Yasemin Boran: Sesin etkisini gördüm






Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Sesin canlılar üzerindeki etkisini biliyordum. Zaten bunu bilmeyen yok. Hatta müzikle tedavi ve sağlıklı gelişme yöntemleri gibi daha bir çok alanda kullanılan ses üzerine yazılıp çizilmiş ne bulursam okuduğumu söyliyebilirim. Ama bütün bu bilgiler sadece teorik olup bugüne kadar sesin etkisini gözlerimle görme fırsatını yakalayamamıştım. Sadece duygu olarak deneyimlediğim bazı tecrübeler vardı, o kadar. Şimdi ise, tuhaf bir tesadüf sonucu sesin açığa çıkardığı değişimi Zeyna (Kedimiz) somut bir biçimde gözlemledim.

Zeyna, sert bir dişi. Onu canınız istediği zaman istediğiniz gibi sevemezsiniz. Hemen tırnaklarını ve dişlerini ellerinize geçiriverir. Ancak onun canı isterse kucağınıza gelir. Başını biraz okşamanıza izin verir. Tabii fazla sıkıştırmamanız şartıyla.

İşte, Zeyna'mız hamile olduğu bir sırada ağır bir nezle geçirdiği için yoğun bir ilaç yüklemesi yapılmıştı. Bunun üzerine bebekler alındı ve bu sırada kısırlaştırıldı. Bu operasyonun ardından Zeyna yumuşacık bir kedi oldu ve karnını açıp gırıl-mırıl sevdirmeye başladı. Sanırım hormonlarının etkisiyle. Ve bu hali bir süre sonra geçti ve o zamandan bu zamana sert Zeyna olarak kaldı. Geçen gün oğlum Alican bir mızıkayla eve gelip çalmaya başladı. O sırada Zeyna'nın garipleştiğini gördük. Tıpkı bebekleri alındıktan sonraki yumuşacık haliyle davranmaya başladı. Biz dokunduğumuz zaman değil tırmalamak iyice karnını açıyordu. Mızıka sesi bittikten sonra biraz daha o durumda kalıyor ardından karnını okşamaya devam edersek tırmalıyordu. O sırada Alican bir daha mızıkayı çalmaya başladığında hızla yumuşacık halini alıveriyordu. Şaşkınlıkla onu izlerken aklıma ‘‘Fareli köyün kavalcısı’’ geldi. Çocukken okuduğum masalın gerçek olabileceğini düşünmeye başladım diyorum,

Yasemin'ce...

Yazarın Tüm Yazıları