HABER

Askerlerden gelen mektuplar ile toplamaya başladığı vesikalıkları, 30 yıldır berber dükkanında sergiliyor

Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesinde yaşayan berber Hasan Çalgın (65), 30 yıl önce askerlerin mektuplarının içinden çıkan vesikalıkları asmaya başladığı dükkanını, müşterilerinin de fotoğraflarını alması sonrası yaklaşık 2 bin vesikalığın bulunduğu anı köşesine dönüştürdü. Süreci anlatan Çalgın, "Eskiden askere giden gençlerin mektupları ve fotoğrafları postacılar vasıtası ile bizlere gelirdi. Biz de onların yakınlarına haber verirdik. Gelip, 'Benim çocuğumun mektubu var mı?' diye sorarlardı. Mektupların içinden fotoğraf çıkardı. Biz de, mektubun geldiği kişiye 'Bu fotoğrafı ver de asalım, hatıra kalsın' derdik. Bu iş devam edip de çoğalmaya başlayınca gelen müşteriler, 'benim de fotoğrafımı buraya koy' demeye başladı" dedi.

Yeşilhisar ilçesinde yaşayan Hasan Çalgın berberliğe, 1973 yılında ağabeyinin yanında çırak olarak başladı. Geçen süreçte postacılar tarafından, ilçeden askere giden gençlerin mektupları, ailelerine verilmek üzere Çalgın'a teslim ediliyordu. Çalgın bir süre sonra mektupların içinden çıkan vesikalıkları, kendisine hatıra kalması için ailelerden izin alarak, dükkanına asmaya başladı. Çalgın, 30 yıl içinde aralarında müşterilerinin de olduğu yaklaşık 2 bin vesikalığı biriktirerek anı köşesi oluşturdu. Yaşadığı süreci anlatan Çalgın, "Bu mesleğe 1973 yıllarında rahmetli ağabeyimin yanında başladım. Ağabeyimden sonra bu mesleği devam ettiriyorum. Eskiden askere giden gençlerin mektupları ve fotoğrafları postacılar vasıtası ile bizlere gelirdi. Biz de onların yakınlarına haber verirdik. Gelip, 'benim çocuğumun mektubu var mı?' diye sorarlardı. Mektupların içinden fotoğraf çıkardı. Biz de, mektubun geldiği kişiye 'Bu fotoğrafı ver de asalım, hatıra kalsın' derdik. Bu iş devam edip de çoğalmaya başlayınca gelen müşteriler, 'benim de fotoğrafımı buraya koy' dedi. Bunun sonucunda da bu albüm meydana geldi" ifadelerini kullandı. 

'BU FOTOĞRAFLARI 30 YILDIR BİRİKTİRİYORUM'

Müşterilerinin dükkana girdiğinde şaşırdığını belirten Çalgın, "Bu fotoğrafları 30 yıldır biriktiriyorum. Şu an elimde 2 bine yakın fotoğraf var. Gelenler, 'Bu fotoğrafları buraya as, torunlarımıza ve evlatlarımıza bir hatıra olarak kalsın' derlerdi. Buraya gelen müşterilerden bazıları, 'burada dedemin, babamın fotoğrafı varmış, bizi eskilere götürdün' diyerek teşekkür ediyorlar. Eski berberler meslek yapabilmek için çalışırdı. 3-4 sene çıraklık yaptıktan sonra ustaları onlara ustura ve makası verirdi. Sonrasında usta olarak devam ederlerdi. Şimdikiler sanat peşinde değil para peşinde. Esnaflık peşinde değiller. Yeni nesil berberlere esnaf olmalarını ve müşteriye karşı düzgün bir şekilde mesleğini devam ettirmelerini tavsiye ediyorum" diye konuştu. 

'30 SENEDİR BURADA TIRAŞ OLUYORUM'

30 yıldır Çalgın'a tıraş olmaya gelen Mustafa Karakoç ise şöyle konuştu: "30 senedir burada tıraş oluyorum. Çok memnunum. Dükkanda hem oturuyoruz hem de tıraşımızı oluyoruz. Tıraş olduktan sonra 'Mustafa bey varsa bir fotoğrafın ver de buraya koyalım, hatıra olsun' dedi. İleride torunlarım bu berberde fotoğrafımı görüp, 'burada dedemin fotoğrafı var' desinler diye albüme ekledik."

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler