Beklenen İstanbul depremi... Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Martin Mai: Yeterince baskı oluştuğunda bu deprem olacak
AFAD'ın verilerine göre saat 04:17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7; saat 13.24'te Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. 10 ilde büyük hasar meydana gelirken kurtarma çalışmaları sürüyor. Uzmanlar son 100 yılın en büyük depremini değerlendirdi.
CNN TÜRK canlı yayınına katılan Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Martin Mai, Kahramanmaraş'taki ikinci depremin sıradışı olduğunu ifade etti. Ayrıca Marmara fayı hakkında önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Mai'nin mesajları şöyle:
Şu anda etkilenen bölge artçılarla mücadeleyi etmeyi sürdürecek. Türkiye ülke olarak ne yazık ki çok fazla deprem riskiyle karşı karşıya bölgede. Bizi en çok endişelendiren bir diğer bölge de Marmara Denizi'ndeki bölge.
Çok büyük depremlere yol açtı, buradaki bölgede çok büyük bir deprem olması bekleniyor. Türkiye'nin buna hazırlanması gerekiyor. Türkiye'de eşi benzeri yok kesinlikle, bunu söyleyebilirim. Çok yıkıcı başka depremleri de gördük dünyada. Tabii ki hepimiz 2011'deki Japonya depremini hatırlıyoruz. Her 10 yılda bir böyle bir felaket görüyoruz ne yazık ki.
"JAPONYA'DAKİ DEPREMLER GENELDE OKYANUSTA OLUYOR"
Türkiye'deki bina yasalarına hakim değilim ama çok güncel olduklarını biliyorum. Japonya'daki durum inşaat anlamında daha farklıdır diye düşünüyorum. Japonya'daki depremler genelde okyanusta oluyor. Yani böyle bir karşılaştırmanın doğru olduğunu düşünmüyorum Türkiye ile Japonya arasında. Kıyıda ve karadaki depremler daha farklı Japonya ve Türkiye'de.
İSTANBUL DEPREMİ UYARISI
(İstanbul depremine nasıl hazırlanmalı) Dediğim gibi bu yaşanacak eninde sonunda. Santim santim hareket edecek plakalar, yeterince baskı oluştuğunda bu Deprem olacak. Tam olarak ne zaman olacak bunu bilmek mümkün değil. Buradaki bina, inşaat yasalarının harfi harfine uygulanması lazım. Binalar birbirine çok yakınsa burada hasar daha da artabilir.
Halkın eğitilmesi de farklı bir unsur. Her yıl 1 Eylül'de Japonya'da toplu tatbikat yapılıyor. Yıllık tatbikatlar çok iyi bir yöntem halkı eğitmek için. Üçüncü olarak da arama-kurtarma ekiplerinin hazır olması lazım. Böyle bi kriz olduğu zaman her birim tam olarak ne yapacağını biliyor olmalı.