Yasemin'ce

Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Hayatı sorgulayanlar

Değişim rüzgarları görünür şekilde esiyor ve kimileri değişimleri güçlü biçimde yaşarken bazıları da hayatını sorguluyor. Üstelik hangi yaşta ve hangi konumda olursa olsun. Örneğin bu mektubun sahibi, farkındalığın ve sorgulamanın çok açık bir örneği:

‘‘Ben ODTÜ Jeoloji Mühendisliği’nde okuyorum. Sınavlara çalışırken hep ‘Acaba ben bu muyum’ diyorum kendi kendime yani üniversite seçme sınavında 12 tercihini de ODTÜ yazan ve açıkta kalmamak için son tercihini jeoloji mühendisligi yapan ben miyim? Küçükken tek idealim ODTÜ'ye girmekti, onu başardım ama şimdi anlıyorum ki kendime daha spesifik idealler koymalıymışım. Zaten ben ortaokuldan beri ODTÜ’deyim (sutopu takımında). ODTÜ’ye girmek istememde en büyük etkenlerden biri de buydu. Şimdi de ODTÜ'yü çok seviyorum ama bölümümden emin degilim. Bu seneye kadar derslerime hep şevkle çalışırdım, ama bu sene kendimi biraz boşta hissediyorum. 'Niye çalışıyorum' diyorum kendi kendime. Şu anda ne yapmak istedigimi de tam olarak bilmiyorum. Aslında tiyatro, gazetecilik, yazarlık, sinema, televizyon dallarında başarılı olabilecegimi düşünüyorum. Ama bu kadar yol geldikden sonra geriye dönmek de beni korkutuyor. Bu arada sutopu antremanlarıma devam ediyorum. Simdi diyeceksiniz ki, 'bu maili niye atıyorum', ben sadece bunu sizle paylaşmak istedim.Bana önerebileceginiz şeyler olursa cok sevinirim.’’

İşte farkındalığın kapısını aralamış ve ilk izlenimlerinin sıkıntısını duymaya başlamış pek çok kişiden biri. Kişinin hayatını sorgulamaya başlaması, ‘‘Ben kimim, neredeyim, ne yapıyorum, ne yapmak istiyorum’’ sorularıyla hem kendini anlamaya başlaması hem de uzaydaki yerini tespit etmesi açısından anahtar niteliği taşıyor. Bu sorular, aynı zamanda cevaplarını da içinde barındırıyor.

İçinizdeki cevabın açığa çıkabilmesi için biraz acı duyacak ve bunalacaksınız. Yeter ki kendinizi bu sıkıntıya kaptırmayın. Yoksa sağlıklı düşünemez ve sorularınızın cevabı açığa çıktığı halde göremezsiniz. İçinizden yükselen istekleri anlamaya çalışın, ama hemen peşinden koşmayın. Kendinizi tahlil edip isteklerinizi belirleyin. İçinde bulunduğunuz durumun, bu isteklerinizi gerçekleştirmek için ne çeşit bir yardımı olabileceğini tespit edin.

İçinde bulunduğunuz duruma öfkelenmeyin ve kendinizi suçlamayın. Hayatınıza yönelip farkındalığınızı harekete geçiren şey içinde bulunduğunuz mevcut durum. Bunu değiştirmek ve kendi adınıza iyileştirmek de serinkanlı davranmak ve anlamakla mümkün olabilir, diyorum, Yasemin'ce...



Yazarın Tüm Yazıları