Yasemin'ce

Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Gerilimden kurtulmak için

Rüyada görülen sembollerin insan üzerindeki etkisini belirleyen bazı araştırmacılar bunun üzerine bazı deneyler yapmışlar. Ve özellikle kişi üzerinde gerilim yaratan sorunları bu metodu uygulayarak çözümlemeye çalışmışlar. Sonuçlar ise, oldukça ilginç!

Deneyler için seçilen denekleri düz bir zemin üzerine yatırıp önce hafif müzik eşliğinde gevşemeleri sağlanır. Daha sonra çeşitli semboller verilir ve bunları zihinlerinde görüntülemeleri istenir. Sonra da bu sembollerin içinde kişi serbest bırakılır.

Bir süre sonra deneklerin gördükleri sembollere müdahale edilir ve belirli sembolleri görmeleri istenir. Böylece gerginliğe neden olan olaylar, semboller aracılığı ile tesbit edilir.

Problemin tesbitinden sonra deneğin görmekte olduğu sembollerin üzerinde değişiklikler yapılıp düzeltir. Böylece gerilime neden olan sorun da çözülmüş olur.

Aslında her türlü gerilim ve buna bağlı olarak ortaya çıkan hastalıkların nedeni, kişinin olayları algılama biçiminden ve düşünce şeklinden kaynaklanıyor.

Düşüncelerimizin yönünü değiştirerek hem gerilimden, hem de buna bağlı olarak ortaya çıkan sağlık sorunlarından kurtulabiliriz. Ancak, ‘‘düşünceleri değiştirmek’’ yazıldığı ya da söylendiği kadar kolay bir iş değil.

Yani kendi kendimize oturup ne düşüncelerimizi, ne de bakış açımızı değiştirmeyi başarabiliriz. Fakat, kendi üzerimizde çalışarak kendimizi etkilemeyi başarabiliriz. Ve de böylece kendi üzerimizde bazı değişikler yapabiliriz.

Belki kendimizde değişiklik yapmak mümkün olmayabilir, ama en azından rahatlamayı ve gerilimimizi azaltmayı sağlayabiliriz. Bu bile çok büyük bir gelişme olabilir bizim için. Çünkü, hem zihin, hem de bedenimizin daha güçlü olabilmesi, gerilimimizi azaltmamıza bağlı.

İşte, sembolleri kullanarak uygulayabileceğiniz bir yöntem. Hem de istediğiniz zaman, her hangi bir koşula bağlı kalmadan.

SEMBOLLERİ DEĞİŞTİRMEK

Önce kendinizi fiziksel ve zihinsel olarak rahatlatmanız gerekiyor. Bunun için ılık bir duş alabilir ve üzerinize rahat kıyafetler giyebilirsiniz.

Sonra rahatsız edilmeyeceğiniz (Telefonları kapatabilir, bulunduğunuz odaya girilmesini önleyebilirsiniz.) bir yerde düz bir zemine uzanın. Yerdeki halının üzerine uzanabileceğiniz gibi yatağınıza uzanmanız da mümkün.

Bedeninizi ve zihninizi gevşetmeyi biliyorsanız, bu yöntemi kısaca uygulayın. Bilmiyorsanız, nefesinizi tutarak bütün vücudunuzu olanca gücünüzle sıkarak kasın. Tabii yüz kaslarınızı kasmayı da unutmayın. Nefesinizi bu durumda tutabildiğiniz kadar tutun. Sonra andine hem nefesinizi, hem de kaslarınızı boşaltın. Böylece bir anda bütün vücudunuz gevşemiş olacak.

Şimdi zihninizi serbest bırakın. Düşünceleriniz birbirini diledikleri gibi takip etsinler. Sonra düşüncelerinizi kontrol altına alın ve tek bir noktaya odaklayın.

Dikkatinizi odaklayacağınız şey ise, deniz, göl veya dere kıyısı ya da bir orman olmalı. Bunlardan sizin en çok hoşunuza gideni seçin ve zihninizde hayal etmeye çalışın. Tabii gözleriniz kapalı olarak.

Bir orman ya da göl kıyısının görüntüsünü zihninizde canlandırdığınız zaman isterseniz orada kendinizi de görebilirsiniz. Ama görmeyebilirsiniz de... Bunun fazla bir önemi yok. Yalnız zihniniz bu sırada günlük hayatın sorunlarına kayabilir. buna izin vermemeli, zihninizdeki görüntüyü canlı tutmaya gayret etmelisiniz.

Zihninizde canlandırdığınız görüntü içinde kendiliğinden çeşitli semboller ve hareketler meydana gelebilir. Bunlar, sizin bilinçaltınızı rahatsız eden her ne ise, onlara ait sembollerdir. Hatta rahatsızlığını duyduğunuz olayın düpedüz kendisini de görebilirsiniz.

Şimdi bunun üzerine konsantre olup olay ya da semboller üzerinde istediğiniz gibi değişiklikler yapmaya başlayın. Yani nasıl olmasını diliyorsanız, o şekilde değiştirmeyi düşünün. Zaten siz düşünmeye başladığınız andan itibaren görüntünün de değiştiğini göreceksiniz.

Sonra kendinizi yattığınız yerde düşünün (Yatağınız veya nerede yatıyorsanız) ve gözlerinizi açın. Bir-iki dakika gözleriniz açık öylece yattığınız yerde kalın. Sonra ayağa kalkın. Kendinizi hafiflemiş, enerjiyle dolmuş ve rahatlamış hissedeceksiniz, diyorum, Yasemin'ce...

Yazarın Tüm Yazıları