Ülkemin üzgün insanlarına

Güncelleme Tarihi:

Ülkemin üzgün insanlarına
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2012 00:00

Tribünler ayrı, bayraklar ayrı, hatta futbolcuların siyasi görüşleri farklı. Ama Suriye 21 aydır belki de ilk kez güldü, o da futbolla oldu. Suriye Milli Takımı, Irak’ı yenip tarihinde ilk kez Batı Asya Şampiyonası’nı kazandı. Bir futbolcu, galibiyeti “ülkesinin üzgün insanlarına” ithaf etti.

Haberin Devamı

YAKLAŞIK 21 aydır yangın coğrafyasına dönüşen Suriye’nin yüzü belki de ilk kez, futbol sayesinde güldü. Hemen her bölgesinde belirli oran ve şiddetlerde yaşanan çatışmalarla gündemde olan ülkenin milli futbol takımı, tarihinde ilk kez Batı Asya Futbol Federasyonu şampiyonasını kazandı. Bu yıl Kuveyt’te düzenlenen ve evsahibi ülkenin yanı sıra Filistin, İran, Suudi Arabistan, Lübnan gibi ülkelerin katılım gösterdiği turnuvanın finaline kadar çıkan Suriyeli futbolcular, son maçta da Irak’ı 1-0’la devirdiler. Ahmed Salih’in 73’üncü dakikada attığı golle havalara uçan Suriyeli futbolcular, maç sonunda belki de unutamayacakları bir şampiyonluk kutlaması yaptılar.

FORMALARI AYNI, SURİYELERİ FARKLI

Suriye’deki bölünme ve içsavaş, bir ölçüde futbol sahasına bile yansıdı. Kazma SC Stadyumu’nun tribünlerindeki Suriyeli taraftarların bir kısmı muhaliflerden, diğer kısmıysa Baas rejiminden yana tavır koydu; iki tribünde farklı bayraklar açıldı. Suriye devlet televizyonu, zafer haberi alındığı gibi Kuveyt’ten canlı yayına geçti, kupa törenini an be an izleyicilerine aktardı. Futbolculardan Ömer El Soma, şampiyonluk sevincini, muhaliflerin ağırlıkta olduğu tribüne gidip formasını sallayarak yaşadı. El Soma maçtan sonra yaptığı açıklamada, “Bu galibiyeti ve bu değerli şampiyonluğu Suriye halkına adıyorum. Bu üzgün insanlara mutluluk getirebildiğimiz için Allah’a şükrediyorum” diye konuştu. Suriye futbolunu yakından takip eden kaynakların verdiği bilgiye göre milli takımda oynayan futbolculardan bazıları Esad rejiminden, bazıları isyancılardan yana; kimisi de tarafsız. Bu arada maç devam ederken rejim yanlısı seyircilerle muhalif sempatizanları arasında kısa süreli bir arbede yaşandı. Tribünlerde isyancıları simgeleyen dev bir bayrak açıldığındaysa güvenlik güçleri önlem aldı.

Haberin Devamı

KUPA GELDİ BOMBALAR YAĞDI

Suriyeli futbolcular şampiyonluk kupasını elden ele dolaştırıp zafer kutlaması yaparken, Humus’ta bombardımana hız verildiği haberleri ulaştı. Bu ayrıntı da, Türkiye’nin güneydoğu komşusunun durumuna ilişkin net bir fotoğraf olarak hafızalara kazandı. Ülkede şiddet dozu giderek yükselen içsavaş, futbol kulüplerini vurmuş durumda. Kulüplerin bütçeleri kısılınca, yaklaşık 50 profesyonel futbolcu komşu ülkelerdeki takımlarda oynamaya başladı. Suriyeli birçok teknik direktör de yine yabancı ülkelerde takım çalıştırıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!