WOW Cap İstanbul filosu Türkiye yolunda

Güncelleme Tarihi:

WOW Cap İstanbul filosu Türkiye yolunda
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2010 09:37

Fransa-Türkiye arasında 1590 deniz mili mesafeli Akdeniz'in en görkemli yelken mücadelelerinden biri olan WOW Cap İstanbul'da, Türkiye rotalı 3. etabın startı Atina'dan verildi.

Haberin Devamı

Atina di Mikrolimano önündeki start hattından yola çıkan 26 tekne 180 deniz mili mesafeli Didim'e doğru yelken bastı. Sabah saatlerinde hiç rüzgar olmaması yüzünden bir süre beklemeyi tercih eden yarış komitesi, daha sonra güneyden tazeleyen rüzgarı görünce start işlemlerini başlattı. Ancak bu kez de teknelerin rotasında olan ticari bir gemi yüzünden start durduruldu. Fodeparlar yüzünden tekrarlanan start sonrası tekneler önce şamandırayı dönmek üzere rüzgar üstüne tırmandı. İlk iki etap birincilerinin fazla bir varlık gösteremediği çıkışta şamandırayı ilk dönen kişi Ronan Treussart (Lufthansa) oldu. Onu Louis Maurice Tannyères (ST Ericsson) ile Francisco Lobato (Roff Tempo Team) izledi. Selim Kakış (Türk Telekom) bu "ilk dönüş"ü dokuzuncu sırada gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

HAVA GÜNEYDEN KUZEYE DÖNDÜ

Güneyli 5-7 knot'lık rüzgarla başlayan yarışta, hava daha sonra kuzeye döndü. Poyraz'dan gelen havayı ilk fark eden ve bu rüzgarı erken kullanmak isteyen Damien Guillou (La Solidarité Mutualiste) ansızın filonun önüne sıçradı. Ancak Guillou, pozisyonunu fazla koruyamadı ve yerini Mikael Mergui'ye (TPM-Hyeres) kaptırdı. Atina-Didim arasındaki 180 deniz mili mesafeli 3. etabın ilk saatleri böylece kıran kırana bir çekişme içinde başladı. Ancak öncekiler kadar uzun olmasa da bu etap Ege adaları arasında gerçekleşeceği için, pek çok taktik mücadele gerektirecek. Dolayısıyla favori belirlemek için zaman henüz çok erken.

Hava şartlarına göre yaklaşık iki gün sürmesi beklenen yarışta, böylece Figaro II Beneteau filosu Türk karasularına girmiş olacak. Yarışın bundan sonraki bölümü Türkiye kıyıları ile Ege'nin uluslararası sularında devam edip, Bozcaada durağından sonra 16 Ekim'de İstanbul'da sona erecek.

TÜRK - YUNAN DOSTLUĞUNA ÖNEMLİ BİR KATKI

Bu arada WOW Cap İstanbul sportif özelliğinin yanı sıra ülkeler arasındaki kaynaşmayı güçlendirmek adına da önemli bir misyon üstleniyor. Filoda Fransız, Alman, Portekizli, İngiliz ve Türk yarışmacıların bulunması, organizasyonun Fransa, İtalya, Yunanistan ve Türkiye limanlarını kapsaması, doğal olarak bu ülkeler arasında da bir yakınlaşma yaratıyor.

Haberin Devamı

En önemlisi de WOW Cap İstanbul'un ilk kez Atina'ya uğraması. Ege'nin iki kıyısında, komşuluklarıyla köklü bir geçmişe sahip olan Türk-Yunan ilişkileri, Atina'nın rotası İstanbul olan bir yarışa evsahipliği yapmasıyla bambaşka bir boyuta taşınıyor. Yunanistan bu "ev sahipliği" konusunda çok başarılıydı. Yunanistan Yelken Kulübü'nün Başkanı ve Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Amiral Papadogonas Alexandros, muhteşem bir karşılama ve son derece sıcak bir etkinlik programı gerçekleştirdi.

Tüm dünya haber ajanslarının temsilcileri ile gazetecilerin de katıldığı ödül töreni, Akropolis manzaralı Yunanistan Yelken Kulübü'nde yapıldı.

YUNAN DONANMASI UĞURLADI, TÜRK DONANMASI KARŞILAYACAK

Haberin Devamı

Yunanistan Deniz Kuvvetleri bir "jest" yaparak Ege'deki arama kurtarma bölgesinin sınırına kadar askeri bir gemi ile filoyu uğurluyor. Bu noktada yarışçıları karşılamaya gelecek olan Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlı bir fırkateyne teslim edecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!