Paylaş
Cumhurbaşkanı Erdoğan 14 Mayıs seçimleri için kararnameyi açıklayacak. Erdoğan’ın seçim kararının bugün Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayınlanıp yürürlüğe girmesi bekleniyor. YSK da buna göre seçim takvimini ilan edecek.
Seçim takvimi milletvekili adaylarının başvurusu açısından önem taşıyor. Ayrıntılı seçim takvimini yayınlayacağım.
ERDOĞAN MI, KILIÇDAROĞLU MU
Bu seçimler “Erdoğan mı yoksa Kılıçdaroğlu mu” seçimi olacak. Şu ana kadar cumhurbaşkanı adaylarına odaklandık ama asıl hareketlilik milletvekili adaylarında yaşanacak.
BAKANLAR LİSTE BAŞI
AK Parti’de bakanların milletvekili olması yönünde bir eğilim var. Bakanlar illerinde liste başı olacak. Geçen seçimde Mevlüt Çavuşoğlu, Süleyman Soylu, Abdulhamit Gül ve Berat Albayrak milletvekili seçilmiş ancak Kabine’ye girince milletvekilliğinden istifa etmişti. Bakanların milletvekili adayı olmak için istifa etmesine gerek yok. Bakanlar seçildikten sonra tekrar Kabine’ye girerlerse milletvekilliğinden istifa edecekler.
ÜÇ DÖNEMLİKLERİN DURUMU
AK Parti’de üç dönemlikler var. 7 Haziran-1 Kasım arasındaki dönem milletvekillerinin özlük hakları oluşmadığı için bir dönem olarak kabul edilmiyor. Buna rağmen AK Parti’de üç dönemlik 52 milletvekili var. Binali Yıldırım, Hayati Yazıcı, Hamza Dağ, Ali İhsan Yavuz gibi partinin ağır topları üç dönemlikler arasında yer alıyor. Dört ve beş dönemliklerle birlikte bu sayı 72’ye çıkıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, üç dönem kuralının işletileceğini söyledi. Belki bir-iki isim için istisna olabilir deniliyor.
MİLLETVEKİLİ LİSTELERİNDE YENİLEME
AK Parti, 21 yıldır iktidarda olan bir parti ama üç dönem kuralını işleterek, milletvekili listelerinde yenilik yaparak hücrelerini yeniliyor. Bu seçimde milletvekili listelerinin yüzde 70’i yenilenecek diye bir hava dolaşıyor ama bu inandırıcı değil. Ama yüzde 45 ya da biraz üstünde bir oranda değişim bekleniyor.
ADAY OLMAYACAKLAR
Henüz kulislere yansımadı ama AK Parti’de üç dönemliklerin arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşüp aday olmayacağını bildirenler var. Sadece üç dönemlikler değil, yeni kadrolara yol açmak için adaylık müracaatı yapmayacak milletvekilleri de var. Biz de siyaset ölene kadar yapıldığı için neden feragat ediyorlar diye düşünülebilir ama maksat davaya hizmetse o kadar çok imkân var ki... Bunun tek yolu milletvekili olmak değil.
EROL KAYA ADAY OLMAYACAK
Bunlardan birisi de AK Parti İstanbul Milletvekili Erol Kaya. 15 yıl Pendik Belediye Başkanlığı yapmıştı. Yüzde 30’la aldığı Pendik Belediye Başkanlığı’nı üç dönemin sonunda yüzde 50’yle bırakmıştı. AK Parti’de bir dönem yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcılığı da yaptı. Deneyimli bir siyasetçi. Dava şuuru yüksek bir isim. Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşüp affını istedi. Erol Kaya partide kan değişimi için üç dönem kuralını destekliyor. “Siyasette şerefle taşıdığım bir süreç yaşadım. AK Parti’nin Cumhurbaşkanı’mız Erdoğan’ın liderliğinde yazdığı başarı hikâyesinde, bu partinin bir mensubu olarak katkı vermiş olmak benim için bir onurdur” dedi.
SEÇİM TAKVİMİ NASIL OLACAK
Seçim takviminin ise şöyle olması bekleniyor:
1. 10 Mart’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılmasıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayınlayacak. Karar aynı gün Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayınlanarak yürürlüğe girecek.
2. YSK seçimlerin 14 Mayıs’ta, ikinci tura kalması halinde ise 28 Mayıs’ta yapılmasına karar verecek.
3. Milletvekili adayı olmak isteyenler 11-17 Mart tarihleri arasında istifa edecekler.
4. Her partinin adaylık başvurularında tarihler değişiklik gösterebilir.
5. Cumhurbaşkanı adayları için siyasi partiler 19-23 Mart arasında, 100 bin imza toplayarak aday olacaklar ise 19-20 Mart tarihlerinde başvuruda bulunabilecekler.
6. Cumhurbaşkanı geçici aday listeleri 27, 28 veya 29 Mart’ta Resmi Gazete’de yayınlanacak.
7. Siyasi partiler 8, 9 ya da 10 Nisan’da milletvekili aday listelerini YSK’ya sunacak.
8. YSK tarafından kesinleşen milletvekili aday listeleri 10 Nisan’da yayınlanacak.
KILIÇDAROĞLU’NUN HDP İLE FOTOĞRAFI
KILIÇDAROĞLU, HDP’yi ziyaret edecek mi etmeyecek mi tartışmasına son noktayı koydu. “Elbette ziyaret edeceğim. HDP’yi ziyaret etmem kadar doğal bir şey olmaz” dedi.
Selahattin Demirtaş, Akşener’e ayar verdiği mektubunda eşit ve şeffaf bir müzakere istedi. Mithat Sancar, “Bizim görüşmemiz CHP ile değil, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu ile görüşme” dedi.
Kılıçdaroğlu, HDP’den destek isteyecek. Peki HDP, Kılıçdaroğlu’ndan ne isteyecek? Peki HDP masaya hangi önerilerle gelecek? Kılıçdaroğlu bu teklifleri 6’lı Masa’ya getirecek mi? Orasını da artık Meral Akşener düşünsün.
KAZANDIRACAK MI, KAYBETTİRECEK Mİ
Benim asıl merak ettiğim HDP ile verilecek olan fotoğraf, Kılıçdaroğlu’na ne sağlayacak? Kazandıracak mı yoksa kaybettirecek mi?
BU YEMİNE NE OLACAK KEMAL BEY
Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik muhalefetini hep partili cumhurbaşkanlığı üzerinden yaptı. 19 Ocak 2023 tarihinde Gaziantep’te, “İnşallah yeni cumhurbaşkanımız partili olmayacak” dedi.
NAMUS VE ŞEREF YEMİNİ
Kılıçdaroğlu 5 Temmuz 2020 tarihinde Amerika’nın Sesi’nden Yıldız Yazıcıoğlu ve Murat Karabulut’a yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanı olacak kişinin aynı zamanda bir partinin genel başkanı olmaması lazım. Çünkü cumhurbaşkanı olacak kişi Parlamento’da yemin ettiği zaman, Anayasa’nın gereği olarak tarafsız olacağına dair namusu ve şerefi üzerine and içiyor. Eğer siz namusunuzu ya da şerefinizi korumak isterseniz, namus ve şeref kavramı bizim için çok değerlidir derseniz, bir siyasi partinin genel başkanının cumhurbaşkanı olmaması lazım. Bir partinin genel başkanı, bir yargıç atarsa yargıya olan güven temelinden sarsılacaktır. Bizim görüşümüz dün de böyleydi, bugün de böyle, gelecekte de böyle olacak” demişti.
PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI
6’lı Masa tarafından açıklanan Yol Haritası’nın 10. Madde’sinde ise, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geçiş sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, mevcut cumhurbaşkanının -var ise- siyasi parti üyeliği sona erecektir” deniyor.
Kılıçdaroğlu seçilirse Parlamenter Sistem’e geçilene kadar CHP Genel Başkanlığı ve cumhurbaşkanlığı görevini birlikte yürütecek. Parlamenter Sistem’e geçilemezse dönem sonuna kadar iki görevi birlikte yapacak.
Peki yukarıdaki sözleri ne olacak derseniz? Onu da size havale ediyorum.
Paylaş