Nevzat Tarhan'dan 'Hayata Dair'

Güncelleme Tarihi:

Nevzat Tarhandan Hayata Dair
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2008 10:34

Psikolojik sorunlarınızı çözmek için ipuçları ve öneriler veren rehber bir kitap.

Haberin Devamı

Psikiyatri  uzmanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan günlük yaşamın ezici stres ve sorunları ile baş etmeye çalışan insanlarına yeni kitabı ile bir kapı aralıyor. Çözülemeyen sorunların giderek içinden çıkılamaz yumaklar haline geldiği, baş edilmemiş ve aşılmamış stres etkenlerinin zamanla kişiyi başka psikiyatrik sorunlarla yüz yüze getirdiğini biliyoruz. Bunların ciddiye alınmasıyla ancak sorunlar aşılabilir.

Kişinin bilmediği şeyden ürktüğü ve korktuğu söylenir. Bilinen, tanımlanan şeyden korkulmaz. O nedenle önce bilmek ardından sorunu tanımlamak önemlidir. Nevzat Tarhan bugüne kadar yazdığı kitaplarla bu amacı güttüğü anlaşılıyor. Ele aldığı konuları hem çok yaşanan konulardan seçiyor hem de bunları en anlaşılır bir sadelikte sunuyor. Nevzat Tarhan bu yaklaşımını "koruyucu ruh sağlığı" hizmeti vermek olarak açıklıyor. Psikiyatrik sorunların içine girmeden önce kişi kendi durumunun farkına varmalı ve yaşadığı şey üzerinde düşünerek farkındalık duygusunu kazanmalı. Bu sağlandıktan sonra kişinin sorunları ile baş etme iradesi gösterdiği anlaşılıyor.

Tarhan'ın epsilon yayınları arasında çıkan son kitabı 'Hayata Dair' adını taşıyor.  Kitabın girişinde Tarhan "Psikiyatrik hastalıklar denildiğinde anlaşılan şizofreni ve depresyon türü hastalıklar tanımlaması çok kısıtlı bir tanımlamadır. Klasik psikiyatrik hastalık algısı ve etiketlenmesi birçok kimsenin sorununun büyümesine ve tedavinin zorlaşmasına neden olduğunu görüyoruz." diyor.

/images/100/0x0/55eb5de0f018fbb8f8bc7e62


Nevzat Tarhan ebeveynlere de seslenirken, "Çocukluk dönemlerinde büyüyünce geçer diyerek rahatsızlığı ötelemek, ergenlerde haylazlık zannedip yardım etmemek, erişkinlerde 'evham, takıntı yapıyor, kendi kendinin doktoru ol, iradeni kullan' gibi klişe nasihatı hastalarımızın acı çekmesini ve ızdırabını azaltmıyor tam tersine arttırıyor." görüşünü seslendiriyor.

Psikiyatri alanında Türkiye'ye yenilikleri getirmesi ile tanınan Tarhan bu çalışmasıyla da önemli bir paradigma değişimine ,"Bugün şu anlaşıldı ki, psikiyatrik hastalıklar ruhsal hastalıklar değildir, beyinsel hastalıklardır." diyerek önemli bir vurgu yapıyor.

Beyinsel hastalıkların 'beyinsel ve kimyasal' olmak üzere iki grupta toplandığını söyleyen Tarhan'ın kitabı üç bölümden oluşuyor. Birinci bölümde; acelecilik, aşağılık duygusu, çalışan kadın, kadın psikolojisi, kararsızlıklar, kendine yönelik şiddet, kıskançlık, modern antisosyaller, oyuncu kişilik, öfke kontrolü, paranoid kişilik, pasif agresif kişilik, püriten ahlak gibi konular yer alıyor.

Hayata Dair kitabının ikinci bölümü; depresyon, depresif uyum bozukluğu, depresyonu farklı yaşamak, manik depresif hastalık, panik bozukluk, paranoya, psikiyatrik bayılmalar, şizofreni, takıntılar, unutkanlık, uyku bozuklukları, uyum bozuklukları, bağımlılık, fobi, sosyal fobi, kaygı bozuklukları, üzüntü duygusu, yeme bozukluğu, yorgunluk, hastalık hastalığı, huzursuz bacak sendromu, neurobiofeedback yöntemi gibi konular yer alıyor.

Kitabın üçüncü bölümünde çocuk ve ergenlik konularına tahsis edilmiş. Hiperaktivite ve dikkat eksikliği, okul başarısızlığı, sınav stresi, çocuklarda cinsel eğitim, ergenlik dönemi çatışmaları, hiperannelik, çocuk zekası ve gelişimi gibi konular kısa ve anlaşılır biçimde işlenmiş.
Kısa anlatımlar sonrasında her konunun nasıl tedavi edildiğine ilişkin bilgilerinde verildiği kitapta her konun altına merak edilen bir iki sorununda cevabı yer almış. Her konuyla ilgili bir karikatür/çizime yer verilmiş olmasıda anlamayı kolaylaştırdığı gibi kitabın yüzünü güldürmüş.

Epsilon yayınları tarafından çıkan kitabın diğer yazarı ise nöroloji uzmanı Dr. Elif Ilgaz. Dr. Ilgaz ile hazırlanan Yaşama Sevinci Hayata Bakış televizyon programından derlenen kitap sağlıklı ve kaliteli bir yaşamın kılavuzu olmayı amaçlamış.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!