PaylaÅŸ
Sıklıkla da bu bozukluklar kader gibi kabulleniliyor. Oysa doğumsal kaynaklı şekil bozukluklarının cerrahi operasyonla düzeltilmesi mümkün.
Yüzde burun, göz gibi organların yanı sıra çenedeki bozukluklar da sorun yaratıyor. Çenedeki bozukluklar, diÅŸ düzenindeki bozukluklardan kaynaklanabildiÄŸi gibi, çene kemiklerindeki büyüklük farklılıklarından da oluÅŸabiliyor. Son yıllarda gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz estetik operasyonlar sayesinde yüzde herhangi bir iz ya da ÅŸekil bozukluÄŸu olmadan, kiÅŸiyi normal ölçülere sahip bir çeneye kavuÅŸturmak mümkün oluyor.Â
Eğer alt ve üst dişler düzgün bir şekilde kapanıyorsa ve ısırma problemleri yoksa, dişlerle uğraşmadan sadece çeneye müdahale ediliyor. Örneğin alt çenenin ileriye doğru çıkık veya geride olması, üst çenenin küçük ya da büyük olması gibi...
Alt çene uzunsa çene ucundaki fazlalık uygun ölçülere getiriliyor. Çene kısaysa, o zaman çene ucuna eklemeler yapılıyor. Aynı şey üst çene için de geçerli... Ekleme ya da parça çıkarma ile üst çene şekillendirilebiliyor. Ölçüyü ise hastanın yüz hatlarına göre ayarlıyoruz.
DışLERE DE MÜDAHALE EDıLıR
Çenede kapanma kusurları da varsa, daha kapsamlı ameliyatlar yapmak gerekiyor. Yaptığımız işlemin, hastanın çenesinin doğru kapanmasını olumsuz etkilememesi, yeme ve çiğneme gibi fonksiyonları yerine getirirken sıkıntı çekmemesi lazım. Bunun için önce dişlerin bir ortodontist tarafından çenenin ameliyat sonrası oluşacak yeni konumuna göre şekillendirilmesi gerekiyor. Böylece çenenin doğru kapanmasını sağlayacak operasyonun ardından, hasta günlük yaşam fonksiyonlarında sıkıntı çekmeyecek hale geliyor.
Bazen kapanma sorunlarının dışında hem alt, hem üst çenede sorunlar oluşabiliyor. Ortodondik tedaviler yapıldıktan ve hastanın filmleri çekildikten sonra, daha önce belirlenen ölçülerde problem olan çeneye müdahale etmek gerekiyor.
Alt çene, arka kısmından kesilerek probleme göre ileri ya da geri alınıyor. Yine üst çene yüze tutunan yerlerinden serbestleştirilerek ileri veya geri çekiliyor ya da parça çıkartılarak uygun şekle getiriliyor. Çeneler uygun materyallerle kendi içinde sabitleniyor.
2-4 HAFTADA ıYıLEşıR
Çene operasyonlarından önce hastaların en sık sorduğu soru, ne kadar sürede iyileşecekleridir. Her iki çenede sorun varsa, tercih edilen yönteme göre 2-4 hafta arasında değişen sürelerle çeneler birbirine sabitlenir. Kemik iyileşmesi için bu süre yeterlidir. Daha sonra çeneler açılır ve birtakım egzersizler verilen hasta da rutin hayatına döner.
Bu egzersizlerin düzenli yapılması, çenenin sağlığı ve yapılan operasyonun günlük yaşamdaki yansımasının görülebilmesi açısından önem taşımaktadır.
Ameliyattan sonra iz kalmaması, hastalar için büyük avantajdır. Çünkü ameliyat sırasında hep ağız içerisinde çalışıldığından, dışarından görülebilecek izler ve şekil bozuklukları ortaya çıkmaz.
ZAMANLAMA ÇOK ÖNEM TAşIYOR
Çene ameliyatlarının zamanlaması önemlidir. Özellikle ergenlik döneminde bu gibi problemler çok can sıkıcıdır. Gençlerin vücutlarıyla ilgili problemlerinin yoğunlaştığı bu dönemde, konuşmamızı, yemek yememizi, yüzümüzün şeklini direkt etkileyen çene sorunlarının aşılması büyük önem taşımaktadır.
Çenesinde sorun olan gençler sosyal yaşama girmekten kaçınır. Ameliyat için kişinin büyümesinin tamamlanmasını beklemek en akılcı olandır. Eğer çene problemi kişinin sağlığını bozacak boyutta ise yaşa bakılmaksızın ameliyat edilmesi en doğrusudur.
PaylaÅŸ