Yasemin'ce

Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Hafızanızı güçlendirin

Öğrenmenin temelinde hafızanın çok önemli bir etken olduğunu sanırım biliyorsunuz.

Öğrendiklerinizi hafızanızda saklamayı başaramadığınız zaman hiçbir işinize yaramaz. Bu durumda zaten hiçbir şey öğrenmemişsiniz, demektir.

Size bir konu anlatılırken o sırada çok iyi anladığınızı düşünebilirsiniz. Gerçekten de anlamış olabilirsiniz. Fakat, bu bilgiler hafızanıza kaydedilmediği zaman çok hızlı bir biçimde uçup gider.

Mesela fazla ilginizi çekmeyen veya pek dikkat etmediğiniz olayları, o esnada izleseniz bile daha sonra düşündüğünüz zaman neler olup bittiğini doğru düzgün hatırlamadığınızı anlarsınız. Hatta birkaç gün sonra birileri karşınıza geçip size anlat, diyecek olsa bölük pörçük anlatırsınız veya hatırlamadığınızı söylersiniz.

Peki izlediğimiz ve yaşadığımız bir olayı bile nasıl oluyor da hatırlamıyoruz?

Çünkü, hafızanın dikkat ile doğrudan bağlantısı var. İlginizi çekenler hafızanızda yer ettiği halde ilgisiz kaldığınız konular dikkat etmediğiniz için hafızanıza kaydolmaz.

‘‘İyi ama o sırada her şey zihnimde çok netti. Nasıl oluyor da aradan birkaç gün geçer geçmez unutuyorum’’ diyebilirsiniz. Bunun nedeni, kısa süreli ve uzun süreli hafıza şeklinde tanımlanan bilgilerin kaydedilme şeklinden kaynaklanıyor.

Bilgiler ilk önce kısa süreli hafızanıza kaydediliyor. Öğrenme işleminin tamamlanabilmesi için bu bilgilerin uzun süreli hafızaya aktarılması gerekiyor. Bu işlemi yapmadığınız zaman ilk anda öğrendikleriniz kısa zamanda uçup gidiyor. (Sürecek)

Yazarın Tüm Yazıları