Paylaş
Dörtyol Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Cemal Talay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkedeki istikrarın Dörtyol'a ve tüm bölgeye yansıdığını belirterek, ülkenin istikrarı ve bölgede üretim yapan sanayicilerin çabası ile dünyanın dört bir yanına Dörtyol'dan ihracat yapıldığını söyledi.
İlçede, demir-çelikten metale, gıdadan narenciyeye kadar geniş bir yelpazede üretilen ürünlerin Ortadoğu başta olmak üzere Asya ve Avrupa ülkelerine gönderildiğini vurgulayan Talay, özellikle son yıllarda birçok firmanın ilçede yatırım yapmak için sıraya girdiğini ifade etti.
Talay, ilçe olarak hem ihracatta hem de istihdamda büyüdüklerini ve ilçenin her zaman yatırımcılara açık olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Bölgemizin yatırım konusunda her türlü imkana sahip olması ve ilçemizde son yıllarda büyük firmalar tarafından yapılan yatırımlar, ilçeyi adeta cazibe merkezi haline getirdi. Özellikle arsa temini ve iş gücü konusunda herhangi bir sorunla karşılaşmayan sanayi kuruluşları, sürekli bizimle iletişime geçerek bölgemize yatırım yapmak istediklerini belirtiyor.
Tüm bu gelişmeler karşısında Erzin ilçesine organize sanayi bölgesi kurulması kararı alındı. Payas beldemize de ikinci organize sanayi bölgesi yapılması planlanıyor. Bölgede yeni sanayi bölgelerinin açılmasına biz de öncelik veriyoruz ve çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz.”
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO), Yeniyurt beldesinde 2 bin 973 dönümlük araziyi devlet demir yollarından satın aldığını, 2 bin 610 dönümlük arazide de kamulaştırma yaptırdığını anlatan Talay, işlemler tamamlandıktan sonra TPAO'nun söz konusu alanda, 12 milyar dolarlık enerji üssü kurmasının planlandığını dile getirdi.
Talay, Türkiye'deki en büyük 500 şirket arasında, son iki yıldır Dörtyol'dan 15 firmanın yer aldığına değinerek, şöyle konuştu:
“2010 yılında 95 milyon dolar seviyesinde olan ihracat, 2011 yılında yüzde 60 büyüyerek 158 milyon dolara yükselmiştir. Bu, bizim için gurur verici bir gelişmedir. Bugün 7 belediyesi, 6 köyü ve 144 bin dolayındaki nüfusu ile ülkeye hizmet eden Dörtyol'da, sanayi tesislerinin artması, bölgedeki işsizliğin azalmasına da katkı sağlayacaktır. Tarihi, kültürel zenginlikleri ve doğal güzellikleri ile ön planda olan ilçemiz, iklimi, ormanları, denizi ve verimli topraklarının yanı sıra sanayi kuruluşlarıyla da ülkemiz ekonomisine ve turizmine katkı sunuyor. Narenciye üretiminde Türkiye'nin önemli merkezlerinden biri olan, ülkedeki narenciye üretiminin yüzde 10'unu karşılayan Dörtyol, yeni kurulacak tesislerle bu katkısını artırarak devam edecek.”
Demir-çelik üretiminin yarıdan fazlasını Dörtyol karşılayacak
Demir-çelik üretiminin yüzde 40'ının Dörtyol'daki işletmelerden karşılandığına dikkati çeken Talay, “Faaliyete geçecek yeni fabrika ve tesislerle bu oran yüzde 50'nin üzerine çıkacaktır. Bölgemizin, beyaz eşya ve otomotiv yan sanayi konularında da hızla gelişmesi beklenmektedir” dedi.
Yeşilköy beldesi Belediye Başkanı Fatma Görgen Selimoğlu da yatırımcıları beldelerine beklediklerini bildirerek, son zamanlarda hem ilçede hem de beldelerinde sanayi yatırımı konusunda büyük artış olduğunu bildirdi.
Sanayi kuruluşlarının tercih ettiği yerlerin başında Yeşilköy beldesinin geldiğine işaret eden Selimoğlu, şunları söyledi:
“İşadamlarımızın talep ettiği bir bölge olmaktan mutluluk duymaktayız. Biz de yerel idareciler olarak bu yatırımlar yapılırken, bölgenin hem tabii güzelliğine hem de ileride yapılacak turizm yatırımlarına gölge düşürmeyecek şekilde çalışma yürütüyoruz. Önümüzdeki süreçte buranın yatırımcılar için daha da cazip hale geleceğini düşünüyorum. Çünkü kısa süre sonra İskenderun ve Erzin limanlarının aktif hale gelmesiyle bölgedeki araziler daha fazla değer kazanacaktır.”
Paylaş