Yasemin'ce

Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Kendinizi farketmek

Buna bir çeşit uyanmak desek daha doğru olur sanırım.

Mesela duygusal tepki gösteriyorsunuz. Yani biri geldi ve hiç de hakketmediğiniz bir davranışta bulundu. Ya da elinizdeki işi bir türlü bitiremiyorsunuz. Çeşitli engeller çıkıyor.

O dakika ne yaparsınız?

Şiddetle karşı koyarsınız, öfkelenirsiniz, öyle değil mi?

İşte, tam bu sırada ne yaptığınızı bilmezsiniz. Ne söylediğinizi, nasıl baktığınızı, nasıl davrandığınızı, kısaca kendinizi farketmezsiniz. İçinizden nasıl geliyorsa, o saniye öyle davranırsınız. Sonra da sizi izleyenler, neler yaptığınızı, nasıl durup baktığınızı size anlatır. Siz de şaşırırsınız ve de böylece bilmiş olursunuz.

Aslında içinizden yükselmekte olan duyguları bir yakalayabilseniz ve anlamaya çalışsanız, o zaman hem davranışlarınızı, hem de bu davranışlarda neden bulunduğunuzu anlayabilirsiniz.

Çoğu zaman insan, ne tepkilerinin farkına varır, ne de bunları niye yaptığını bilir. Sadece bildiğini zanneder.

Tabii ki, bilmiyorsunuz. Şayet biliyor olsaydınız, şiddetli tepki göstermezdiniz. Çünkü gerek olmazdı. Ayrıca benzer durumlarda aynı davranışta bulunurdunuz. Halbuki aynı olay sizi bazen sinirlendiriyor, bazen hiç de canınızı sıkmıyor.

Bazen çok önemsiyorsunuz, bazen ise, aldırış bile etmiyorsunuz. Peki bütün bunları niye yapıyorsunuz? Neden bazen öyle, bazen böyle davranıyorsunuz?

Başka bir gün bu konuyu etraflıca işleyeceğim. Ve isteyenler için bir yöntem tarif edeceğim, Yasemin'ce...

Yazarın Tüm Yazıları