir soruydu.

Haberin Devamı

Dünyanın her yerinde milyonların ilgi gösterdiği bu yarış, yurtdışındaki özel misafirleri ağırlamak için iyi bir fırsattı. Misafir derken aslında davet edilen kişiler şirketin ‘müşterileri’ idi. Misafirler F1 davetini tereddütsüz kabul etti. Şirket içinde tüm organizasyon yapıldı; otel ve restoran rezervasyonları ve İstanbul Park biletleri alındı. Bu organizasyondan beklenen tüm sonuçlar elde edilmişti. Bir yandan yarışlar keyifle izlendi, diğer yandan şirketin satış cirosunda önemli bir paya sahip önemli müşterilerle, şirketin bağı daha da güçlendirildi.

3 KALEMİN İKİSİ

Yarıştan sonra, misafirler ülkelerine uğurlandıktan sonra patronun aklına bir soru takıldı. Şirketin müşterileri için de yapılmış olsa; müşterilerinin otel konaklama masrafları, yemek masrafları ve F1 yarış izleme biletleri gider yazılabilecek miydi? ‘En iyisi soruyu Maliye’ye sorup da emin olayım’ dedi. Maliye; üç kalem masrafın ikisi için olumlu, birisi için olumsuz cevap verdi. Cevapta, “Konaklama ve yemek masrafları için gider yazılabilir, F1 bileti için gider yazılamaz” denildi. Nedenini de; “Bir masrafın, genel gider adı altında masraf yazılabilmesi için, ‘ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılmış olması’, ‘masrafla iş arasında açık, güçlü bir illiyet bağının mevcut olması’ ve ‘masrafın işin önemi ölçüsünde yapılmış bulunması gerekmektedir” şeklinde açıklamıştı. (İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı 21 Ekim 2005 tarih ve 3021 sayılı özelge)

Haberin Devamı

Hafta sonu yapılan F1 yarışları seyircisiz yapılmış olsa da, ilerleyen yıllarda pandeminin etkisinin kırılmasıyla seyircili olacaktır. Dolayısıyla F1 bileti satın alarak müşterilerini ağırlamak isteyen şirketler de olacaktır. Her ne kadar Maliye 2005’de, ‘F1 bileti gider yazılamaz’ demiş olsa da bugün için ‘gider yazılabilir’ demesi kuvvetle muhtemel. Nedeni de; Maliye artık stadyumların kombine biletlerini de gider kabul ediyor. Artık şirketlerin iş hacmini artırmak için müşterilerini teşvik amacıyla verdiği kombine maç biletleriyle ilgili masraflarını, müşterilere verilmiş ciro primi niteliğinde görüyor.

Haberin Devamı

HARCAMA ORANTISI ŞARTI

Gider kabul edilmesi için bir diğer önemli kriter de söz konusu harcamaların şirket faaliyetlerinin önem ve genişliği ile orantılı olması şartı bulunuyor. Bu durumda kombine maç biletlerinin pazarlama ve satış gideri olarak dikkate alınabileceğini belirtiyor. (İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı, 17 Şubat 2016 tarih ve 13154 sayılı özelge). Bunun yanında bir de ayrıntı vermek gerekirse; Maliye’nin 2005 tarihli bahsettiğimiz özelgesi bugün için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (gib.gov.tr) internet sitesinde yer almıyor. gib.gov.tr internet adresinde yer almayan (gider yazılamayacağına dair) görüşün bu konuda görüş değişikliğine gidilebileceğinin (F1 biletinin gider yazılabileceğinin) bir başka göstergesi olarak
değerlendirilebilir.

Haberin Devamı

LOCA KİRALAMALARI GİDER OLARAK KABUL EDİLMİYOR

Kombine biletin gider yazılabilmesi için Maliye yeşil ışık yakmışken, stadyum localarının kiralanması karşılığı ödenen bedeller içinse kırmızı ışık yakmış durumda. Yurt dışı müşterilerini loca kiralayarak ağırlamak isteyen bir şirketin sorusuna Maliye cevaben; şirketin geliriyle, müşterisi için ödeyeceği loca kirası arasında açık ve güçlü bir bağ görünmediğini belirtmiş. Dolayısıyla kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel gider olarak kabul edilemeyeceğini bildirmiş. (Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı, 20 Ağustos 2013 tarih ve 130 sayılı özelge)

Maliye’nin loca kiralama bedellerinin gider kabul edilmesi yönünde görüş açıklaması durumunda bu konunun suiistimal edilebileceği kaygısı da taşınmış olabilir. Yani gerçekte müşterilerin değil, eş, dostun bu locadan yararlanması durumunda haksız yere gider yazılabileceği düşünülmüş olabilir. Evet, bu kaygı yerinde olabilir ancak bu kaygıyı ‘gider yazılamaz’ şeklinde gidermektense, localara ödenen kiraların karşılığı olarak locadaki hizmetlerden bizzat müşterilerin yararlandığına dair belgelemenin şart olduğu ve olası incelemede müşteriler için yapıldığının ispatlanabilir olması gerektiği vurgulanabilir. Böylece; Maliye için ‘haksız yere gider yazma riski’ bertaraf edilirken, şirketler için de siparişlerini artırmak için ‘müşteri sadakatine’ yönelik loca kira ödemelerinin vergisel tereddüdü ortadan kalkmış olur.

Yazarın Tüm Yazıları