Yasemin Boran: Nemesis'in intikamı!

Yasemin BORAN
Haberin Devamı

‘‘Astronomlar, gezegenimizin yaşam kaynağı Güneş'in gizli bir kardeşi olduğunu buldular. Eski Yunanlılar'ın İntikam Tanrıçası Nemesis'in adını taşıyan bu cüce yıldız, her 26 milyon yılda bir Dünya üzerindeki yaşamı sona erdiriyor.’’

Tempo Dergisi'nde yayınlanan bu ilginç haber, kutsal kitaplarda çeşitli isimlerle anılan -dünyanın başlangıç ve sonu- arasındaki zaman dilimi ile çakışıyor.

Bilim insanları karanlık bir yıldızın dünyanın yakınından geçerken meteor ve kuyruklu yıldız yamuruna tuttuğunu belirlemiş ve yörüngesini hesaplamışlar.

Yunan mitolojisinde İntikam Tanrıçası Nemesis ile bu cüce yıldız arasında tuhaf bir benzerlik var. Çünkü, Eski Yunanlılar İntikam Tanrıçası'nı bir elinde elma dalı, diğer elinde bir tekerlek tutarken tasvir etmişler.

Tekerlek sembolü hemen bütün kültürlerde hayat çarkı veya kader çarkı ile eş tutulur. Bir dönemin ya da bir devrenin işareti olarak kabul edilir.

Öte yandan cüce yıldız Nemesis ise, her 26 milyon yılda bir bizim Güneş Sistemimize bir ışık yılı kadar yaklaştığını hesaplamışlar. Bu durumda Güneş sistemini saran Oort Bulutu etkileniyor ve Nemesis'in çekim gücü bulutu oluşturan milyonlarca taş parçasının yörüngelerinden çıkmasına neden olup dünyamıza meteor yağmuru şeklinde düşüyor. Tabii bunun sonucunda yeryüzündeki yaşam son buluyor. Yani Jüpiter'den birkaç misli büyüklükteki Nemesis intikamını almış oluyor!

Yazarın Tüm Yazıları