Yasemin'ce

Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Astroloji ve insan

Astrolojinin konusu insan. Hem de insanı her açıdan inceliyor. Ve de en önemlisi pratik hayatın içindeki insanın yetenekleri, olaylar karşısındaki davranışları ve yaşamakta olduğu hayatı nasıl kolaylaştırabileceğini araştırıyor.

Bu durumda incelenmekte olan her türlü alanın başında geliyor. Çünkü, her şeyin başı, ‘‘insan.''

İnsan faktörünün olmadığı bir dünya düşünebiliyor musunuz? Elbette düşünebilirsiniz, ama orada astrolojiyi düşünemezsiniz. Doğal bir sürecin dışında başka hiçbir şeyi araştıramazsınız, inceleyemezsiniz.

Halbuki insan, doğanın bir parçası olmakla birlikte doğal süreci etkileyen bir unsur. Tabii etkilediği dünyadan da etkileniyor.

Bu durum ‘‘yansımalar prensibi''ni oluşturuyor. İnsan, yansımalar zincirinin çok önemli bir halkası. Doğal sürecin içinde doğal olmayan en küçük bir davranışı büyük değişimlere neden olabiliyor. Tıpkı durgun suya atılan taşın suyun yüzeyini dalgalandırması gibi...

Şimdi diyeceksiniz ki, durgun suya atılan taş sadece bir süre için suyun yüzeyini dalgalandırır, sonra yine durulur. Elbette böyle olacak. Doğasına uygun şeklini alacak. Yalnız bunun süresi çok önemli. Durgun suya atılan taşın yarattığı dalgalar bizim algılama süremize göre çok kısa bir süreç olabilir. Uzaydan baktığımız zaman da dünya zamanı böyle bir şeydir. Milyonlarca yıl içinde bizim hayatımız belki de sudaki dalgadan da kısadır. Önemli olan bizim algıladığımız zaman içinde doğal sürece yaptığımız etki ve bunun tepkisinden nasıl etkileneceğimiz diyorum, Yasemin'ce...

Yazarın Tüm Yazıları