CNN TÜRK görüntülemişti! Karadeniz doğal gazında son durum
Artık sona geliniyor... Filyos'tan başlayıp Zonguldak açıklarındaki Sakarya Gaz Sahası'na, yani 170 kilometre uzunluğunda, boru hattı döşenmeye başlandı. O borular döşendikten sonra Filyos'tan tüm Türkiye'ye dağıtım başlayacak.
Dönemin Enerji Bakanı Berat Albayrak ile başlayan bu süreç Türkiye'yi enerji konusunda dışa bağımlılığını azaltacak.
Türkiye bulunan 540 milyar metreküplük doğalgazı 2023 yılında, yani aylar sonra, kullanmaya başlayacak. Türkiye'nin on yıllık doğal gaz ihtiyacı karşılanmış olacak.
SON DURUMU ERDOĞAN PAYLAŞTI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Kastamonu'nun "Bozkurt, Abana, Cide ve İnebolu ilçelerine Doğal Gaz Verme Töreni"ne Üsküdar'daki Vahdettin Köşkü'nden canlı bağlantıyla katıldı. Erdoğan, "Filyos Doğalgaz İşleme Tesisi'ndeki çalışmalar yüzde 80 oranında, deniz tabanındaki 170 kilometrelik boru serimi işi yüzde 97 oranında tamamlandı. Deniz tabanının 2 bin 200 metre altında adeta enerji üssü kuruyoruz. Önümüzdeki sene bu gazı kullanmaya başlayacağız" diye konuştu.
Erdoğan, "Yerli kaynaklarımızı da devreye alma mecburiyetimiz ortaya çıktı. Arayışlarımızın sonunda Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahasında önemli keşif yaptık. Karadeniz doğalgazını ülkemiz sistemine bağlayacak çalışmaları hızlandırdık. Sakarya Gaz Sahası'ndaki 10 kuyudan 9'unun sondajı bitti.
Denizdeki gazı üretim haznesine iletecek 10 kuyu başı vanasından 5'i yerine yerleştirildi. Hala 3 sondaj gemisi, 9 adet ana inşaat ve montaj gemisi iş yüküne göre sayıları 20-30 arasında değişen destek gemisi sahada çalışıyor. Kara ve denizde yaklaşık 7 bin işçi faaliyet gösteriyor. Filyos Doğalgaz İşleme Tesisi'ndeki çalışmalar yüzde 80 oranında, deniz tabanındaki 170 kilometrelik boru serimi işi yüzde 97 oranında tamamlandı.
Deniz tabanının 2 bin 200 metre altında adeta enerji üssü kuruyoruz. Önümüzdeki sene bu gazı kullanmaya başlayacağız" diye konuştu.
CNN TÜRK EKİBİ YAVUZ SONDAJ GEMİSİNDE
CNN TÜRK ekibinden Fulya Öztürk, Halil Kahraman ve Ahmet Polat Yavuz Temmuz ayında Sondaj Gemisi’nde bir gün geçirmişti.
Her sabah ve akşam mühendisler mutlaka toplantı yapıyor. Gemide 206 personel var, bir ay çalışıp bir ay izin yapıyorlar. İşleri zor ama hepsi gururlu. Güvenlik de üst seviyede. Deniz ve Hava Kuvvetleri tarafından anbean takipteler. Gemide spor salonu da sosyal alanlar da var. Mühendisler için her şey düşünülmüş. 8 katlı bir gemi. Asansör de var burada. Mühendisler bu asansörleri kullanıp katlara ulaşıyorlar.