Vatikan ve Patrik T.C. devletini tanımıyorlar mı?

VATİKAN Büyükelçisi Monsenyör Edmond Farhat'ın, Papa 2. John Paul'un kutsal görevine seçilişinin XXV. yıldönümü dolayısıyla hazırlattağı davetiye ektedir.

(17 Haziranda, Harbiye Radyoevi karşısındaki Saint-Esprit Katedralinde yapılacağı duyuruluyor) Davetiyenin Fransızca ve Türkçe yazılımında İstanbul Fener Rum Kilisesi Patriği 1. Bartholomeos'un ‘Ökümenik Ünvanını’ taşıdığı Vatikan tarafından kabul ve beyan edilmiştir.

Bu durumda:

- Patrik T.C. vatandaşıdır. Mevcut Cumhuriyet yasaları uyarınca, hiç bir Türk vatandaşı T.C. Devleti tarafından kabul edilmeyen bir ünvanı taşadığını beyan edemez; bu Devleti tanımamaktır ve suçtur. Yoksa Patrik ve Vatikan T.C. Devleti'ni tanımadıklarını mı beyan ediyorlar?

- Patrik ve Vatikan birlikte T.C. Devleti Anayasası'nın değiştirelemez kabul edilen ilk 4 maddesinde yeralan laiklik ilkesini ihlal etmektedirler. Bu ihlal aynı zamanda Türkiye'nin egemenlik haklarını yok saymaktır. Yoksa Patrik ve Vatikan, Türkiye'de Anayasal sorumlulukları benimsemediklerini mi göstermek istiyorlar?

- Vatikan din-devleti ile laik Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ikili özel anlaşmalarda Rum Patriği'ne T.C. yasalarına aykırı olarak 'Ökümenik ünvanı' verilemez. Vatikan hangi yetkiyle T.C. yasalarına aykırı olan bir ünvanı Patrik'e vermek cesaretini göstermiştir?

- Komşumuz Rusya'da geçtiğimiz ay Ortodoks Kilisesi'nin başı, Patrik 2. Aleksey, Papa'nın Rusya topraklarına girişini yasaklamıştır. Bu durumda Vatikan, İstanbul'daki Patrik'i 'Ökümenik' ilan ederek Rus Ortodoks Kilisesi'ne karşı kullanmak mı istemektedir? Eğer böyleyse T.C. Devleti'nin bir kurumu olan Patrikhane olumlu gelişmeler göstermekte olan Türkiye, Rusya ticari, kültürel ve askeri ilişkilerine darbe indirecektir.

Aytunç ALTINDAL-İSTANBUL

Televole festivali mi?

BAHÇEŞEHİR'
den E. A., Belediye Başkanı Kemal Aydın'ı, bir hafta sürecek 'Bahar Şenliği'nin programı nedeniyle eleştiriyor: ‘‘Bir festival deyince sadece şarkıcı, manken, futbolcu mu akla gelir? Aydın, Bahçeşehir'e televolecilere malzeme olacak gösterilerden çok sanat ve kültür etkinliklerinin de yakışacağını düşünmeliydi. Niye bir panel ya da kitap imza günü yok?’’

Gündoğan’da inşaat yasağını kim dinler

GÜNDOĞAN ağlıyor, ama gözünün yaşına kimse bakmıyor. Sermaye iyice azmış, çevrede yaşayanlara ve kurallara saygıyı unutmuş, gemi azıya almış, koşuyor, koşuyor, koşuyor...

Derler ki: ‘‘Bir yer yapıyorsan, bir iş açıyorsan önce komşunun hayır duasını al.’’

Ne gezer!.. Bunlar turistik yerleri ya da evleri nefret ve kötü dua üstüne kuruyorlar. İnanın bana hayır etmeyecek. Sözüm ona inşaat yasağı başladı. Sermaye anlamıyor, alenen meydan okuyor.

‘Summer Rose Otel’, ‘Sekiz Evler’, ‘Yasemin Evler’ şantiyeleri var güçleri ile kalıp söküyor, kalıp yapıyor, beton döküyor, taş kırıyor, metal kasalı römork ile taş taşıyor.

Gürültü ayyuka çıkıyor, ama beyler rica niyaz dinlemiyor. Komşular yalvarıyor; beldenin sorumlu memurları ikaz ediyor. Ama canavar sermayeyi kimse durduramıyor.

Merak ediyorum, bu yapıların sahipleri sahiden durumu biliyor mu? Yoksa bizim onları uyarmamızı mı bekliyor.

Şayet böyle ise ‘‘Uyarıyoruz lütfen merhamete geliniz’’...

İMA Sitesi
adına durumu saygı ile arz ederim.

Prof. Dr. Tarık Minkari

Gündoğan-BODRUM


Protokol imamı

TEŞVİKİYE Camii'nde Ercan Arıklı'nın cenazesinde cenazeye gelenler ikiye ayrılmış durumda. Bir bölümü cenaze namazı kılmak üzere saf tutuyor; geride kalanlar ise manzarayı seyrediyorlar ya da kendi aralarında sohbet ediyorlar.

Bu arada imam efendi, elindeki güçlü hoparlörden sesleniyor:

‘‘Sayın bakanım... Sayın valim, sayın anaşehir belediye başkanım... Sayın milletvekilleri, sayın cemaat...’’

İlk defa bu tür bir hitap protokolü ortaya çıkıyor.

Müslümanlığın özü camiye girdikten sonra bütün rütbe ve makamlardan arınmak ve eşit olmak değil mi?

Kaç yüzyıldır bu ülkede imamlar, ‘‘muhterem cemaat’’ ya da ‘‘muhterem cemaati müslimin...’’ diye hitap ederler.

Demek ki, devlet protokolü ya da Diyanet bürokrasisi ahir zamanda böyle bir değişikliği uygun görmüş...

Hoş olmuyor; herkes aynı safta ise ayrım niye?

Diyanet'in yeni başkanı Prof. Ali Bardakoğlu ile imamların sendikalarının, Müslümanlığın özüne uygun hitap tarzına dönülmesi için imamları uyarmaları gerekmiyor mu?

Suçlular ortada

İLK
defa Bingöl depreminden sonra suçlular aranmaya başlandı. Gazetelerde resimleri yayınlanan müteahhitler tutuklanmak üzere Başsavcılıkça aranıyor. Ya diğer suçlular?

Bunlar:

1) Yıkılan binanın betonarme hesaplarını deprem şartnamesine göre yapmayan inşaat mühendisi,

2) Hesap ve projeleri tetkik ve tasdik eden belediyedeki inşaat mühendisi. Bu mühendis aynı zamanda inşaatı kontrolle görevli,

3) Binanın enkazında yapılan incelemede; beton kalitesi bozuksa, demirler çap ve adet olarak projelere uymuyorsa müteahhit.

Netice olarak asıl suçlular bir deprem bölgesinde yapılan binanın statik hesaplarını şartnamelere ve hakiki zemine emniyet gerilmesine göre yapmayan inşaat mühendisi ile hesap ve projeleri tetkik, tasdik ettikten sonra inşaatı ciddi olarak kontrol etmeyen belediyedeki inşaat mühendisi. Bayındırlık Bakanlığı hasar tesbidiyle birlikte suçluları da tespit ve adalete teslim etmesi gerekirken bugüne kadar bu görevi yapmadığından suçlular adalete teslim edilmemiş ve caydırıcılık oluşmamıştır.

Y. Müh. Kemal Erturan

Çınarcık-YALOVA


Hafta sonu keyifleri

KEYİFLİ bir hafta sonu geçirmek için nereye gidilebilir?

TEKİRDAĞ Kiraz Festivali dün başladı; komşu ülkelerin folklor ekipleri gösterilerinden Atatürk fotoğrafları ve el sanatları sergilerine, çeşitli spor etkinliklerinden Namık Kemal anısına şiir dinletisi ve konserlere (Ankara Devlet THM korosu, Emel Müftüoğlu, Davut Güloğlu, Arif Şentürk, Gülben Ergen) kadar zengin bir program uygulanıyor. Tekirdağ'da 17 yıl sürgün hayatı geçiren Macar Prensi Rakoczi'nin, ölümünün 300. yıldönümü dolayısıyla 37 kişilik bir Macar heyeti ile kardeş Kore Pyontek kentinin Belediye Başkanı da festivalin konukları arasında yer alıyor. (Danışma Feride Hanım 0532.611 39 41 ve Nermin hanım 0533. 620 45 43)

KARADENİZ Ereğli 10. Uluslararası Osmanlı Çileği Kültür Festivali de bugün başlıyor. Yerel ve uluslararası kültür değerlerine özgü aktiviteler yer alıyor. Belediye Başkanı Halil Posbıyık, bu yıl 3. Altın Çilek Barış Ödülü'nün, serbest dolaşım sağlanmasında katkıları olan Magosa Belediye Başkanı Oktay Kayalp ile Rum Kesimi Belediye Başkanı Savvas Eliofotou'ya verileceğini bildirdi. Festivalde; 'Anadolu Ateşi' dans grubunun gösterisi ile Özcan Deniz, Seda Sayan, Yaşar, Grup Duman ve Oğuz Yılmaz'ın konserleri yer alıyor. (0372-322 10 50-51, 323 28 40)

RUMELİ
Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği'nin öncülüğünde düzenlenen 'Rumeli Pikniği' pazar günü Ağaçlı, Kemerburgaz'da. (0212 588 28 22/632 13 21)

İSTANBUL Galatasaray'da Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık'ta yarın saat 16.30'da Anadolu'nun tarihi coğrafyası, şimdiye değin görülmemiş bir açıdan dinleyicilere bir söyleşi ortamında saydamlar eşliğinde sunuluyor. 'Hava Fotoğrafçılığı ve Arkeoloji' konulu söyleşinin konuşmacıları; Özgen Acar ile Orhan Durgut.

MESAJ PANOSU

İTÜ'de yüksek lisans önkayıtları için 100 milyon, İngilizce sınavı için 50 milyon ödedik. Alınacak toplam kişi sayısı 150-200 civarında... Ama yapılan başvurular haliyle bunun çok çok üzerinde.... Bence alınan para da bu masrafların çok üzerinde... Adaletsiz bu uygulamadan kimse memnun değil.

Hüseyin GÖMLEKSİZOĞLU-İSTANBUL

Yazarın Tüm Yazıları