Yasemin'ce

Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Ciğerlerim Yanıyor!

Muhteşem ağaçlarla çevrili köyünü çok seven, yaşadığı topraklar üzerindeki ormanların yok olup gitmesini üzüntüyle izleyen Halil Şimşek ‘‘Ciğerlerim yanıyor’’ şeklinde bir mektup göndermiş. Öylesine içten yazmış ki, aynen yayınlıyorum:

‘‘Çanakkale'nin Bayramiç İlçesi'nin Çavuşlu Köyü'ndenim. Doğup büyüdüğüm köy muhteşem bir doğaya sahip. Kazdağları'nın yamaçlarında Edremit, Altınoluk ve Küçükkuyu'nun Kuzey yakası’nda yer alıyor.

Bugün itibariyle bundan yirmi yıl öncesinin çam ormanları yok artık. Köy içinde bulunan ve köylülerin mallarını otlattıkları meralar birer birer çevrilip tarla haline getirildi. Bugün artık tarla bahçemize gidebilmek için uygun genişlikte yol bulamadığımız yerler var. Ormanlarımız parça parça elimizden alınıyor. Köyümüz ve civar köylerin iklimi, yağış düzeni bozuldu. Kendileri ile görüştüğüm Orman İşletme yetkililerinin de ifadeleri ile Ankara'nın emir ve talimatları sonucu kesim yapılıyor. Normalde gençleştirme için kesim yapılacakken düzbastı kesim yapılıyor. Bu katliamın dışında köylülerin ihmal veya tarla açmak için çıkardıkları yangınlar da eklenince sonuç tam bir felaket oluyor.

Biz şu an yüzyıllar boyunca zor yetişmiş çam ormanlarının yeniden yeşermesini bekliyoruz. On küsur yıl geçti ama nafile! En son Ramazan Bayramı'nda gördüm ki, orman kesimi köyümün tarla sınırlarına kadar gelmiş. Düz kesim ne varsa, kesiliyor. Köylüler yaz aylarında tepki verdiler, Orman İşletme yetkilileri ile görüştüler ama işe yaramadı.’’

Sanırım Türkiye olarak hepimizin ormanların değerini kavramamız gerekiyor, Yasemin'ce...

Yazarın Tüm Yazıları