Paylaş
Toplantılarda “2M 1T” kuralı geçerli olacak. Maske, mesafe ve temizlik kuralları gözetilecek. Ama sadece onunla da yetinilmeyecek. Toplantıya katılacak olanlar 1 gün önceden COVID-19 testi yaptıracak. Yarın yapılacak AK Parti MYK toplantısı öncesinde de MYK üyeleri bugün test yaptıracaklar. Sosyal mesafe dikkate alınarak MYK toplantısı her zamanki yerde değil, MKYK üyelerinin toplantı yaptığı 60 kişilik salonda yapılacak.
Bugünkü MGK’da ve perşembe günü yapılacak olan Bakanlar Kurulu’nda da aynı kural geçerli mi olacak, orasını bilmiyorum. Çünkü onlar devlet olduğu için soramadım. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul’da çalışmalarını sürdürdüğü Huber Köşkü’nde de koronavirüs önlemleri sıkı
bir şekilde uygulanıyordu. Öyle ki Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Erdoğan’ın zaman zaman kısıtlamalardan dolayı serzenişte bulunduğunu ancak önlemlere riayet ettiğini açıklamıştı.
SİYASİ PARTİLER YASASI VE SEÇİM BARAJI NE ZAMAN DEĞİŞECEK?
MECLİS uzun bir aradan sonra bugün çalışmalara başlayacak.
Gündemde ne var?
1- Bekçilere kimlik sorabilme ve adli görevler verilmesini düzenleyen teklif.
2- Hukuk davalarını hızlandıracak üçüncü yargı paketi.
3- Şirketlerde birleşme, bölme ve devralmayı düzenleyen, sektörde kartelleşmenin önüne geçmeyi hedefleyen düzenleme.
BAROLARLA İLGİLİ DURUM DEĞİŞTİ
Ankara Barosu’nun İslam’a hakaret eden açıklamasından sonra gündeme gelen barolarla ilgili yasa değişikliğinin bu ay içinde Meclis’ten geçmesi bekleniyor. Tekli baro mu, çoklu baro mu tartışmalarına neden olan düzenlemeye son şekli, çarşamba günü yapılacak olan MYK toplantısında verilecek.
Teklifin son şekli, illerde çoklu baro, merkezde ise tek baro şekline dönüştü. İllerde belirli sayıda üyeyi bulan çoklu baroyu kurarken, merkezde sadece Türkiye Barolar Birliği’nin olması düşünülüyor. İkinci baronun kurulduğu yerlerde mal varlıkları mevcut barolarda kalıyor. Baro seçimlerine nispi temsil sistemi getiriliyor.
MESLEK KURULUŞLARI YETİŞİR Mİ?
Türk Mimar ve Mühendisler Odası başta olmak üzere, meslek kuruluşlarıyla ilgili çalışmaların da sonuna gelindi. Odaların temsil oranları ve seçim sistemi değişiyor. Nispi seçim sistemine geçiliyor. Ancak Meclis’in takviminin sıkışık olması nedeniyle, meslek kuruluşlarıyla ilgili düzenlemenin ekim ayına kalma ihtimali bulunuyor.
MİLLETVEKİLİ TRANSFERİ VE SEÇİM BARAJI NE OLACAK?
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu partilerinin seçime girmelerinin önüne bir engel çıkarıldığı takdirde İYİ Parti’ye yaptıkları gibi destek vereceklerini açıklaması, gözleri milletvekili transferine çevirmişti. Kılıçdaroğlu, yeni kurulan partiler AK Parti’den ne kadar oy koparırsa kârdır mantığıyla hareket ederken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, milletvekili transferinin önlenmesi için harekete geçti. Meclis’in açılmasıyla birlikte AK Parti ve MHP yöneticileri bir araya gelerek, Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasası’nı ele alacaklar.
Milletvekili sayısına göre 5 ya da 7 gibi sayılara bölündüğü daraltılmış bölge ve seçim barajının yüzde 3 ya da 5’e çekilmesi gibi öneriler gündemde. Milletvekili transferini engellemek için hangi yöntemin benimseneceği ise netleşmiş değil.
ERKEN SEÇİM YOK
CHP’nin bazı yöneticileri takım elbise ve akşam yemeğine iddiaya girse de bu yıl erken seçim yok. Hem AK Parti ve MHP’de böyle bir çalışma yok, hem de Anayasa’nın 67. maddesine göre seçimlere 1 yıl kala seçim yasasında yapılan değişiklikler geçerli olmuyor. AK Parti ve MHP’nin milletvekili transferini önleyecek, seçim barajını düşürecek değişiklikleri en erken ekim ayından sonra yasalaşacağı için erken seçimin o tarihten itibaren 1 yıl içinde yapılması mümkün olmayacak. Ama seçimler 2023’e kalır mı, ondan emin değilim.
CHP AF İÇİN BAŞVURMAYACAK MI?
CHP, afla ilgili olarak Anayasa Mahkemesi’ne usul başvurusunu yaptı. Hemen ardından esasa ilişkin başvurunun yapılması bekleniyordu. Ancak başvuru uzayınca, “Yoksa CHP esasa ilişkin iptal başvurusunda bulunmaktan vaz mı geçti?” sorusu gündeme geldi. CHP’nin hukukçu milletvekillerinden Zeynel Emre’ye sordum. “Başvuru yapmaktan vazgeçmemiz söz konusu değil” dedi. Peki ne zaman başvuruda bulunacaklar? CHP’nin 15 Haziran tarihine kadar başvurması gerekiyor. Zeynel Emre, “12 Haziran Cuma günü başvuruda bulunacağız” dedi. Cezaevindekiler ve yakınları için ikinci bir af çıkar mı beklentisi olduğu için CHP’nin başvurusu önemli. CHP başvurusunu Anayasa’nın eşitlik ilkesi temeline oturtacak. Hukuk devleti ilkesi ve ölçülülük esası da başvurunun ayaklarını oluşturacak.
Tutuklu gazeteciler Barış Pınar, Barış Terkoğlu ve Murat Ağırel bundan yararlanabilecek mi? Benden söylemesi, CHP tutuklu gazetecileri unutmamış, onlar için infaz indirimi üzerinden bir formül geliştirmiş.
Paylaş