Yasemin'ce

Yasemin BORAN
Haberin Devamı

İradenin açtığı yol

Başarmak, bir işin üstesinden gelmek, zorluklarla başa çıkmak... Hayatımız sanki bunların üzerine kurulmuş gibi görünüyor. İsteklerimizin türü ne olursa olsun, yolumuz nereye giderse gitsin, bütün mesele gidebilmek ve isteğimizi gerçekleştirebilmek...

Fakat, başarısızlık korkusu, sıkıntılar ve umutsuzluk yakamızı bırakmıyormuş gibi görünüyor. Ve kendimizi sürekli bir boğuşma içinde düşünemez halde buluyoruz. Tabii bunun sonucunda da hedeflerimize ulaşamıyoruz.

İşte asıl düşünülmesi gereken konu, bu!

İçinde bulunduğumuz koşullara tam bir kaptırmışlık içindeyken bırakın hedef tespit etmeyi, ne önümüzü görebiliyoruz, ne de kendimizi... Aslında bir hedefimiz olsa, hiçbir şey bizi yolumuzdan alakoyamaz.

Çok iddialı bir söz oldu. Ve bunları okurken ‘‘Benim hedefim var, ama bir türlü ulaşamıyorum’’ dediğinizi duyar gibiyim.

Şayet gerçekten bir hedefiniz varsa ve bir türlü ulaşamıyorsanız, bunun nedeni sizden başka bir şey olamaz. Yoksa, şartlar ve koşullar ne olursa olsun isteğiniz gerçekleşir.

Çevre koşulları, yani içinde bulunduğunuz şartlar elbette ki, çok önemli. Ancak kişi, kendisi için bir dilekte bulunurken içinde bulunduğu şartların çok dışında talepler içine zaten girmez. Yani isteklerinizi kendi gerçekleriniz üzerine temellendirmek durumundasınız.

Mesela okula bile gitmeyen birinin yurtdışında okuma isteği, gerçeklerden tamamen uzak bir hedef olacağı için gerçekleşmesi de pek tabii mümkün olamayacaktır.

Buna karşılık, yurtdışında okumak istiyorsunuz ve ailenizin maddi durumu buna elverişli değil. Şayet yurtdışında okumayı gerçekten hedefleyecek olursanız, çevre koşulları size engel olamaz. Yani parasal yokluklar, imkansız gibi görünen hedefinizi ortadan kaldırmaz. Tabii bunu gerçekten, kuvvetli bir istekle talep edecek olursanız. O zaman bütün dikkatinizi hedefe yöneltir ve okumakta olduğunuz okuldaki başarı oranınızı yükselterek burs alır, yine gidersiniz. Çevre koşulları ve şartlar sizin hedefinize ulaşmanıza engel olamaz. Kuvvetli istek, kişinin tüm iradesini bu konu üzerine yoğunlaştırmasına yardımcı olacaktır. Ve iradenin, istediğiniz yere ulaştıracak bir yol açacağını, imkansız gibi görünen hedefinize ulaştıracağını anlayacaksınız.

Fakat, karamsar ve olumsuz duygular içinde ‘‘Nasıl olsa bunu başarmam imkansız’’ diyerek okuldaki başarınızı önemsemediğiniz ve dikkatinizi başka konulara yönelttiğiniz ya da içinde bulunduğunuz koşullara lanet edip şartlarınızla boğuşmaya başladığınız zaman isteğinizi gerçekleştirmeniz elbette mümkün olamayacaktır, diyorum, Yasemin'ce...



Yazarın Tüm Yazıları