Uyum paketi ve Selanik

ALTINCI uyum paketi nihayet Meclis'e gitti. Şimdi sıra oylanıp hayata geçirilmesinde. Paketin Meclis'e gitmesi kadar oylanması da önemli.

Böylece, önümüzdeki hafta Selanik'te yapılacak Avrupa Zirvesi'ne, Türkiye'nin kararlılığını gösteren etkili bir mesaj göndermiş olacağız.

Selanik zirvesi Türkiye açısından çok önem taşımıyor, Avrupa Birliği, Aralık ayında yapılan Kopenhag Zirvesi'nde topu bir yıl sonraya atmıştı. Bizim için esas önemli olan, 2003 yıl sonunda hazırlanacak olan İlerleme Raporu.

Ama Selanik öncesi üyelikleri kabul edilenler dahil AB üyeliği için yola çıkan ülkeler arasında hummalı bir çalışma göze çarpıyor.

Sonuç belgesinde ülkeleriyle ilgili olumlu ifadelerin yer alması için sıkı pazarlıklar yapılıyor.

Romanya ve Bulgaristan AB üyelik müzakerelerine hız verdiler. Müzakere edilen 31 başlıktan, zirve öncesi Romanya 22'sini tamamladı, Bulgaristan da 24 başlığı kapattı.

Türkiye'den önce AB üyesi olacaklarına inanan Sırbistan Karadağ Cumhuriyeti ve Hırvatistan, Selanik Zirvesi'nden kendileri için somut bir mesaj çıkmasını bekliyorlar.

Brüksel kulislerinden gelen haberler de, Yunanistan'ın başkanlık dönemi sonunda Balkanlar'a Avrupa kapısını aralamak için çaba harcadığı yolunda.

Bu zirvede Türkiye ile ilgili çok ileri bir açıklama beklenmiyor.

Ancak, Türkiye'nin attığı adımlarla ilgili Selanik belgesine geçecek olan ifadelerin, geleceğe dönük olumlu referans oluşturacağı unutulmamalı.

* * *

ATİNA, son zamanlarda Ege'de hava sahası ihlalleri iddiasıyla kriz tırmandırıyor.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Papandreu'nun konuyu Brüksel'e taşıması, Kıbrıs'tan sonra Ege'yi de Avrupa'ya havale etmek için düğmeye bastığını gösteriyor.

İddiaları araştırdık, tarafların kendilerine göre açıklamaları var.

Ankara'da yetkililer herhangi bir ihlalin söz konusu olmadığında ısrarlı.

Net olan bir şey varsa o da Yunanistan'ın Selanik Zirvesi öncesi Avrupa'nın dikkatini Ege konusuna çekmek istemesi.

Belki de Selanik Zirvesi'nin sonuç bildirisine 1997'de Helsinki'de alınan karara atıfta bulunulmasını sağlamak istiyor.

O belgede, 2004'e kadar Ege'de sorunlar çözülemezse Lahey Adalet Divanı'na gidilmesi öngörülmüştü.

Amaç Avrupa'ya, sırada Ege'nin olduğunu, daha önceden söz verildiği gibi bu konuda da Türkiye'ye baskı yapmaları gerektiğini anımsatmak.

Gelişmeleri yakından izleyenlerin tanıdığı adımlar bunlar. Kıbrıs da benzer aşamalardan geçmiş, Ortaklık Konseyi belgelerine eklenen sade maddeler sonradan Avrupa Birliği zirvelerinin belgelerinde yer almış, en sonunda da Türkiye'nin karşısına dolaylı üyelik koşulu olarak çıkmıştı.

Yunan diplomasisi, kendi açısından yıllardır başarılı bir çizgi izliyor.

Buna karşı, uygun önlemler alarak kendi başarılarımızı yaratmak da bizim maharetemize bağlı.

Özellikle Selanik Zirvesi öncesi uyum çalışmalarına hız verirken, provokasyonlara malzeme sağlayacak girişimlerden kaçınmak da maharetin bir göstergesi olacak.
Yazarın Tüm Yazıları