Balıkesir’de güzel şeyler oluyor

BUNU YAZMAK GEREK

Haberin Devamı

SON dönemde adından en çok söz ettiren ilimiz hiç kuşkusuz Balıkesir.

Balıkesir’de güzel şeyler oluyor

Kente adeta yatırım yağıyor.
KGM ve KGL konsorsiyumu 167 odalı, 350 yatak kapasiteli Hilton Garden Inn için düğmeye bastı.
Alman kompozit devi Preiss Daimler (PD Grup) 120 milyon euroya yeni fabrika kuruyor.
Esas Holding 100 milyon dolarlık yatırımla 10 Burda AVM’yi hayata geçiriyor.
Kale Grubu 30 milyon TL harcamayla Kalekim’in son tesisini inşa ediyor.
Unlu mamuller üreticisi HEG Gıda 70 milyon liralık, dondurulmuş gıda üreticisi Maysel A.Ş. 30 milyon liralık yatırım için imza attı.
İngiltere’nin Manchester City takımında forma giyen İlkay Gündoğan SGK binasını 28 milyon liraya satın aldı.
Konsept7 firması ve Inside AVM ‘Avlu Balıkesir’de bin kişi istihdam edecek.
Ve Şişecam Topluluğu 400 milyon liralık yatırım bedeliyle kuracağı cam elyaf tesisinde yılda 70 bin ton üretim yapacak.
Bunlar ilk etapta aklıma gelenler.
Eminim atladıklarım da olmuştur.
Rakamları alt alta topladığınızda kente aktarılan yatırımın toplam büyüklüğünü ve istihdam edilecek kişi sayısını görebiliyorsunuz.
Tabii bunda İzmir-İstanbul Otoyolu’nun, bölünmüş yolların, havaalanının etkisi büyük.
Ancak, Başkan Ahmet Edip Uğur’un da hakkını teslim etmek gerek.
Vekilliğinden tutun da başkanlık koltuğuna oturduğundan bu yana Balıkesir’i cazibe merkezi, Türkiye’nin parlayan yıldızı yapmak için adeta gecesini gündüzüne katarak çalışıyor.
Balıkesir’i sosyal hayatıyla, yeşil ve ticari alanlarıyla geleceğe hazırlıyor.
Bu da sanayicilerin gözünden kaçmıyor.
Yatırım yatırımı çekiyor.
Ne diyeyim, darısı diğer illerimizin başına!

***


YAPMAYIN

Ayvalık’a beton yakışmaz

Haberin Devamı

BALIKESİR Merkez’de bunlar yaşanırken, Ayvalık’ta çoğu insanı tedirgin eden gelişmeler yaşanıyor.
Malum, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ilçe genelinde 2 yıl önce başlattığı SİT yeniden değerlendirme çalışmaları sonuçlandı.
Çalışma, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nın büyük bölümüyle Cennet Tepesi sırtlarının imara açılmasını öngörüyor.
Yerel yöneticiler ve vatandaşlar ilçenin SİT koruma kalkanının delinmesinden...
Mutlak koruma alanı statüsündeki Cunda, Alibey, Çiçek adaları ile Pateriça Koyu ve Hakkıbey Yarımadası gibi bölgelerin yapılaşma tehdidiyle karşı karşıya kalmasından endişeli.
Kuşadası, Bodrum, Marmaris’in hali ortada.
Ayvalık’ı da betona boğmayın.
Çirkinliğe kurban etmeyin.

***

Haberin Devamı


ŞEYTANIN GÖR DEDİĞİ

Bitsin artık bu çile!

Balıkesir’de güzel şeyler oluyor

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi kararlı...
İzmir’i demir ağlarla örecek.
Bu kapsamda Konak ve Karşıyaka tramvay hatlarının yapımı tüm hızıyla devam ediyor.
Buraya kadar her şey tamam da, aklımın almadığı bir konu var!
Neden bir etap bitirilmeden diğerine geçiliyor?
Kentin bu şantiye görüntüsü ne zaman son bulacak?
Bu pisliği, görsel çirkinliği daha ne kadar çekeceğiz?
Cambazlık yapmadan yürüyebileceğimiz günler daha ne kadar uzakta?

***


SONRADAN GO(U)RME

Bu da benim listem

‘KİMSE kusura bakmasın, bu listeye itirazım var’ dedim.
İzmir’de bir adım öne çıkan lezzet durakları konusunda kendi listemi hazırladım.
Tekrarlıyorum, sizlerin de önerileri varsa beklerim.
* Balık&Deniz Ürünleri: Akın’ın Yeri, Ayvalık Balıkçısı
* Et&Kebap: Boğaziçi, Etçibaşı
* Dünya Mutfağı: Yedi Bilgeler, Red Dragon
* Türk Mutfağı&Ev Yemekleri: Bizim Lokanta, Özüm Lokantası
* Restaurant&Cafe&Bar: A7, Lafolie
* Fast Food: Kartal Kokoreç Sofrası-Şaban Usta, Doritali Pizza
* Cafe&Kahve Mekanı: Baristocrat, Awake Coffee
* Kahvaltı&Börek: Pasa, Kaptan
* Pastane&Tatlıcı: Markas, Çilek
* Meyhane: Gandi’nin Yeri, Eski Usül Meyhane
* Bar&Gece Kulübü: 45’lik, 1040 Mavişehir
* Çeşme&Alaçatı: Eflatun, Balıkçı Osman&Muharrem, Dost Pide

***

Haberin Devamı


BİR PORTRE

Zeytinyağı
KRALİÇESİ

Balıkesir’de güzel şeyler oluyor

EVET, Dr. Dilşen Oktay’a verilen isim bu!
1980, İzmir doğumlu.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü mezunu.
Yüksek lisansını Girit’teki MAICh’te (Mediterranean Agronomic Institute of Chania) yaptı.
“Ege’de Zeytinyağı Tüketiminin Artırılmasında Tedarik Zinciri Yönetiminin Olası Katkıları Üzerine Bir Araştırma” konulu tez çalışmasıyla doktor unvanını aldı.
Halen İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalışıyor.
Aynı zamanda Gömeç Karaağaç’ta ailesine ait zeytinliklerle ilgileniyor, zeytinyağı üreticiliği yapıyor.
O aslında adını Türk zeytinciliğine ‘İmparator’ lakabıyla yazdırmış İbrahim Ethem Tolun’un torunu, ziraat profesörü Erdoğan Oktay’ın da kızı.
Dedesi 59’unda vefat ettiğinde o daha 1 yaşındaymış.
Dolayısıyla kendisini tanıma şerefine nail olamamış.
Ancak onu ailesinden ve Edremit Körfez yöresinde o kadar çok kişiden dinlemiş ki, hayran kalmış.
Ortaokul yıllarında babasına, “Dedeminki gibi bir fabrikayı yönetmek için hangi bölümde okumam gerekir?” diye sorduktan sonra farkında olmadan tüm hayatı zeytinyağı üzerine gelişmiş.
Baba-kız, tıpkı İbrahim Ethem Tolun gibi toptan zeytinyağı satışına odaklanmışken, yakın çevrelerinin de teşviğiyle 3 yıl önce markalaşma ve perakende satışa yönelme kararı almışlar.
Marka ismi ararken de fark etmişler ki bütün servetleri Ethem Bey’in alın teri ve yoğun çalışmasının ürünü.
Bu emeğe saygımızı göstermek ve İbrahim Ethem Tolun’un adını gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla markalarını ‘Ethem Bey Zeytinyağları’ olarak tescillettirmişler.
Ve geçtiğimiz aylarda İtalya’da düzenlenen Flos Olei Uluslararası Zeytinyağı Yarışması’nda 84 puan alarak dünyanın en iyi 500 zeytinyağı arasına girmeye hak kazanmışlar.
Ve şimdilerde ‘İmparator’un adına yakışır şekilde üretimlerine devam ediyorlar.
“Bu daha başlangıç. Önümüzdeki süreçte zeytincilik adına elimizden geleni yapmaya var gücümüzle çalışacağız” diyorlar.
Ege’de benzeri o kadar çok öykü var ki, ulaşabildiklerimi paylaşmayı sürdüreceğim.

Yazarın Tüm Yazıları