Tarım ve Orman Bakanlığı, ağaçların ölümüne yol açan turunçgil uzun antenli böceğini durdurmak için kırmızı bültenle "Aranıyor" afişleri hazırladı. Zararlının tespit edildiği 23 ağaç acilen imha edilerek yayılma riski önlenmeye çalışılıyor. Peki bu böcek türü ekosistemi nasıl tehdit mi ediyor? Sadece ağaçlara mı zarar veriyor diğer canlı türleri de tehdit altında mı? Yayılırsa ne olur? Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Turan ve Prof. Dr. Hüseyin Çetin ile konuştuk
70 yaşına gelip kronik hastalığınızın olmaması için ne yapmak gerekiyor? Yeni bir araştırmaya göre, orta yaşta yedikleriniz 70 yaşına geldiğinizde ne kadar sağlıklı olacağınızı etkiliyor. Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu'ndan bilim insanlarının önderlik ettiği bir araştırma ekibi, 40'lı, 50'li ve 60'lı yaşlardaki 100.000'den fazla ABD’liyi otuz yıla kadar takip ederek bu soruya cevap aradı.
Belize’nin ünlü Mavi Çukuru, yalnızca görsel ihtişamı ile değil, aynı zamanda bilimsel keşifleriyle de adından söz ettiriyor. Bu devasa ‘çukurda’ yapılan yeni araştırmalarda, dünya genelini etkileyebilecek çarpıcı bulgulara ulaşıldı.
Günümüzde hareketsiz (sedanter) yaşam tarzı sağlığımız açısından en önemli tehlikelerden birini oluştururken, hamilelik döneminde hareketsizlikten kaçınmak çok daha fazla önem taşıyor.
Modern çağın stresli yaşantısında dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de görülme sıklığı önemli ölçüde artan migren, yaşam kalitesini bozan hastalıklar arasında ilk sıralarda yer alıyor.
Yazılım mühendisi Devon Zuegel, çocukluk yıllarında unutulmaz anılar biriktirdiği New York’taki huzurlu bir kasabada geçirdiği zamanın ardından, tamamen farklı bir yaşam tarzı arayışına girdi. Bu arayış, onu ‘Esmeralda’ adını verdiği, yavaş büyüyen ve sürdürülebilir kasaba kurmaya itti. Esmeralda, sadece bir kasaba mı, yoksa milenyum kuşağının yeni ütopyası mı olacak?
Bilim her yeni gün bizi şaşırtmaya devam ediyor. Genetik mühendisliğiyle 12 bin 500 yıl önce nesli tükenen ulukurtlar yeniden hayata döndürüldü. Köpekbalıklarının ses çıkarabildiği anlaşıldı. Endonezya’da yeni kuş türleri keşfedildi. Hatay’ın ceylanlarını koruma çalışmalarıysa devam ediyor.
Bahar geldi; güneşte terleme gölgede üşüme, birden yağan yağmurla ıslanıp soğuk algınlığına yakalanma zamanı. Bu nedenle mutfaktaki sihirli değneği çıkarın! Hastalanma riskini azaltmak, hastalanınca da hızla iyileşmek için dengeli beslenmeye özen gösterin ve 5 önerimi deneyin.
Doğa uyandı, ağaçlar çiçeklendi, her yer yeşile bürünüyor yavaşça. Yürüyüş, piknik zamanları gelmiş gibi. Ama doğanın bizi çağıran sesine kulak vermeden önce hem kendimizi hem çevreyi korumak için bilmemiz gerekenler var.
Sağlıklı bir hayat, fit bir görünüm için herkes spor yapmak istiyor. Özellikle bugünlerde yaza hazırlık kapsamında spor salonları dolmaya başladı bile. Fakat hiç spor yapmamış ya da uzun süre ara verenler dikkatli olmalı. Çünkü yanlış adımlarla başlayan spor serüveni ciddi sakatlıklarla sonuçlanabiliyor. Uzmanlar küçük görülen hataların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söylüyor.
Defalarca yazdığım bir sorundan bahsedeceğim yine. Kaldırıma park ettiğiniz arabalarınız hayatı çok zorlaştırıyor. Konuyla ilgili 112’yi aradım bu hafta. Sabah-akşam, hiç üşenmeden...
Onurr mahlasıyla tanınan Onur Özdemir eski grubu Sakin’in ruhunu yaşattığı ‘raksedip yarın yokmuşçasına’ isimli yeni albümünü yayımladı. “Bazen bir yaprağın düşüşüne bile şarkı yazasım geliyor” diyen sanatçıyla kendine yeniden kavuşma hikâyesini konuştuk.
Avukat Yüksel Özbey kendi hayatından esinlenerek bir kitap yazdı: ‘Parkinsonlu Avukattan Küçük Bir Hikâye’... 2015’te teşhis alan Özbey ile kitabını ve hastalığıyla değişen hayatını konuştuk. Prof. Dr. Özlem Güngör Tunçer’e de parkinson’u ve son tedavi yöntemlerini sorduk: “Hastalığa neden olan genlerin düzeltilmesi ve dopamin üretiminin arttırılması için araştırmalar yapılıyor.”
16-25 yaş arasındaki 100 gence kariyerlerini şekillendirirken göz ardı etmeyecekleri öncelikleri sorduk. Çalışacakları şirkette en çok nelere önem veriyorlar? Ofis mi uzaktan çalışma mı onlara cazip geliyor? Tek bir alanda uzmanlaşmak mı yoksa farklı alanlarda deneyim kazanmak mı istiyorlar? Yurtdışında çalışma konusunda ne düşünüyorlar?
Fotomuhabiri Murat Şengül geçen yıl Lübnan’da çektiği ‘Beyrut’ta Drone Saldırıları’ adlı kareyle prestijli fotoğraf yarışması World Press Photo’nun bölge birincisi oldu. Şengül: “Bu karede, yeni savaş teknolojilerine karşı insanlığın çaresizliği var.”