Güncelleme Tarihi:
Bu göstergede 72’nci sırada olan Türkiye’nin 10 büyük ekonomi arasına girme hedefiNİN birbiriyle örtüşmediğini vurgulayan Onatça, “Altyapı yetersizliği, aşırı yüklenme, saldırı gibi her türlü olumsuzluğa simülasyonlarla hazırlık yapmış bir enerji sistemine ihtiyacımız olduğunu gördük. Enerji kesintileri sanayimizin en önemli sorunlarından biri oldu. Bu durum sadece yerli yatırımcının değil, yabancının da dikkatini çeker. İmajımız olumsuz etkilenir. Böyle bir süreç, üretimi, ardından taahhütlerin yerine getirilememesini daha sonra da ihracatı olumsuz etkileyecek. Düşük büyüme rakamının açıklandığı gün yaşanan bu kesintinin enerji alanımızdaki tehlike sinyali olarak değerlendirilmesini, önlem alınmasını istiyoruz.” dedi.
VERİMLİLİK DÜŞÜYOR
Türkiye’de sanayicinin finansman sıkıntısı çekerken kendi elektriğini üretmeye yönelik yatırımlara kaynak ayırmak zorunda kalacağını, bunun da ekonomiyi olumsuz etkileyeceğini anlatan Onatça, “Sanayiciler kendi elektriklerini üretmek üzere yatırımları yapmak zorunda kalmakta, kısıtlı sermaye kaynaklarını ihraç edilecek ürünlere değil, enerji üretimine harcamaktadırlar. Diğer taraftan elektrik kesintileri bu yatırımların da verimliliğini önemli oranda düşürmektedir. KOBİ ölçeğindeki birçok sanayici ise bu tür yatırımları yapma imkanına sahip olmadığından işgücü verimlilikleri düşmekte, hammaddeler zayi olmakta, maliyetlerin artmakta ve siparişlerin zamanında yetiştirilememektedir” dedi.
Onatça, Türkiye genelindeki federasyonlardan aldıkları bilgiler çerçevesinde elektrik kesintileriyle ilgili ‘sorunlar ve çözüm önerileri’ raporu hazırlayıp kamuoyuyla paylaştıklarını söyledi.
TÜRKONFED’in konuyla ilgili sorun ve çözüm önerileri raporundan bazı başlıklar şöyle:
-Başta Enerji Bakanlığı ve EPDK olmak üzere tüm kurumlar sorunun üzerine gitmeli ve ilgili düzenlemeleri “faturalarını ödeyen” tüketiciler lehine tekrar gözden geçirmelidirler.
-Akıllı şebekeler ve SCADA sistemi tüm ülke genelinde yaygınlaştırılmalı ve bu yolla şebeke problemleri ve kaçak kullanımlar hızla tespit edilerek anında müdahaleler gerçekleştirilmelidir.
-Alçak ve orta gerilim trafoları ve iletim hattı yatırımlarına öncelik verilmelidir. Altyapı kurulurken ve geliştirilirken aşırı yükleme durumları için simülasyonlar gerçekleştirilmeli ve fiziki altyapı bu çerçevede kurulmalıdır.
-Sanayi kuruluşlarının kapı önüne kadar tüm elektrik arızaları dağıtım şirketleri tarafından hızla onarılmalıdır.
-Kayıp ve kaçaklar Türkiye’nin sosyal gerçeği olarak görülmeli ve cezalandırmanın dışında önleyici ve tasarrufa yönlendirici politikalar uygulamalıdır. Dar gelirli kesimler için “sosyal tarife” sistemi getirilmesi gibi çözümler acilen masaya yatırılmalıdır.