ABD Başkanı Biden: Ukrayna masada olmadığı sürece müzakere olmayacak - Son Dakika Haberleri
HABER

ABD Başkanı Biden: Ukrayna masada olmadığı sürece müzakere olmayacak

ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Endonezya’da Biden’ın göreve gelişinin ardından ilk kez yüz yüze görüştü. Biden, “Kişisel olarak aramızdaki iletişim kanallarını açık tutmaya kararlıyım” ifadelerini kullanırken, mevkidaşı Xi Jinping ise, “Toplantımız bütün dünyanın dikkatini çekiyor, Dünya barışı için bütün ülkelerle birlikte çalışmamız gerekiyor” dedi. Görüşmenin ardından Beyaz Saray, ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın Pekin’i ziyaret edeceğini duyurdu. Görüşme sonrası konuşan Biden 'Tayvan Boğazı'nda istikrarı korumakta kararlıyız' dedi. Ukrayna savaşına da değinen Biden, 'Ukrayna masada olmadığı sürece müzakere olmayacak' dedi.

ABD Başkanı Joe Biden ve mevkidaşı Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, G20 Zirvesi’nin gerçekleştirileceği Endonezya’nın Bali Adası’nda bir araya geldi.

ABD Başkanı Biden’ın göreve gelmesinin ardından ilk kez bir araya gelen Biden ve Xi, tokalaşarak basın mensuplarına samimi bir görüntü verdi. Liderlerin maske takmadığı görüşmede açılış konuşması gerçekleştiren Biden, Çin ve ABD arasındaki çatışmadan kaçınmanın önemine değinerek, “Kişisel olarak aramızdaki iletişim kanallarını açık tutmaya kararlıyım” dedi. Biden, iklim değişikliği gibi küresel konularda iki ülkenin birlikte çalışması gerektiğini dile getirerek, “Dünya, iki ulusun ortak çalışmasını bekliyor” ifadesini kullandı.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ise, “Sizi görmek güzel” diyerek başladığı konuşmasında, Biden ile 5 yıl önce Davos’ta karşılaştıklarını kaydetti. ABD Başkanı olarak göreve gelmesinin ardından yalnızca telefon bağlantıları gerçekleştirdiklerini dile getiren Xi Jinping, “Ancak, hiçbir şey yüz yüze görüşmemizin yerini tutamaz ve bugün, yüz yüze görüşmedeyiz” dedi.

Tecrübe kazanıldığını kaydeden Çin Devlet Başkanı, “Aynı zamanda dersler de aldık. Tarih en iyi ders kitabıdır, bu yüzden tarihi bir ayna olarak görmeliyiz. Şu anda ABD-Çin ilişkileri bir noktada ve bunu önemsiyoruz. İki büyük ülkenin liderleri olarak doğru rotayı çizmeliyiz. Geleceğe yönelik ikili ilişkilerimiz için doğru yönü bulmamız gerekiyor. Dünya, ABD ve Çin’in ikili ilişkileri iyi yönetmesini bekliyor. Toplantımız bütün dünyanın dikkatini çekiyor. Dünya barışı için bütün ülkelerle birlikte çalışmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

"YENİ BİR SOĞUK SAVAŞ OLMAYACAĞINA KESİNLİKLE İNANIYORUM”

Çin ile ABD arasında yeni bir Soğuk Savaş olmayacağını belirten Biden, "Yeni bir Soğuk Savaş olmayacağına kesinlikle inanıyorum. Çin'in yakın zamanda Tayvan'ı işgal etme girişimi olduğunu düşünmüyorum" ifadelerini kullanarak, ABD’nin Tayvan'daki politikasının değişmediğini açıkça belirttiğini ve ABD'nin sorunları "barışçıl bir şekilde çözülmesini" istediğini Çin Devlet Başkanı Xi’ye aktardığını açıkladı. Biden, Çin Devlet Başkanı Xi’nin ne dediğini tam olarak anladığından emin olduğunu ifade ederek, Xi'nin belirli konularda taviz vermeye istekli göründüğünü ve "birbirlerine karşı çok açık sözlü olduklarını" belirtti.

BIDEN'DAN TAYVAN MESAJI

Görüşmenin ardından basın mensuplarının karşısına çıkan Biden 'Tayvan Boğazı'nda istikrarı korumakta kararlıyız' dedi.

'Burada Rusya'nın saldırılarını ele aldık' diyen ADB Başkanı, Ukrayna'da nükleer silah kullanımının kabul görmeyeceği konusunun da ele alındığını belirtti.

Tayvan politikalarının değişmediğini belirten Biden yakın bir zamanda Tayvan işgali beklemediğini kaydetti. Biden, 'Çin ile kabine üyeleri seviyesinde görüşmeler olacak' dedi.

ABD'nin Dünya ile etkileşim içinde olmaya devam edeceğinin altını çizen Biden, 'birbirimize karşı çok net olduğumuzu ifade edebilirim mekanizmalar kurmak konusunda mutabık kaldık' dedi.

BEYAZ SARAY AÇIKLADI: BLINKEN PEKİN'E GİDİYOR

Görüşmenin ardından Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada iki liderin görüşmesinin 'samimi' geçtiğinin altı çizildi. Beyaz Saray, ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın Pekin’i ziyaret edeceğini duyurdu.

Üç saatten fazla süren görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyen Biden, Xi ile yaptığı görüşmeyi “açık ve samimi” olarak nitelendirerek, ABD’nin "tek Çin politikası"nın değişmediğini ve Tayvan ile barışı korumaya kararlı olduklarını vurguladı. Biden, ABD ve Çin’in küresel sorunları çözmek için birlikte çalışma konusunda uzlaştığını belirtti. Görüşmede Rusya-Ukrayna savaşını da ele aldıklarını belirten Biden, ABD ve Çin’in nükleer savaşa karşı olduğunu bir kez daha vurguladı. ABD ve Çin arasında rekabetin devam edeceğini ifade eden Biden, ancak her iki ülkenin de "çatışma" aramadığını yineledi.

ÇİN, KUZEY KORE’Yİ DURDURMALI

Kuzey Kore hakkında gelen bir soruya yanıt veren Biden, Çin'in Kuzey Kore’nin yeni bir nükleer silah denemesi yapmasını durdurmaya yönelik girişimde bulunması gerektiğini belirterek, ancak Çin'in Kuzey Kore'yi kontrol edebileceğinden tam olarak emin olmadığını söyledi. Kuzey Kore’nin yapacağı herhangi bir yeni deneme karşısında ABD’nin çeşitli eylemlerde bulunacağını ifade eden Biden, söz konusu eylemlerin "Çin'e yönelik" olmayacağını, bunun yerine Kuzey Kore'ye bir mesaj göndermek amacıyla yapılacağını aktardı.

'UKRAYNA MASADA OLMAZSA MÜZAKERE OLMAZ'

Herson'u 'büyük bir zafer' olarak nitelendiren Biden, 'Ukrayna masada olmadığı sürece müzakere olmayacak' dedi.

Biden, ABD'nin Ukrayna'ya kendisini savunmak için destek olmaya devam edeceğinin de altını çizdi.

'Öncelikle burada Çinin kuzey köreyi kontrol edebileceği söylemek çok zor bunu söylememem bunu en azından denemeleri gerektiğini söyledim' diyen Biden sözlerine şöyle devam etti;

'Kendi açımızdan adımlar atacağımızı söyledim. ABD topraklarını koruyacağız. Biz kendimizi korumak için ne gerekiyorsa yapacağız. Güney Kore ve Japonya'yı destekleyeceğiz.. Güvenlik yetkililerimiz Çinlilerle irtibatta kalacak. Biz her şeyi çözebiliriz diyemem. Ben Xi ve hepinize karşı net olmak istiyorum Yanlış anlaşılmama olmamalı Birbirimizi çok iyi anladık.'

XI: ADIMLAR ATILMALI

Çin-ABD ikili ilişkilerinin mevcut durumunun iki ülke ve halklarının temel çıkarlarıyla uluslararası toplumun ortak beklentilerine uymadığını belirten Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Çin ve ABD’nin liderleri olarak kendisi ve Biden’in Çin-ABD ikili ilişkilerinin doğru yönde geliştirilmesine öncülük etmeleri gerektiğini kaydetti. Xi, siyasetçilerin sadece kendi ülkesinin gelişimini düşünmekle sınırlı kalmayıp, aynı zamanda diğer ülkelere yaklaşımını etkin şekilde göz önünde bulundurması gerektiğinin altını çizdi.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler