Yasemin'ce

Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Astrolojide yeni bilgiler

Astroloji alanında kadim bilgilerin açık-seçik incelendiği bir dönemde bulunuyoruz. Teknolojinin son sürat geliştiği medeniyetimizin insanları hem düşünce hem de davranış açısından giderek farklılaşan bir tavır sergilemeye başladılar. Tabii bunun sonucunda astrolojik etkilerin yorumlanmasıda daha farklı boyutlar kazanıyor. Günümüz astrologlarıda bu doğrultuda çalışmalarını hızlandırmış bulunuyorlar.

İşte Stephen Arroyo' da önde gelen isimlerden biri. ‘‘İlhan Yayınevi’’ nden çıkan ‘‘Astroloji, Psikoloji & Dört Element’’ adlı kitabında astrolojiye farklı bir açıdan yaklaşıyor. Tabii bu kitabın okuyucularının astroloji konusunda bir ön bilgiye şahit olmaları gerekiyor. Ama yine de astrolojinin dışında psikolojiye meraklı olanların ilgisini çekebilecek başarılı bir inceleme olduğu söylenebilir.

Şimdi bu kitabın içinden ‘‘Sembolik Yaklaşım’’ başlıklı bölümü aynen aktarıyorum: ‘‘Astrolojiye bir başka yaklaşım da sembolik denebilecek bir yaklaşımdır. Buna göre planetler ve burçlar kozmik süreçlerin ve evrensel prensiplerin sembolleridir. Bu yaklaşıma bir örnek olarak aşağıdaki taslak kısmen Ebertin'in ( 1960 ) Zodyakın burçları ile mevsimlerin yıllık döngüsünü ilişkilendirme çabasından oluşturulmuştur.

Zodyakın burçları sembolik açıdan yıldız kümelerinin biçimlerine göre de analiz edilmişlerdir ( örneğin koç, boğa, ikizler vs.) Tüm bu yaklaşımlar yararlı olmuştur, ancak hangi yaklaşım kullanılırsa kullanılsın, astrolojinin bu kadar uzun süre dayanması ve bazı kültürlerde bu kadar önemsenmesi için insanlığın büyük bir ihtiyacına hizmet verdiğini kabullenmemiz gerekir. Daha önceki alıntılarda da görüldüğü gibi, bir çok psikolog astrolojinin en bütünsel sembolik dil olduğunu söylemektedir. Ama bu sembollerin nelerden bahsettikleri sorusu hala yanıtsızdır. Neticede semboller bir başka şekilde ifade edilemeyecek ( en azından şimdilik ) yaşayan gerçeklikleri ifade ettikleri için semboldürler. Belki bu soru asla yanıtlanamayacak. Belki insanoğlu kozmosun deneyötesi gerçekliklerini asla sözcüklerle ifade edemeyecek. Yine de, eğer evrensel düzenleri, prensipleri ve güçleri - ne kadar deneyüstü olurlarsa olsunlar - temsil ettiğini düşünüyorsak, bu sembolik dilden faydalanabiliriz. Buna rağmen astrolojiye sembolik yaklaşım ancak yaşama holistik ( bütünsel ) bir yaklaşım çerçevesinde düşünülürse tam ve verimli olabilir.’’

BURÇ MEVSİM PSİKOLOJİK BAĞLANTISI

KOÇ Filizlenme dönemi, İstek, hareket etme dürtüsü,

açılan enerji, girişim ruhu, farkındalık,

öncülük arzusu

BOĞA Güçlendirmek, Azim, sağlamlaştırma,

biçim yaratmak şekil verme, form duygusu

İKİZLER Canlandırmak Canlılık, esneklik,

Çiçek açma dönemi yüzeysellik

YENGEÇ Döllenmek ve Duygu zenginliği,

gübrelemek annelik ve babalık duygusu

ASLAN Tohumun Yaratma isteği, özgüven,

olgunlaşması bütün ürünler ve evlatlar

BAŞAK Hasat, yetiştirilmiş Çalışkanlık & bakım, düzen,

olanın kullanılması evcilleştirilmiş bir yapı,

eleştiri yeteneği

TERAZİ Doğanın Adalet duygusu,

ekonomisinde uyum arzusu,

denge & ayar ortaklık duygusu

BURÇ MEVSİM PSİKOLOJİK BAĞLANTISI AKREP

Doğanın yaşamı Dayanıklılık ve sebat,

sonlandıran süreçleri, hayatta kalmanın

yaşamın tohumda acımasız mücadelesi

devam etmesi.

YAY Doğanın kış uykusu Yaşamın içsel veya

ruhsal yönünün

işlenmesi, gelecek için

umut dolu planlama

OĞLAK Kışın formların Mevcudiyetini korumanın

kristalize olması yorulmaz mücadelesi,

sabır, kristalize olmuş

sosyal formlara bağlılık

KOVA Bahardan önce Beklentili, sabırsız tavırlar,

bekleme zamanı gözlem gücü, plan

zenginliği

BALIK Tohumun toprakta Eski yaşamın kalıntıları

kabarması arasında yeni yaşamın

ilk işaretleri

Yazarın Tüm Yazıları