Yasemin'ce

Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Leonardo da Vinci

Ayna yardımıyla okunan belgelerin yazarı Leonardo da Vinci, her nedense bilimsel çalışmalarının öğrenilmesini istememiş. Hem de bunun için öylesine büyük gayretler göstermişki, çalışma notlarını sağdan sola doğru yazmış. Bu notlar ancak ayna marifetiyle yansıtılarak okunabiliyor. Hem de mahzende 400 yıl kaldıktan sonra.

Çizimleriyle birlikte 5000 sayfa tutan bu notların arasında üzerinde düşünülmemiş konu yok gibi... Botanik, jeoloji, cografya, anatomi ve fizyoloji alanlarındaki inceleme sonuçlarını (Nasıl incelediyse!) mimarlık, şehir planlama, su ve kanalizasyon projelerini, sonra savaş teknolojisine ilişkin buluşlarını bu notların içine saklamış.

Anlayacağınız sanatının gölgesine sakladığı bilim adamı kimliği gerçekten çok ilginç.

Aslında keşifleri ilginçten de öte. Zamanının çok ilerisinde yaşayan Leonardo da Vinci'nin notlarını bütün gözlerden saklamasını, bu notları incelediğiniz zaman anlıyorsunuz. Neredeyse zamanımızın kuramlarıyla örtüşen bilgiye ulaşmış olduğunu görüyorsunuz. Yaşadığı yılları (1452-1519) düşünecek olursanız, iddialarını ortaya çıkarmamasındaki inceliği daha iyi kavrayabilirsiniz.

‘‘Tübitak Yayınları’’ndan çıkmış olan ‘‘Bilimin Öncüleri’’ adlı kitabın içinde dikkatimi çeken diğer bilim adamı ise, ‘‘Francis Bacon.’’ Aslında ‘‘Cemal Yıldırım’’ın yazdığı bu kitabın içinde her bir bilim adamını okumak gerek diyorum, Yasemin'ce...

Yazarın Tüm Yazıları