Yapay zekâ mesleklere 'nitelik' katacak

Güncelleme Tarihi:

Yapay zekâ mesleklere nitelik katacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2017 10:55

Geçmişten bugüne teknoloji her zaman bazı mesleklerin bitmesine, ama bazı mesleklerin de doğmasına sebep olmuştur. Mesela, 100 yıl önce yaptığımız işler ve öne çıkan meslekler 50 yıl öncekiler ile aynı değil. Basit bir örnek paylaşalım.

Haberin Devamı

Eskiden tüm şirketler reklam için broşür gibi fiziksel dünyaya ait içeriklerle müşteri bulmaya çalışıyordu. Dolayısıyla baskıdan içeriğe kadar birçok alanda binlerce kişiye istihdam yaratılıyordu. Şimdi ise bu tablo değişti. Artık arama motorları ve sosyal medya hesapları var. Dolayısıyla şirketler, reklam departmanlarında basılı reklamlara yönelik istihdam yaratmıyor. Birçok şirket bunun yerine Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) veya sosyal medya uzmanı pozisyonu yaratıyor. Başka bir deyişle hiçbirimizin annesi veya babasının bilmediği yepyeni meslek ortaya çıktı.

İşte bu noktada yapay zekâ da aynı sonucu doğuracak. İstihdamı azaltmasından korkulan yapay zeka uygulamaları aslında yeni iş imkanları yaratacak. Hatta yaratmaya başladı bile. Bazı meslekler yapay zekanın yükselmesi ile risk altına girerken, yapay zekanın yarattığı bazı imkanlar yeni iş alanlarını da beraberinde getiriyor. Dünyanın şu anda en çok tartıştığı bu konuya dair bazı beklentileri paylaşalım.

Hangi Meslekler Silinecek
Sağlık sektöründe hastalar semptomlarını telefonun diğer ucundaki yapay zekâya anlatacak, kameralarını kullanarak yapay zekânın görmek istediği yerleri gösterecekler. Yapay zekâlı sistem de hastalara bir ağrı kesici almayı önerecek ya da en yakın zamanda bir doktora görünmelerini tavsiye edecek. Yapay zeka tıbbi görüntüleri okuyacak ve yorumlayacak. Böylece doktorların işlerini hızlandıracak ve kolaylaştıracak. Yapay zekâ, veriyi kullanarak doktorlara hastalık teşhisinde yardım edecek. Eğitim sektöründe, öğrenciler dersleri yapay zeka ile yapacaklar. Yapay zeka öğrencileri çok iyi tanıyabilecek, öğrenme durumlarını takip edecek, öğrencilere uygun hızda ve konularda ilerleyecekler. Eğitim gerçek anlamda kişiselleştirilecek. Ve belki de öğretmenlik mesleği kalmayacak.

Finans sektörü, yapay zekâ uygulamalarından en fazla yararlanacakların başında geliyor. Borsacılar, hisse senedi alım–satım gibi finansal yatırım kararlarını yapay zekaya devredecekler. Bankalarda arka ofis çalışanlarının işlerini robotlar yapacak. Bugün Bloomberg firması, halka açık firmaların finansal raporlarını robotlara yazdırıyor. Ulaşım sektöründe yapay zekâlarla devrim yaşanacak. Yapay zekâ ile çalışacak sürücüsüz otomobillerle kamyon, otobüs, minibüs, dolmuş şoförlerine ihtiyaç kalmayacak. Bir parantez açarak Türkiye’de en az 4 milyon kamyon ve tır şoförünün olduğunu paylaşalım. Eğlence sektöründe, seyahat acentaları gibi araştırma ve seçenek sunmaya dayalı servis sektörleri yok olacak. Bu tür işleri yapay zekâ yapacak. Ve aslında daha fazlası var. Garsonluk, ofis yöneticiliği, temizlikçilik, araştırmacılık gibi meslekler yapay zekâ tarafından yapılacak.

Yeni Meslekler Geliyor
Peki yapay zekâ ile hangi meslekler doğacak? Bunların başında alanlarında uzmanlaşmış yapay zekâ ve makine öğretisi araştırmacıları geliyor. Örneğin; yeni sanayi devriminin lokomotifi olacak endüstriyel internet tarafında yapay zekâ uygulamaları geliştirecek şirketler, bu konudaki araştırmalar yapacak ve kendilerine özel uygulamalar geliştirecek çalışanlara ihtiyaç duyacak. Bununla bağlantılı olarak geliştirilecek yapay zekâ teknolojilerini test edecek uzmanlar için de pozisyonlara yer açılacak. Bunlar şu anda yıldızı parlayan meslekler arasında. Önümüzdeki dönemde şu anda akıllara gelmeyen meslekler ortaya çıkacak. Kısacası yapay zekâ bazı meslekleri öldürecek. Ancak yeni meslekleri de ortaya çıkaracak.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!