Paylaş
AKG Grubu olarak geldiğiniz nokta nedir?
Çimentaş Topluluğu’nu satıp daha sonra çekirdek aile olarak Çittur, Çimstone ve Gazbeton’u geri almamızla birlikte AKG Grubu altında yeniden yapılandık. Bu yapılanmanın akabinde, 2002’den 2007’ye kadar yüzde 500 büyüdük. Birden koşmaya başladık. O koşmanın verdiği hız ve alışkanlıkla 2008’deki global krizi öngöremedik ve bu hızlı büyümenin gereklerinden olan ölçek ekonomisi anlayışıyla dört ayrı sektörde dört ayrı yatırım planladık. Hemen arkasından kriz geldi. Dolayısıyla, 2008’in son iki ayından bu yılın başına kadar biraz soluklandık. Yatırımlarımızın çoğunu tamamladık, bazılarını rölantiye aldık. Ama şu aşamada artık bunları da bitirmek üzereyiz. Örneğin, iki ay sonra anahtarını çevireceğimiz yeni bir fabrika yatırımımız var.
Bu arada neler yaptınız?
Kartları yeniden kardık. İş yapım şeklimizi bir daha gözden geçirdik. Üzerimizdeki bazı fazlalıklardan arındık. Bir kişinin bile işine son vermedik. Tüm çalışanlarımızla birlikte temiz sayfa açtık, şirketlerimizi daha verimli hale getirdik ve krizi fırsata dönüştürebilmeyi başardık. Şimdi onların meyvelerini toplamaya başladığımız dönemdeyiz. Devreye alacağımız yeni fabrika yatırımıyla yavaşlamış olan büyüme hızımızı da yukarıya çekeceğiz. Daha büyük cirolara, hedeflere ve yeni pazarlara yelken açacağız. 2012 bizim yeniden koşmaya başladığımız, daha doğrusu hızlanacağımız yıl olacak.
Halen bulunduğunuz sektörlerde neler yapıyorsunuz?
- Çimstone dünya markası olmaya aday bir ürün üretiyor. Bu bizim şansımız. Üretim kapasitesini iki katına çıkardık. Afrika’dan ABD’ye, Kanada’dan Çin’e kadar birçok ülkeye ihracat yapıyor. Dünyanın çeşitli yerlerindeki büyük projelerde kullanılıyor. Yurtiçinde de çok kuvvetli.
- AKG Gazbeton da tıpkı Çimstone gibi yurtiçi ve dışında gururumuz. Onun ürünleri de yine dünyanın birçok önemli projesinde kullanılıyor. Örneğin, Dubai’deki Palmiye Adası’nın tüm binalarında AKG Gazbeton var.
- Çittur’da yeni bir heyecanımız var. İnanç turizmine başlayacağız. Büyük ölçekli bir dinin temsilcilerini bu yıl içinde Türkiye’ye getireceğiz.
- Ertuğ Balık’ın hem balık çiftliği hem de işleme tesisi var. 17 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Temizlenmiş ve ambalajlanmış balık da üretiyoruz. Türkiye’de ilk izlenebilir balığı Kipa için biz yaptık.
Kişisel iştirakiniz şarapçılık, reklamcılık ve sağlıktaki durum nedir?
- Urla Şarapçılık olarak ilk şaraplarımızı şişelediğimiz günden bugüne henüz bir yıl bile geçmemişken birçok ürünümüz tükendi. Dünyaca ünlü şarap üstatlarının yaptığı kör tadımlarda çeşitli dereceler elde ettik. Bu başarıyla sektördeki tüm olumsuzluklara rağmen iyi bir yıl geçirdik. Japonya’ya bile şarap ihraç eder duruma geldik. Kısa sürede geldiğimiz nokta açıkcası birçok kişi gibi beni bile şaşırtıyor. Öğreneceğimiz çok şey var. Yolumuz daha çok uzun. Ama iyi bir start aldığımızı düşünüyorum.
- İzmir’de reklamcılık sektörünü yeterince heyecanlı görmüyorum. Maalesef, orta ve büyük ölçekli reklam verenler genelde İstanbullu firmalarla çalışıyor. Bu beni çok üzüyor. Rekmar’da aramıza yeni katılan arkadaşlarla yeni işler almayı başardık. Yukarı doğru ivme çiziyoruz.
- Kent Hastanesi İzmir’in gururu... Herkesin gıptayla baktığı ve hastane kelimesine çok fazla değer yükleyen bir şirket oldu.
TATİL
Yılda iki kez beşer gün
- ‘Kaliteli’ denilenden (en az beş gün, bir hafta olan) yılda iki kez yapabiliyorum.
- Genelde biri yurtiçi, biri yurtdışı oluyor.
- Bazen bir üçüncüsü de olabiliyor. Ama her yıl muhakkak Londra’ya giderim.
- Eşimle iki senede bir de kayak tatili yapıyoruz. Ama artık kızımız büyüdü, o da öğreneceği için her sene gidebileceğiz.
HOBİ
Ailenin fotoğrafçısıyım
- İyi bir koleksiyonerim.
- İlkokulda piyano dersi aldım. Robert Kolej’e hazırlanırken bıraktım. Sonra da başlayamadım. İçimde hala bir ukdedir.
- Okul yıllarında tiyatroyla da çok ilgiliydim. Çeşitli oyunlarda ve müzikallerde başroller de oynadım. Ne zaman bir temsilde oyuncular alkışları selemlamak için yeniden sahneye çıkar, gözlerim dolar.
- Fotoğrafa çok önem veriyorum. Genelde aile ve arkadaş toplantılarına makinemle giderim. Bana ‘ailenin fotoğrafçısı’ derler.
- İş dünyası, kişisel gelişim, gastronomiyle ilgili kitaplardan hoşlanırım. Romandan nefret ederim. TV pek seyretmem.
TOPLANTI
Raporlamaya önem veririm
- Kendim yönetiyorsam mümkün olduğunca gündeme bağlı kalırım. Sonuç odaklı, adil, başı ve sonu belli olur.
- Yöneten ben değilsem elimden geldiğince sorgulayan, yapıcı eleştiriler yapmaya ve empati kurmaya çalışan yapım vardır.
- Profesyonellerle desteklenmiş şirkette ayda birkaç toplantı yeter. Yeni kurulmuşsa her gün mesai ayırmak gerekebilir.
- Raporlama önemli. Ne kadar doğru ve derin olursa süre o kadar kısalır.
KARİYER
Turizm ve işletme okudum
- İlkokulu İzmir Alsancak’taki Gazi’de okudum. Orta ve lise eğitimimi Robert Kolej’de tamamladım. Birçok üniversiteden teklif almama rağmen ailem yüksek öğrenimimi Türkiye’de yapmamı istedi.
- Tek kelimeyle turizmin patladığı yıllardı. O zamanki olası yatırımlarımızdan dolayı tercihimi Bilkent Üniversitesi Turizm ve İşletmecilik’ten yana kullandım.
- İlk işim, 1989’da grup şirketlerinden Çittur. 1998’de, Çimstone Genel Müdür Yardımcılığı’yla sanayiye adımımı attım. Halen, grup şirketlerinden Çittur, Çimstone ve Değerli Maden İşletmeleri’nden sorumluyum. AKG Gazbeton ve Ertuğ Balıkçılık’ta da başkan vekiliyim.
- Kişisel olarak, Urla Şarapçılık, Rekmar ve Kent Hastanesi’nde ortaklığım var.
OTOMOBİL
Kontrolümden çıkmamalı
- İlk otomobilim annemin eski arabası olan Honda Civic’ti. Şu anda Audi Q7’m var.
- Bir otomobilden beklentim güven ve hız. Yola oturmalı, istediğimde durabilmeli. Kontrolümden çıkmamalı. Yani hükmeden ben olmalıyım.
BESLENME
Çok güzel yemek yaparım
- Kaliteli yemek ve içkiye önem veririm.
- Kahvaltıda ceviz yer, portakal suyu içerim. Hafta sonları hariç ekmek tüketmem.
- Öğlen öğünlerini bir kase çorba ya da Japon mutfağından çiğ balık gibi hafif yiyeceklerle geçiştirmeye çalışırım. Pizza yediğim günler de olur. Kabaklı ve enginarlı tercih ederim.
- Akşamları ise (evdeysem) sağlıklı beslenmeye çalışırım. Sebze, salata, balık tüketirim.
- Japon, İtalyan ve Fransız mutfaklarını severim. Türk mutfağını kaliteliyse tercih ederim.
- Mutfağa girerim. Çok da güzel yemek yaparım. Yaklaşık 250 yemek kitabım var.
MEKANLAR
Kesinlikle Balıkçı Hasan
- İzmir’de yeni şefiyle birlikte Swissotel’deki Equinox çok iyi. Balıkta kesinlikle Balıkçı Hasan. Ette ise Konak Pier’deki Dükkan Steakhouse ve Manisa yolundaki Cumba. Çeşme’de tercihim Deli Deli ve Port. İstanbul’da ise Sunset.
- Yurtdışına dersimi çalışarak gidiyorum. Olabildiğince yeni restoranlar deniyorum. Onları da Michelin ve Zagat kitaplarından seçiyorum.
- Restoranını denemek için gittiğim ülke bile var.
GÜNE BAŞLANGIÇ
İşyerimde gazete okumam
- Genelde 7.5-8 gibi uyanırım.
- Banyoda çok zaman geçiririm.
- Evden çıkmadan gazeteleri okurum. İşyerine asla bırakmam. Anlık sitelere üyeyim. Gün içindeki gelişmeleri onlardan takip ederim.
MODA
Kırmızı pantolonum var
- Zaman zaman sıcak, zaman zaman uzağım.
- Takımlarımın dörte üçünü, gömleklerimin tamamını özel diktiririm.
- Hafta sonları çok renkliyimdir. Yeşil ve kırmızı pantolonlarım var.
SPOR
Yedi yılda 47 kupa
- Okul yıllarımda atletizmde 1500 metre rekorum var. 4x100’de son adamdım. Basketbol ve voleybol takımlarında da oynadım.
- Şu an düzenli olarak yelken yapıyorum. Geç başladım. 6-7 yıl oldu. 47 kupam var.
- Kayak yapıyorum, dalış da ilgimi çekiyor.
- Altay ve Fenerbahçe’yi tutuyorum.
Paylaş