Yasemin Boran: Büyümek ve küçülmek






Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Medeniyetimizin başlangıcından bugüne kadar bütün dikkatimiz ve isteğimiz 'büyümek' üzerine odaklanmış olduğu için başka bir şey düşünmedik ve büyüdük. Tabii büyüyebileceğimiz kadar! Şimdi de bütün dikkatimizi 'küçülmek'e odaklamış bulunuyoruz.

Peki yeterince büyüdük mü? Neden şimdi küçülmek gerekiyor? Büyümenin bir evresi midir, küçülmek? Bize, 'her şey önce doğar, sonra büyür, daha sonra da ölür' diye öğretilmişti. Büyürden sonra küçülür denilmemişti. Meğer noksan bilgi vermişler. Yaşadıkça öğreneceğiz. Ama yine de bana bir yerlerde bir hata varmış gibi geliyor. Çünkü gelişmeye ve büyümeye başladığınız zaman durup kuçülmezsiniz. Eşyanın tabiatına aykırı hiçbir şey meydana gelmez, dünyada. Ergenlik dönemini tamamladıktan sonra küçük bir çocuk olmazsınız. Çünkü büyümek, organizmanın değişime uğramasıyla birlikte meydana geliyor. Tekrar geri dönüp küçülmesi mümkün değil. Biçim değiştirebilir, mutasyona uğrayabilir, bambaşka bir şekil alabilir ama küçülmez.

Büyürken ihtiyacınız olan enerji fazla olduğu için fazla yersiniz, fazla tüketirsiniz. Yani bir yetişkinin tükettiğinden daha fazlasını yer bir çocuk. Çünkü organizmanın büyümek için buna ihtiyacı vardır ve izlediğiniz zaman boy atıp serpildiğini, bedenin şekillendiğini görürsünüz. Şayet bir yetişkin aynı miktarda yiyecek olursa o da büyür ama enine bir büyüme meydana gelir ve sadece şişmanlar. Şişman birinin zayıflamasına küçülme diyorsanız, buna söyliyecek lafım yok ama zayıflarken de tedbirli olmak, doktora danışmak gerekiyor. Biliyorsunuz zayıflıyım derken kalbi yetmeyip ölenler var. Yani perhiz yapmanın da bir usulu var, diyorum Yasemin'ce...

Yazarın Tüm Yazıları