Ülkemde duymayan kalmasın

Alanında başarılı işlere imza atan sivil toplum örgütlerinden biri de, "Starkey İşitme Vakfı." Duyma özürlülerin yeniden duymalarını sağlamaya yönelik bir hareket.

Pop müzik sanatçısı Özgün’ün Elton John ile ABD’de Minnesota’daki düeti, Elton John’un son anda rahatsızlığı nedeniyle erteleniyor.

O düet, Vietnam’dan Peru’ya, Güney Afrika’dan El Salvador’a kadar yüzlerce ülkede, yaygın bir özrü ilgilendirenlerin yararına. "Dünya Duyabilsin Diye" başlığı altında. Özgün’ün şarkısı, Türkiye’yi ilgilendiriyor. "Ülkemde Duymayan Kalmasın."

Dünyanın her yerinde, on binlerce sivil toplum örgütü, kendi alanında başarılı işlere imza atıyor. Çok farklı uğraşlar çerçevesinde. Bunlardan biri de, "Starkey İşitme Vakfı." Duyma özürlülerin yeniden duymalarını sağlamaya yönelik bir hareket.

1973’te ABD’de kurulan vakıf, 2005 galasında en şaşaalı gecelerinden birini yaşıyor. Dört milyon dolarlık bağışın toplandığı galaya, kimler katılıyor? Larry King, Chubby Chacker, Sean Penn, Ernest Borgnine, Sam Moore, Debbie Boone, Billy Dean gibi medya, müzik ve sinema dünyasının önde gelenleri.

Vakfın çalışmalarını destekleyenlerin başında ise, Gerald Ford’dan Ronald Reagan’a ve baba-oğul Bushlara kadar son Amerikan başkanları geliyor.

Türkiye’de bu vakfın öncülüğünü yapanlardan biri de, ünlü sinema sanatçısı Filiz Akın. Bir süre önce kendisiyle sohbet ederken şöyle dedi: "Kendime artık bir başrol seçtim, o da insanlara yardım. Bu çerçevede işitme problemi yaşayanlara yardım ediyorum."

1000 ÇOCUĞA İŞİTME CİHAZI

Vakfın yaptığı hizmet, duyma sorunu çekenlere işitme cihazı vermek. Vakıf 2000 yılından bu yana, dünyada 155 bin duyma özürlüye ulaşıp işitme cihazı veriyor.

Türkiye’de her on kişiden birinin işitme sorunu var. Vakıf, sosyal güvencesi bulunmayan kişilere, çocuklara öncelik tanıyor. Bu çerçevede bu yıl da, bin kişiye ücretsiz işitme cihazı dağıtılması öngörülüyor.

Beş duyu sahibi insanda, biri eksikse, o insan ne yazık ki, engelli ya da özürlü. Her bir engelin yeri ayrı ve hayati. Ama, galiba daha çıldırtıcı olanı, işitme engelli olmak. Yoksa, görme engelli mi?

Her tür engellinin sorununu gidermek için kurulan vakıflar, dünyada o toplumun önde gelenleri tarafından destek görüyor. Onlar için düzenlenen geceler ve sosyal faaliyetler var.

İşitme engelliler için, Türkiye’de, "Ülkemde Duymayan Kalmasın" hedefine yönelik Ekim başında ilginç bir gösteri var.

6 Ekim’de NBA basketbol takımlarından Minnesota Timberwolves İstanbul’a geliyor. Efes Pilsen’le karşılaşacak. Maçı oynanacağı hafta binin üzerinde işitme engelli çocuğa işitme cihazı verilecek. Arkasından yapılacak maçın geliri de bu vakfa.

Dünya İşitebilsin Diye ya da Ülkemde Duymayan Kalmasın.

İşitmeye, istediğimiz ve asıl istemediğimiz her şeyi işitmeye pek çok ihtiyacımız bulunduğu bir dönemde, Efes maçını "görmekten" çok, "işitmek" istiyorum.
Yazarın Tüm Yazıları