Marjinal grupların sızmasına rağmen Akbelen’deki eyleme de o gözle baktım. Ta ki PKK liderlerinden Duran Kalkan, Akbelen’i selamlayana kadar. PKK, Akbelen’den bir Gezi eylemi çıkarma hedefini ortaya koyana dek.
Gezi 28 Mayıs’ta başlamıştı. 3 Haziran’a kadar bir çevre eylemi havasındaydı. FETÖ’cü teröristlerin çadırları yakma provokasyonu, marjinal grupların Gezi’nin kontrolünü ellerine geçirmeleri, terör örgütlerinin geziyi kullanma çabalarıyla birlikte, Gezi çevre eylemi olmaktan çıkıp bir kalkışma girişimine dönüştü.
AKBELEN TEPKİ GÖSTERMELİ
Duran Kalkan, PKK lekesini Akbelen’e sürmeye çalışıyor. Akbelen eylemcileri eğer gerçekten ağaçların kesilmesine karşıysa PKK’ya karşı çıkmaları gerekiyor. Ormanları yakan terör örgütü PKK’ya tepki göstermeleri gerekiyor. Duran Kalkan’a, “Sen eli kanlı bir teröristsin. Biz PKK’ya da, PKK terörüne de karşıyız. Bizim eylemimizi kirletmene izin vermeyiz” demelerini bekliyorum. Ama PKK’ya ses çıkarmazlarsa, eylemlerinin üzerine PKK gölgesinin düşmesine engel olamazlar.
GEZİ NEYİ DEĞİŞTİRDİ
Duran Kalkan Gezi’yi kutsamaya çalışıyor ama Gezi Türkiye’ye pahalıya mal oldu. Gezi olayları 28 Mayıs 2013’te başladı. Niye mayıs ayı? Çünkü mayıs ayında Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün, Akkuyu Nükleer santralının temeli atılmıştı. Türkiye’ye nazar boncuğu takılması gereken bir aydı mayıs ayı.
Seçimden sonra bu soruya cevap arıyoruz. İmamoğlu yurt gezilerine çıkınca, gözü CHP Genel Başkanlığı koltuğunda yorumları yapıldı. Son göstergeler ise rotayı İstanbul’a çevirdiği yönünde.
Peki, İmamoğlu İstanbul’a aday olursa kazanabilecek mi? İstanbul seçmeni İmamoğlu’nu başarılı buluyor mu?
Yerel seçimlere gidilirken bu konuda Betimar’ın çok yeni bir araştırması var. Fırından çıkmış taze ekmek gibi, dumanı üstünde tütüyor. Gürkan Duman’ın sahibi olduğu Betimar Araştırma son seçimler başta olmak üzere son dönemdeki isabetli tahminleri ile kendini kanıtlayan bir anket firması. O nedenle verileri buna göre değerlendirin.
İKİ KRİTİK NOKTA
Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 52 oy oranı ile seçimden zaferle çıktı. Ama AK Parti’nin oyları yüzde 35’e geriledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, oylardaki gerilemenin araştırılacağını açıklamıştı. Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz, seçim sonuçlarına ilişkin kapsamlı bir sunum yaptı. Şimdi ise oylardaki düşüşün nedenlerini tespit etmek için kapsamlı bir araştırma yapılıyor. Seçimi kazanan araştırıyor ama seçimi kaybeden muhalefetin öyle bir çabası yok.
Seçimden bu yana CHP’de ne oluyor? Koltuk kavgası yaşanıyor. Kılıçdaroğlu mu İmamoğlu mu mücadelesi veriliyor. Diğer muhalefet partileri de farklı değil. Muhalefet, biz bu seçimi neden kaybettik sorusunun cevabını araştırmıyor. O nedenle önümüzdeki seçimleri de kaybedecekler.
30 BÜYÜKŞEHİRDE ANKET
AK Parti ilk planda 30 büyükşehirde araştırma yaptırıyor. AK Parti oylarındaki gerilemenin nedenlerini tespit etmeye çalışıyor. 30 büyükşehir bittikten sonra bu kez kalan illerde araştırma yapılacak. Bu araştırmada hangi başlıklar ön plana çıkıyor onları aktaracağım. Ama 7 Ekim tarihindeki AK Parti kongresinden sonra bu kez ikinci bir araştırma için düğmeye basılacak. Belediye başkan adaylıkları için çalışma yapılacak.
ÖN PLANA ÇIKAN BAŞLIKLAR
AK parti oylarındaki gerilemenin üç başlığı şöyle:
1- Ekonomi
2- Suriyeli sığınmacılar
Hikmet Çetin, Altan Öymen ve Murat Karayalçın, İmamoğlu’na İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olup yeniden kazanmasını tavsiye etmişlerdi. “Önce İstanbul’u kazan, sonra CHP’ye genel başkan olursun. Eğer İstanbul’u kaybedersen CHP’ye genel başkan olman da zor olur” şeklinde bir çerçeve çizmişlerdi.
NE EVET NE HAYIR
Toplantıya katılan genel başkanlar, İmamoğlu’nun CHP Genel Başkanlığı’na adaylığı konusunda izlenimlerini, “Ne evet dedi ne hayır dedi” diye paylaşmışlardı.
İmamoğlu tereddütle konuşunca Murat Karayalçın, genel başkanlık konusunda bir hamle yapmıştı.
CESUR BAŞKAN TEMASI
Ekrem İmamoğlu, yeniden kolları sıvadı ve yurt gezilerine başladı. Dikkat ettiniz mi? “cesur başkan” diye karşılanıyor. İmamoğlu yeterince cesur değil diye eleştirildiği için, “cesur başkan” teması üzerinden yürümeyi tercih etmişler.
İMAMOĞLU’NUN ALEVİ ÇIKARMASI
Elazığ ve Tunceli’den sonra Çanakkale’yi ziyaret edeceği söyleniyor. Aleviler
Bu yıl içinde artı 1 milyon Suriyeli sığınmacı daha geri gönderildi. Düzensiz göçle mücadele konusunda İstanbul Valisi Davut Gül ve İçişlerli Bakanı Ali Yerlikaya’nın çabaları sonuç vermeye başladı. Davut Gül, “Kısa süre içinde düzensiz göç İstanbul’un gündeminden çıkacak” dedi. Bakan Yerlikaya, “Ekim-kasım aylarında düzensiz göçle ilgili farklı şeyler konuşacak noktaya ulaşacağız” demişti. İstanbul pilot bölge olacak ama ekim ayından itibaren Suriye’ye geri dönüşlerin hızlanması bekleniyor.
HALEP’E DÖNÜŞ
Bunun için Erdoğan-Esed görüşmesi önemli olacak. Çünkü öncelik briket evlerden ziyade Suriyelilerin kendi evlerine dönüşünü sağlamak. Bizdeki Suriyelilerin önemli bölümünü Halep’ten gelenler oluşturuyor. Onların Halep’e güvenli bir şekilde dönüşünün sağlanması ve verilen güvencelerin takip edilmesi gerekiyor. Bu insanlar rejimin ve terör örgütlerinin kucağına bırakılamaz. O nedenle Türk ve Suriye askerinin koordinasyon içinde olacağı güvenlik noktaları oluşturulması gerekiyor.
KIRMIZI ÇİZGİ
Suriye rejimi önşart olarak Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı bölgesindeki Türk askerinin çekilmesini ileri sürüyor ama bu son şart olur. Suriye topraklarındaki askeri varlığımız bizim müzakereye açık olmayan kırmızı çizgimiz.
PUTİN ZİYARETİNDEN NE BEKLENİYOR
UKRAYNA Devlet Başkanı Zelenski’nin şov yapmak için Türkiye’den giderken Azov Taburu komutanlarını yanında götürmesi, İsveç’in NATO üyeliğine onay vermemiz, Rusya’nın tahıl koridorundan geri çekilmesi nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Putin’in Türkiye ziyareti üzerinde soru işaretleri oluşmuştu. Buna bir de Putin’in savaş başladıktan bu yana Çin ve Hindistan dışında Rusya dışına çıkmaması ve savaş halindeki bir ülkenin devlet başkanı olarak suikast endişesi taşıması eklenince Putin ziyareti bir bilmeceye dönüşmek üzereydi. Bu belirsizliği ortadan kaldıran ilk adım Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin’in telefonla görüşmesi oldu. Beklenenden sıcak ve verimli geçen bir görüşme olduğu söylendi. İkinci adım ise Putin’in Türkiye’yi ziyareti olacak.
AĞUSTOSUN SON HAFTASI
Özellikle İstanbul ve Ankara’da AK Parti’nin adayları önemli olacak. İkinci sırada ne çıkıyor? Ekonomi. Onu Suriyeli sığınmacılar takip ediyor. Belli ki bu yerel seçimlere de ekonomi damgasını vuracak. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Dezenflasyon ile fiyat istikrarının hedeflendiği bir geçiş sürecindeyiz. Para politikası duruşunun olumlu etkisiyle 2024 yılı ortalarından itibaren yıllık enflasyon düşmeye başlayacak” dedi.
İNANDIRICILIK
Ekonomik sıkıntılar bir gerçek. Bir de herkesin durumu farklı. Dar gelirli daha büyük sıkıntı çekiyor. Ama benim umutlanmamı sağlayan nokta, doğru bir ekonomi programı uygulanıyor. Mehmet Şimşek, “2024 yılı ortalarından itibaren yıllık enflasyon düşmeye başlayacak” dediği zaman inanıyorum.
PİYASALAR DESTEKLİYOR
Piyasalar da inanıyor. Yerli ve yabancı yatırımcı da güveniyor. Ekonomin yarısı güvendir. Mehmet Şimşek ve ekibi bunu tesis etmeyi başardı. Yeni sürecin kendine özgü avantajları ve diğer dönemlerden ayrışan yönleri var.
1- Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5 yıl süreyle Türkiye’yi yönetmek üzere milletten güçlü bir destek aldı. Ekonomi yönetimi, yabancı yatırımcı ile masaya oturduklarında önlerine 5 yıllık bir takvim koyabiliyorlar.
2- Ekonomi ekibinin arkasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın güçlü desteği var. Siyasi iradenin güçlü desteği olmadan ekonomi yönetiminin yapabilecekleri sınırlıdır.
3-
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerel seçim startını 28 Mayıs gecesi, zafer konuşması yaparken vermişti. AK Parti’de, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genelbaşkan Yardımcısı Yusuf Ziya Yılmaz belediye başkanları ve il başkanlarıyla görüşmeler yaptı, yazılı raporlar aldı. Strateji heyetine de kapsamlı bir sunum yaptığı biliniyor.
AK Parti’de bir yandan yerel seçim stratejisi konuşuluyor ama asıl çalışma büyük kongreden sonra seçilen yeni ekip tarafından yürütülecek. 7 Ekim’de yapılacak olan kongreden sonra belediye başkan adaylarının belirlenme sürecine geçilecek. Adaylar ilan edildikten sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan meydanlara çıkacak. Moral üstünlüğü Erdoğan’dan yana. Kılıçdaroğlu ise eğer koltuğunu koruyabilirse, yenilmiş bir komutan ve moral bozukluğu içindeki bir partinin lideri olarak seçim kampanyası yürütecek. Yerel seçimlerde AK Parti’nin rakibi Kılıçdaroğlu değil? Peki ne? Onu anlamlı olması için yazının sonuna bıraktım.
MHP SEÇİM KAMPANYASINI BAŞLATTI
MHP ise seçim kampanyasını başlatan ilk parti oldu. Bahçeli, seçim sloganını dahi açıkladı. MHP yerel seçimlere, ”2024’e doğru Diyar Diyar Anadolu” temasıyla hazırlanacak. AK Parti ile MHP arasında seçim ittifakı için henüz görüşmelere başlanmadı. 2019 seçimlerinde AK Parti ve MHP, 30 büyükşehir başta olmak üzere 51 ilde ittifak yapmış, diğerlerinde ayrı ayrı girmişti. Mersin, Manisa ve Adana Büyükşehir Belediyeleri MHP’ye bırakılmıştı.
Bu seçimde Erdoğan ile Bahçeli bir araya gelip ittifakın çerçevesini belirleyecek. Başta İstanbul, Ankara ve İzmir’de ittifak yapılması bekleniyor.
CHP’DE İMAMOĞLU BİLMECESİ
CHP’de yerel seçim hazırlıkları ise kurultayın ardından başlayacak. CHP Kurultayı’nın 29 Ekim’de yapılması planlanıyor. CHP’de yerel seçim dengesi iktidara göre değil Ekrem İmamoğlu’na göre oluşacak. Ekrem İmamoğlu, CHP Genel Başkanlığı’na aday olmazsa Kılıçdaroğlu’nun banko adayı. CHP’nin eski genel başkanları da İmamoğlu’na İstanbul’u tavsiye etmişler. ”Aman İstanbul’u bırakma. İstanbul’u kazan CHP Genel Başkanlığı çantada keklik” mesajını vermişler. Özgür Özel de İmamoğlu’nun İstanbul adaylığına destek veriyor. İmamoğlu İstanbul’u tercih ederse genel başkanlık yarışında Özgür Özel’e şans doğacak.
Ama
SHP ile CHP’nin birleşme sürecinde Deniz Baykal ve Murat Karayalçın aday olmamış, Hikmet Çetin’in ismi üzerinde uzlaşmaya varılmıştı. Hikmet Abi formülü geçerli oldu. Hikmet Çetin CHP çatısı altında birleşmeyi sağladıktan sonra aday olmadı. CHP, Baykal’a kaldı. CHP barajın altında kalıp Deniz Baykal istifa ettiğinde Altan Öymen partinin başına geçmişti. Altan Abi formülü kısa sürdü.
Ekrem İmamoğlu’nun CHP’nin eski genel başkanları Hikmet Çetin, Altan Öymen ve Murat Karayalçın ile yemeğinden sonra “Abi formülü” yeniden gündeme geldi. Bu kez ne Altan Abi ne Hikmet Abi, “Murat Abi” olarak. Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olması yerel seçimlere kadar CHP Genel Başkanlığı’nı Murat Karayalçın’ın üstlenmesi şeklinde.
MURAT ABİ FORMÜLÜ DOĞRU MU
Ekrem İmamoğlu’nun yemeğine katılanlarla konuştum. Program şöyle gelişmiş. Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Hikmet Çetin, Murat Karayalçın ve Altan Öymen’i 24. Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali’ne davet etmiş. Hasan Akgün İstanbul siyasetinde etkili bir isimdir. Ekrem İmamoğlu’nun hemşehrisi ve siyaset arkadaşı. Ama keşke İmamoğlu, Hasan Akgün’ü dinleseydi, bugün farklı bir yerde olurdu. Festivale gitmeden önce Ekrem İmamoğlu, CHP’nin yaşayan üç genel başkanına sanat galerisini gezdiriyor. Ardından yemeğe geçiliyor.
CHP’Yİ KONUŞTULAR
Elbette ki CHP’nin üç eski genel başkanı ile Ekrem İmamoğlu bir araya gelince CHP’yi konuşuyorlar, İstanbul seçimlerini ele alıyorlar. “Ne olacak bu CHP’nin hali”nden girip “İstanbul seçimlerini kazanmalıyız” noktasına varıyorlar.
Seçim yenilgisi konusunda masada bir ittifak oluşuyor. CHP’nin bu durumdan kurtulması için bir değişimin gerekli olduğunun altı çiziliyor. Üç eski genel başkan da İstanbul seçimlerini yeniden kazanmanın tarihi önemde olduğunu anlatıyorlar.