Yasemin'ce

Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Nasıl algılıyoruz?

Dış dünyayı duyu organlarımızla algılıyoruz. Peki, duygu organlarımıza ne derece güvenebiliriz? Değişik zamanlarda ortaya çıkan farklı algılamalarımızı nasıl açıklayabiliriz?

Mesela güzel bulduğumuz bir şeyi, başka bir zaman hiç de güzel bulmayabiliyoruz. Gördüğümüz, tadına baktığımız, kokusunu duyduğumuz, dokunduğumuz şeyleri farklı zamanlarda başka başka algılayabiliyoruz.

Peki, bizim algılamamızı etkileyen nedir? Beğenilerimiz mi? Elbette ki, beğenilerimiz, baktığımız, dokunduğumuz nesne ve olayları nasıl algılayacağımızı belirliyor. Peki, beğenilerimizi ne belirliyor? İşte, anlaşılması gereken en önemli nokta bu!

Düşüncelerimiz, duygularımızı etkiliyor. Duygular ise, beğenilerimiz üzerinde tam bir söz sahibi. Zaman içinde öğrendiğimiz her yeni bilgi ile düşüncelerimiz ve duygularımız değişiyor. Bu durumda algılamamız da daha farklı oluyor. Kısacası düşüncelerimiz, nasıl algılayacağımızı belirliyor.

Üstelik nasıl düşüneceğimizi de öğreniyoruz. Mesela, biri çıkıp henüz görmediğimiz veya bilmediğimiz bir şeyden söz ediyor ve diyor ki; 'çok güzel'. Tabii bunu tanımlarken bildiğimiz kelimelerle bir çok tanımlar da yapıyor. Siz de bunu görmek için gittiğiniz zaman düşünceleriniz önceden yönlendirilmiş olarak gidiyorsunuz ve beğeniyorsunuz. Veya tam tersi oluyor ve bir sürü beklentiyle gidip tepki gösteriyorsunuz ve beğenmiyorsunuz.

Tabii o sırada hangi hal içinde olduğunuz da çok önemli. Belki de karmaşık bir gün geçirdiniz ve her şeye karamsar bir gözle bakıyorsunuz. Ve de hiçbir şeyi beğenmiyorsunuz. Hatta daha önce çok sevdiğiniz şeyler bile gözünüze kötü gözüküyor.

Evet. Bu durumda algılamalarınıza ne derece güvenebilirsiniz, diyorum, Yasemin’ce...

Yazarın Tüm Yazıları