CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen'den kritik uyarı
Sinop’un Ayancık ilçesinden yayın yapan CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen şu ifadeleri kullandı:
“Biraz sonra burada yağış başlayacak. Gece Sinop civarında sabaha kadar yağış oldu, önemli yağışlar meydana geldi. Sinop’un iki tarafı da açık, yarımada olduğu için orada problem olmadı ama bu taraflara kaydı. Bu tarafa doğru geliyor, buradan da İnegöl ve Bartın’a doğru gidecek. En tehlikeli gün bugün. Akşama kadar bu Karadeniz sahilini bu yağış vuracak.
3’e ayırırsak, Ankara’nın kuzeyi, Çankırı, Kırıkkale buralarda kuvvetli yağmur var. Buranın üzerinde Amasra, Düzce’de çok kuvvetli yağmur var. Burada ise aşırı yağmur var. En kritik nokta burası ve Zonguldak’a kadar olan kıyı kesimi. Buradan döneceğiz, biraz daha kalırsak dönüşümüz zorlaşabilir. Derenin debisi artmaya başladı. Dağlardan gelen sular debiyi daha da artıracak. Gelirken yolumuz sığdı, o yol da kapanabilir.
Akşama kadar Ayancık’tan Zonguldak’a kadar olan kıyı kesimi çok aşırı yağış alacak. Saatte 10 kg yağış düşecek. 8 saat yağsa, 80 kg yağış yapar. Önemli bir yağış bu. Bu dereleri muhakkak taşıracak bu. Bu dereler de dik yamaçlardan aktığı için aniden su yükselir. Dikkat etmek lazım. Su az dememek lazım.
Buranın boşaltılması iyi olmuş. Hayvanlar falan varsa yukarı çıkarmak lazım. Geçen sene bu köyün yukarısında tomruklar vardı. Tomruklar geçen yıl evleri yıkmıştı. Burada şu anda afete dönüşecek bir durum yok. Eğer insan ve kurtarma ekipleri baş edemeyecek tarzda bir meteorolojik durum olursa buna afet diyoruz. Evler boşaldığına göre afete dönecek bir durum yok. En fazla alt katlardaki pencerelere kırılabilir o kadar olacağını sanmıyorum.
Bundan sonra İnebolu, Bozkurt, Cide ve Bartın’ı etkileyebilir. Biz de İnebolu’ya doğru gideceğiz.
Burası derenin yolu. Sen dere yoluna ev yaparsan ve önünü kesersen o senden intikamını alacak. Geçen sene attı. Dere yatağını bulur. Tekerrürler 10 seneyle ölçülmez. Elinizde 100 yıllık bir veri varsa bir anlamı vardır. Ama dünya artık 500 yıllığa bakıyor. Kaç taşkın olduğuna bakıyor. Hatta Japonlar 1000 yıllık verilere bakıyor. Bu taşkın hesaplarının 10-20 yıllık değil, 500 yıllık verilere göre yapmamız lazım.”