Türkmenlerden mesaj Türkiye bu ateşe girmesin

TÜRKİYE Irak’a müdahale etmeli mi?

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, ardından Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in, yeşil ışık yaktıkları bu soruya Iraklı Türkmenler ne diyor?

Türkiye’den gelen bu sesler orada nasıl yankılanıyor?

Iraklı Türkmenlere soruyorum.

Nazım Devlet, Şii ve Sünni Türkmenlerin birbirlerine düşürülmek istendiği Telafer’deki Irak Türkmen Meclis üyesi.

Yavuz Efendioğlu, Irak Türkmen Cephesi Musul İl Başkan Yardımcısı.

Yalova’da düzenlenen Irak ile ilgili bir toplantıya katılmak üzere önceki gün Türkiye’ye gelmişler.

Nazım Devlet soruma, "Türkiye Irak’a girmesin" diyerek yanıt veriyor.

Neden?

"Irak zaten oyundur. Türkiye’nin yararınadır karışmaması. Çünkü giren bu oyunun ateşinde yanıyor."

Devam ediyor.

"Irak değişim içinde. Geçen yıl gibi değil hiçbir şey. Şiiler ve Kürtler arasında bugünkü grup ve partilerden farklı düşünen yeni oluşumlar başladı. İkinci seçimlerde Meclis’e farklı düşünen insanlar girdi. Bunların arasında Irak’ta olan her yabancı gücün, yerli siyasi hareketlerin farklı farklı oyun planları var. Irak’ın bütünlüğünden yana olanlar var. Zaman geçtikçe Kürtlerin ve Şiilerin bölünme planları daha zor hale geliyor. Irak bugünkü gibi devam etmeyecek. Mutlaka durulacak. Şu anda Türkiye bu karmaşaya asker gönderip, bu oyunun bir parçası haline gelmesin."

7 BİN 500 TELAFERLİ GENÇ HAPİSTE

Telafer, ülkenin birçok yerinden daha zor koşullar altında.

Sünni ya da Şii, anadilleri Türkçe olan aşiretlerin asırlardan beri yaşadıkları Telafer ağır baskı altında. Şu anda 82 büyük aşiret var.

Amerikalıların raporlarına göre, isyan merkezlerinden biri Telafer. İşgale karşı çıktıkları bir gerçek.

Irak’ta cezaevlerinde 7 bini üzerinde Telaferli genç bulunuyor. Türkmen gençlik, potansiyel tehlike görülüyor. Cezaevini boylamaları için nüfus kağıtlarında "Telafer" yazması yeterli. Ve iddiaya göre bugün Irak hapishanelerinde en kalabalık grup Telaferli gençler.

BU MİLLET ÇÖKMEZ

Irak’tan Türkiye’ye yönelik açıklamalar fazla ciddiye almamak gerektiğini söyleyen Nazım Devlet, "Şu anda Irak’ta kimse güçlü değil" diyor "Irak’ta hükümet mi var? Etkisi nedir? Evet biz Türkmenler baskı altındayız. Ama bizi dağıtmayı başaramayacaklar. Merak etmeyin bu millet çökmez. Biz Türkiye’nin askeri değil, siyasi desteğini arkamızda hissetmek istiyoruz. İran, bütün Irak’ta hiç çekinmeden faaliyet gösteriyor. Türkiye ise sanki çekiniyor."

MUSUL TEZKEREYE SEVİNMİŞTİ

Yavuz Efendioğlu
, Türk askerinin AB ile birlikte Irak’a girişini teklif eden tezkerenin 1 Mart’ta Türkiye Meclisi’nde reddedildiğini duyunca Musul’un çok sevindiğini anlattı. "Musul haberi duyunca çok memnun kaldı. Geçseydi, çok kötü olurdu" sözleriyle sohbete katıldı.

Bunlar, bölgeden gelen sesler.

Irak’a askeri müdahale planları yaparken oradaki Türkmenlere kulak verilmeli hiç değilse.

Geçtiğimiz günlerde Sünni ve Şii Türkmenleri birbirine düşürmek için düzenlenen büyük provokasyonu ise yarın anlatacağım.

Buradan bakınca gözden kaçanları ateşin içinden gelenlerle konuşacağım.
Yazarın Tüm Yazıları