Soma'yı unutmayın

Adnan KAYA
Haberin Devamı

YATAĞAN'ın adını artık duymayan kalmadı. İsmini Ege'nin orta yerindeki bu şirin ilçeden alan termik santral, hava koşullarına bağlı olarak ölüm bulutları oluşturup çevresine zehir saçtıkça, Yatağan da gazete ve televizyonların başköşesine oturuveriyor.

Senaryo hiç değişmiyor:

Belediye hemen hoparlöre sarılıyor ve vatandaşları buldukları ilk kapalı mekana sığınmaları konusunda uyarıyor.

Santralın üniteleri önce geçici olarak devre dışı bırakılıyor, sonra şalter kaldırılıyor ve üretim yeniden başlıyor.

Artık zehir solumaktan bıkan ve toplu ölümlerden korkan halk isyan ediyor, nefes alma hakkına saygı gösterilmesini istiyor.

Türk Tabipler Birliği'nin ‘‘Yatağan'da Hava Kirliliği’’ başlıklı raporu, halkın solunum, kalp ve kanserle karşı karşıya olduğunu ortaya koyuyor.

Bunca sıkıntının çözümü ise baca gazı arıtmasında yatıyor. Ancak, ne hikmetse, 16 yıldır bu arıtma bir türlü tamamlanamıyor.

Bugün yarın sözlerine halk artık inanmıyor.

Ve Dr. Bedriye Gürkan, ilçeyi zehire boğan santral nedeniyle TEAŞ aleyhine manevi tazminat davası açıyor.

Gerekçesi gayet açık:

‘‘Çevreyi, sağlığı korumak devletin ve vatandaşın ödevidir. Ancak, Yatağan Santralı çevre ve insan sağlığına inversiyon etkisine rağmen çalışmaya devam ediyor. Yarattığı zararlar, bende, ailemde ve halkta derin üzüntü, endişe ve eleme yol açıyor.’’

Oysa, bu sıkıntı sadece Yatağan'da yaşanmıyor.

Soma A ve B Termik Santralları da Yatağan gibi yıllardır zehir kusuyor.

Belediye Başkanı Önder Adar, vatandaşların sokakta gezerken soluk almakta güçlük çektiklerini dile getiriyor, yetkilileri ve çevrecileri Soma’da yaşanan hava kirliliğinin önlenmesi için göreve davet ediyor.

Başkan Adar'ın şu sözleri ülkemizde insan ve çevre sağlığına verilen değeri göstermesi bakımından çarpıcı:

‘‘Termik santral çevresi ve Soma merkezinde her ay sürekli hava kirliliği ölçümü yapılmasına geçtiğimiz aydan itibaren başlandı.’’

Dikkat buyurunuz:

‘‘Geçtiğimiz aydan itibaren...’’

Başkan Adar, asıl çözümün baca gazı arıtma tesisi kurmak olduğuna da dikkat çekiyor, hükümetten, bu konuda çalışma yapmasını istiyor.

Gerekirse, ilçedeki hava kirliliğine dikkat çekebilmek için yurttaşlarla birlikte sokak eylemleri yapmayı düşündüklerini söylüyor.

Görünen o ki, sesini duyurma konusunda Soma daha yolun başında.

Dilerim, onlar, baca gazı arıtması için 16 yıl beklemek zorunda kalmaz.

Yazarın Tüm Yazıları