Yasemin'ce

Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Sezgileri geliştiren dikkat

Sezgiler konusunu küçük bir hatırlatma yaparak bıraktığımız yerden devam ediyoruz. En son, sevdiğiniz bir objenin (hayvan, bitki veya manzara) resmine bütün dikkatinizi yoğunlaştırarak bakın ve ayrıntıları bir kağıda not edin demiştim. Tabii bu işlemi sessiz, sakin ve rahatsız edilmeyeceğiniz bir ortamda yapmanız gerektiğini, ilk gördüğünüz ayrıntıları not ettikten sonra ertesi gün yine aynı resme dikkatle bakmanızı tavsiye etmiştim. Çünkü, her bakışınızda daha önce görmediğiniz bir başka ayrıntıyı yakalayacaksınız.

Evet, sonraki günler aynı resme bakıp ayrıntıları görmeye çalışmak sıkıntı verici hatta yorucu gelebilir. Ancak, yoruluncaya kadar resmin karşısında daha önce görmediğiniz ayrıntıları araştırmaya devam etmelisiniz. Çünkü, dikkatinizin gücü sezgilerinizi de harekete geçirecek.

Ayrıca, ‘‘tamam, bütün ayrıntıları gördüm ve yazdım’’ dediğiniz anda, belki de zihninizin kilitlendiğini düşündüğünüz bir sırada sıradışı bir hal içine girebilirsiniz ve böylece bakmakta olduğunuz resim size bambaşka görünebilir. Hatta resmin içine girip ne olduğunu anlamanız bile mümkün olabilir. Yani bu fotoğrafın nasıl çekildiğini veya el yapımıysa nasıl yapıldığını aniden anlayıvermeniz mümkün olabilir.

Tabii mutlaka ayrıntıları yakalamaya çalışırken böyle bir hal meydana gelecek diye beklemeyin. Sadece bilgi olarak, bu tip durumların meydana gelebileceğini ve şayet böyle bir hal yaşarsanız, şaşırmayasınız diye ek olarak anlatıyorum. Çoğunlukla bu tip haller sonraki aşamada ortaya çıkan durumlardır.

Sezgilerinizin gelişmesini istiyorsanız, dikkatinizi artırmayı ve bir süre aynı noktada yoğunlaştırmayı öğrenmeniz gerekiyor. Dikkati zayıf olan kişilerin sezgileri de pek güçlü olmayacaktır. En azından anlamlı sezgileri yakalayamayacaktır.

Resimle yapılan bu çalışmayı sabırla sürdürmeyi başardığınız zaman dikkatinizle birlikte iradeniz de artacaktır. Çünkü, düzenli bir biçimde pek de anlam veremediğiniz bir işi yapmak için gösterdiğiniz gayret sonucu iradenizi disiplin altına almaya başlarsınız.

Çünkü, gerekli bir iş gibi görünmeyen, anlamsız bir uğraşın içinde bulunmak, sıkıntıyla birlikte vazgeçmeyi de beraberinde getirir. Halbuki siz, sıkıntı duygunuza rağmen sabırla bu işi sürdürdüğünüz takdirde, farkında olmadan iradenizi de eğitmeye başlarsınız. Böylece dikkatinizi daha da başarılı bir biçimde yoğunlaştırabilirsiniz.

Çünkü, dikkati bir noktada uzun süre tutabilmek için iradenin güçlü olması gerekir. Dikkat ve irade, birbirine öylesine bağlıdır ki biri olmadan diğeri olmaz. Sezgilerinizin gelişmesini istiyorsanız, öncelikle dikkatinizin derecesini yükseltmelisiniz. Dikkatinizin yükselmesi ise iradenizin gücüyle sınırlıdır.

İradenizi harekete geçirecek şifre kelime ise ‘‘istek’dir. Ne kadar çok istiyorsanız, sezgilerinizin o kadar çok gelişmesi mümkün. Çünkü, gerekli çalışmayı yapacak ve sürdürecek iradeyi, isteğinizin gücüyle bulabilir, böylece iradeniz yükselirken dikkatiniz artar. Tabii buna bağlı olarak da sezgileriniz.

(Sürecek)






 








Yazarın Tüm Yazıları