Uzayda büyük yıldız ve gezegen avı başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Uzayda büyük yıldız ve gezegen avı başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2004 23:18

Gigapiksellik dev kamerayla insanoğlu uzayda yıldız avına çıkıyor. Fotoğraf meraklıları dört megapiksele yeni yeni alışırken, Avrupa uzay ajansı Esa şimdi bir milyar piksel çözünürlüklü bir teleskop geliştiriyor. 2010 yılında uzaya gönderilecek ‘Gaia’, Samanyolu’ndaki yıldızları saptayıp kaydedecek.

Süper kamera ‘Gaia’nın 2010 yılında Samanyolu’muzda bir milyar gökcismi gözlemlemesi bekleniyor. Esa’nın planlarına göre ‘Gaia’, Fransız Guyanası’ndan bir ‘Sojus’ roketiyle dünyamızdan 1,5 milyon kilometre uzaklıkta Güneşin etrafındaki bir yörüngeye taşınacak. Beş yıl süreyle dünyamıza fotoğraf gönderecek olan bir milyar piksel çözünürlüklü kameradan bilim adamları çok şey bekliyorlar. Hesaplara göre Gaia, her gün Güneş Sistemi’mizde yüz kadar bilinmeyen asteroit ve düzinelerce gezegen keşfedebilir. Esa, sondanın 10.000 ila 50.000 gezegen bulacağını tahmin ediyor. Gökcismi sayımımızdan sonra galaksimizde bir milyar objenin varlığını bileceğiz diyor bilim adamları. ‘Hipparcos’ olarak bilinen öncü misyonda, Esa 1980 ila 1993 yılları arasında yaklaşık 120.000 yıldız kaydetmişti.

Gaia’nın ana parçası bir milyar piksel çözünürlüklü iki özdeş kameradan oluşmakta. Kameralar, Ay’dan dünyadaki bir insanın tırnağını ölçecek kadar iyi çalışıyor ve Gaia, çıplak gözle görülebilen yıldızlardan bir milyon kat daha zayıf ışıyan cisimleri de görebiliyor. Esa mühendisleri bir milyar piksellik çözünürlüğü yakalayabilmek için 170 kameranın sensörünü birleştirecekler. CCD olarak bilinen alıcıların her biri 9 milyon piksel çözünürlükte. CCD’lerin üretimini İngiliz e2v firması üstlendi.

Gaia, bu iki özdeş kamera dışında bir de spektral kameraya sahip. Bu kamera yıldızların ışık tayfındaki kaymalara göre hızların saptıyor. Bunlar bildik görüntülerle birleştirildiğinde üçboyutlu ortamdaki hareketler hesaplanabilmekte.

Gaia, yıldızlar arasındaki değişimleri saptayabilmek için galaksimizin sektörlerini belli aralıklarla hep yeniden görüntüleyecek. Öreğin bir yıldız yalpalar gibi salındığında, bu yıldızın etrafında dönen görünmez bir kütleye mesela bir gezegene işaret edebilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!