Kırklareli'nde vaka sayısındaki artışın nedeni belli oldu
Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı koronavirüs risk haritasında, Kırklareli vaka artış oranında ilk 5 il arasına girdi. Vaka sayısı her 100 bin kişide 298,28'den 518.23'e yükselen kentte artış oranı yüzde 73 oldu. Kent merkezi ve Lüleburgaz ilçesi HES uygulamasında kırmızı renge büründü.
Kentte vaka artışlarının önlenmesi için tedbirler üst seviyeye çıkarılırken, filyasyon ekipleri çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Valilik ve belediye vatandaşları sık sık ev ziyaretlerinden uzak durmaları, maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat etmeleri konusunda uyarıyor.
'ARTIŞIN NEDENİ HAREKETLİLİK'
Kırklareli Tabip Odası Başkanı ve Eğitim ve Araştırma Hastanesi genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Taner Pehlivan, artışın en önemli etkenlerinden birinin bulunduğu coğrafya ile ilgili olduğunu belirterek, "Bölgede genel olarak illerin tümü yüksek yoğunluk oranındaki iller. İstanbul başta olmak üzere Çanakkale, Kırklareli, Edirne'de halen yüksek oranda devam ediyor. Bu coğrafi sınırlar şu anda insanların birbiriyle temas olduğu bir bölge. En büyük sebep bu. Toplumsal hareketlilikte herhangi bir kısıtlamaya gidilmediği için bu bölgede yoğunluk bir süre daha devam edecek gibi gözüküyor. Bizim ilimiz küçük bir il ama aynı zamanda göç veren bir il. Özellikle Tekirdağ'ın Çorlu ve Çerkezköy ilçeleri gibi fabrikaların, emek yoğunluklu üretimin yoğun olduğu bölgelerle iştirak halindeyiz. Burada, o bölgelerde çalışan çok kişi var. Onlar da aileleriyle zaman zaman görüşüyorlar. Artışta, ilk baştaki vakalar zaten hep il dışı temaslılardan çıkıyordu. Son birkaç haftadır il içi temaslılarımız da çok yoğun bir şekilde görülüyor. Toplumsal hareketlilik kısıtlanmadığı sürece ben artışın bir süre daha devam edeceğini düşünüyorum. Bunun sadece il bazında alınacak önlemlerle önüne geçilebilmesi çok mümkün gözükmüyor. İller arasındaki temasın mutlaka kesilmesi gerekiyor bir şekilde. Bu genel olarak, toplumsal hareketliliği durdurmaya, genel bir sokağa çıkma yasağı ve genel bir iş yerlerinin kapatılması şekilde olabileceği gibi en azından iller arası birtakım gidiş gelişlerin de kısıtlanması şeklinde olabilir" dedi.
Vakaların her geçen gün arttığına dikkat çeken Op. Dr. Pehlivan, vatandaşların ramazan ayında bir kısıtlama beklentisinde olduğunu kaydetti. Op. Dr. Pehlivan, "Pandemi döneminde şöyle bir şey vardır: Frene basarsınız ama araç hemen durmaz. Bunu bir otomobil gibi değil de daha çok büyük bir gemi gibi düşünebiliriz. Durmak istediğinizde kilometrelerce önceden frene basmanız gerekir. Biz, bugün frene bassak belki de 1 ay sonra pandeminin hızı yavaşlayacak. Eğer bu iş ramazana kalacaksa belki de ramazandan sonrasına, belki de yaz dönemine maalesef salgınla ciddi bir vaka artışıyla gireceğiz demektir. Yaz döneminde ekonomik açıdan daha büyük kayıplarımız olabilir. Turizm açısından ve pek çok alanda da aynı şekilde. Bu açıdan pandeminin bir an önce hızını kesmemiz gerekiyor. En azından ben öyle düşünüyorum" diye konuştu.