Yasemin'ce

Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Tuhaf bir adet

‘‘Karı koca arasında dirlik düzenlik sağlamak maksadıyla Hecaingen prensliğinde gayet akıllıca ama biraz zorbalığa kaçan bir adet hüküm sürüyordu. Söylediğim gibi Balingen’e bağlı bazı köylerin en ağır başlı köylüleri aralarında gizlice namus ehli, fazilet sahibi birisini seçerler. Buna Datte (Baba anlamına gelen bir sözcük) derlerdi.

Datte, kendisine iki muavin seçerdi. Bunlar bir karı koca arasında geçimsizlik olduğunu, iki tarafın birbirlerine uygun olmayan, yakışı kalmayan davranışlarda bulunduklarını anlayınca söylentinin doğruluk derecesini araştırırlardı. Doğru olduğu anlaşıldğı zaman Datte bir gece her iki muavinini yanına alır, geçinemeyen evlilerin evlerine gider, kapıyı çalar ‘‘Kim o’’ sorusuna ‘‘Datte geliyor’’ cevabını verirdi.

Bu dikkat çekici ikaz bir barış sağlayamadığı takdirde Datte, ikinci defa gecenin karanlık bir saatinde gelir, kapıyı daha hızlı çalıp ‘‘Datte geliyor’’ derdi.

Bu ihtar da boşa gidecek olursa, yani evli çiftlerin arasındaki huzursuzluk devam ederse Datte bir üçüncü defa tekrar gelir, ama bu sefer muavinleri yüzlerini maskelemiş olurlardı. Ellerinde sopalarla soruşturma sonucunda kesin olarak tespit ettikleri suçlu tarafa bir temiz dayak atarlardı.

Bu adetin olağanüstü mükemmel neticeleri görülür ve çevrede huzursuz ve anlaşılmayan ailelere pek rastlanmazdı. O bölgede karı koca kavgalarından eser kalmazdı.

Fakat Datte günün birinde vazifesini o kadar şiddetli uygular ki sonunda hükümet bu adeti yasaklar.’’

Bu tuhaf adetin yasaklanması iyi mi kötü mü oldu bilinmez. Ancak görünen o ki dirlik ve düzeni sağlamak için tıpkı babanın çocuklarını cezalandırması gibi bir yöntem gerekiyor. Oysa bir Datte’ye ihtiyaç duymayacak bilinç düzeyine ulaşmak gerekli. Fakat ne yazık ki şu anda sadece aileler içi düzen değil ülkelerin birer Datte’ye ihtiyacı var.

Çünkü şu anda insanlar teknolojik açıdan büyük bir gelişme içinde bulunsalar da ruhsal ve duygusal açıdan ne yazık ki benzer gelişmeyi gösteremiyorlar. Bu nedenle büyük çatışmalar, huzursuzluklar ve kavgalar meydana geliyor.

Sonuç olarak insanlar ya akıllarını da geliştirecekler ya da her zaman başlarında bir Datte’ye ihtiyaç duyacaklar. Ama günümüz insanının artık buna ihtiyacı olmaması gerektiğini düşünüyorum, Yasemince...



Yazarın Tüm Yazıları