Yasemin Boran: Beyninizi programlayın(2)






Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Tıpkı bilgisayar gibi beyninizi de programlayabilirsiniz demiştim. İşte sabahın her hangi bir saatinde hiçbir araca ihtiyaç duymadan kendiliğinden uyanıvermenizin sırrı bu. Sabah saat 06:00 da uyanacağım diyorsunuz ve uyuyorsunuz. Sabah tam 06:00 da içinizdeki alarm harekete geçiyor ve sizi uyandırıyor.

Bazen de programınız tersine çalışıyor olabilir. Mesela erken kalkacağım diyorsunuz ve her zaman olduğundan daha geç uyanıyorsunuz. Veya bugün geç saatlere kadar uyuyup tatil yapacağım diyorsunuz ve her zaman olduğundan da erken uyanıp sıkıntı duyuyorsunuz. İyi dediğiniz şeyler kötü, kötü dedikleriniz ise, iyi gelişiyor. Yani kısaca sizde ‘‘tersine’’ bir program işliyor.

Bu durumda isteklerinizi nasıl gerçekleştireceksiniz? İstedikleriniz olmayacak, istemedikleriniz olacak. Ve ben, bu duruma uyan örneklerle karşılaştım. Daha küçücük bir çocukken beynini farkında olmadan tersine programlamış olduğunu anladığım bu kişilerin son derece duygusal ve hassas olduklarını tesbit etmiştim.

Bu kişiler çocukluk döneminden başlayarak üzülmek istemedikleri için kendilerini kötü sonuçlara hazırlıyorlarmış. Hem de kesin olarak iyi sonuçların çıkacağı durumlarda dahi hem çevrelerine, hem de kendilerine iyi olmadığını söylüyorlarmış. Tabii beklediklerinin tersi ile karşılaşınca daha çok seviniyorlarmış. Ayrıca çevrelerindeki kişilerin şaşkınlığı da keyiflerini arttırıyormuş.

Başlangıçta yani çocukluk döneminde kendinizi bu şekilde ‘‘ters’’ programladıysanız, ilerleyen yaşlarda da bu program aynı şekilde çalışacaktır. İşin ilginç tarafı ise, siz bunun farkına hiç varamayacaksınız. Çünkü, çocukluk dönemine özel tavrınızı tamamen unutmuş olacaksınız. (Özellikle programlamak için yapılmış bir hareket olmadığı için unutmasanız bile zaten bilemezsiniz) Biraz dikkatli ve kendisiyle ilgili biriyseniz, hayatınızda meydana gelen olayları izleyip bu tersliği ortaya çıkartabilirsiniz. Bunu değiştirebilmeniz zor. Kendinizi yeniden programlamanız gerekiyor. Fakat, en azından isteklerinizi ve nasıl bekleyeceğinizi artık bilirsiniz diyorum, Yasemin'ce...

Yazarın Tüm Yazıları