Türkiye'yi alkışlayacağız

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeyi alkışlayacağız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2007 00:00

Ermenistan Futbol Federasyonu Başkanı, "Dünya Kupası kurasında Türkiye ile eşleşince Ermeni ulusu olarak çok sevindik. Bu maçlar iki ülkenin barış ve dostluğunda atacağı adımlar için büyük bir şanstır" dedi.

Haberin Devamı

İSTANBUL’a Aras’ın karşı kıyısından önemli bir futbol konuğu geldi. Sovyet mozayiğinin dağılmasından sonra bağımsız ülke Ermenistan’ın Futbol Federasyonu Başkanı Ruben Hayrapetyan, futbol kimliği ile değil, işadamı sıfatıyla İstanbul’da. Yakın dostu işadamı Majak Yegia Ohanyan Çakır’ın konuğuydu. Dünya Kupası’ndaki rakip komşu ülkenin futbolunun patronu Hayrapetyan, özel olarak görüştüğü HÜRRİYET’e öyle açıklamalar yaptı ki, siyasi zirveye verdiği sportif, politik ve ekonomik mesajlar, gündem yaratacak cinstendi. Spor Servisi Sorumlu Müdürümüz Esat Yılmaer ile gerçekleştirdiğimiz röportajda Hayrapetyan sorularımızı içtenlikle yanıtlarken çarpıcı mesajlar verdi.

Milli maç sınırı açacak

 İki ülke dünya futbol arenasında tarihi bir randevuyu gerçekleştirecek. Türkiye ile eşleştiğinizde neler hissettiniz?


Öncelikle sorularınıza samimi bir çerçevede yanıtlar vereceğimin bilinmesini ve Türk kamuoyuna öyle yansıtılmasını rica ediyorum. Kurada Türkiye ile eşleşince Ermeni ulusu olarak çok sevindik. Biz iki komşu ülkeyiz. Ne olmuş yani, futbol oynayacağız. Birbirimizi daha iyi tanıyacağız. Komşu ülke insanları olarak iyi ilişkiler içersinde olmalıyız. Allah bizi tarih içersinde komşu yapmış, iyi geçineceğiz. Ve bir gün gelecek çok iyi şeyler olacak.

Türkiye-Ermenistan milli maçı iki ülkenin barış ve dostluğunda atacağı adımlar için büyük bir şanstır.
Bu ilk milli maçımızın kapalı olan sınırın açılmasına yardımcı olacağına inanıyorum. Ben Türk meslektaşlarımla konuşup, hem İstanbul’daki, hem de Erivan’daki maçların bir puan mücadelesinin ötesinde dostluk ve şenlik içerisinde geçmesini isteyeceğim. Bu tarihi şansı çok iyi kullanarak, maçlarımızı iki dost komşu ülke olarak oynayacağız.

 Eşleşmemiz nedeniyle Türk insanına vermek istediğiniz bir mesaj var mı?


Önce bir ricam var. Türk milleti bizi düşman bir millet olarak kabul etmesin. İki ülkenin gelecekteki barış ve dostluğuna büyük katkısı olacak bu iki doksan dakikalık mücadelede güçlü olan kazansın diyorum. Her iki maçtan sonra da futbolcuların öpüşmelerini diliyorum. Bu aynı mesajı Ermeni milletine de yolluyorum. Sahaya alkışlarla çıksınlar. Güzel başlasın, güzel bitsin.

Yeni bir sayfa açmalı

 Peki bu maç problemlerin aşılmasında bir adım olacak mı?


Evet... Buna tüm yüreğimle inanıyorum. Çok akıllı davranmak lazım. Bu halklara da bağlı. Tek taraflı aşk olmaz. İki taraf ta yepyeni birer sayfa açıp, yakınlaşmalıdır. Bunun zamanı Türkiye-Ermenistan maçları ile gelmiştir. İki komşu ülke tarihinde futbolda hiç milli temas yapmadı. Sorun olacağını sanmıyoruz. Biz Türkiye ile gelecek yıl 19, 21 yaş ve A milli takımlarda beş maç oynayacağız. Bu iki ülkenin barış ve dostluk yolunda atacakları adımlar için büyük bir yakınlaşma şansı doğuracaktır. Hollanda’da iki ülke takımlarının oyuncuları aynı otelde kaldılar hiçbir sorun çıkmadı.

 İnsanlar arasında bir problem yok, sizce sorun politikacılar arasında mı yaşanıyor?


Politikacılar kalsınlar kendi odalarında. Ben Ermenistan Futbol Federasyonu Başkanı olarak siyasetin spora karıştırılmasına izin vermem. Spor, kilometrelerce uzaktaki düşman ülkelere barış köprüsü olmuştur. Bu maç iki komşu ülkenin sınırlarının açılmasına vesile olacaktır. Biz buna inanıyoruz.

Futbol barışın ilk adımı

 Türk futbolunu nasıl tanıyorsunuz?

Türk Mili Takımı son yıllarda çıkışı ile dünyadaki sayılı takımlardan biridir. Türk futbolundaki reformlar netice verdi ve Türk futbolu yükselişe geçti. Bunu göz ardı etmek mümkün mü... Biz de bugün çıkardığınız futbol kanunundan yararlanmak istiyoruz. Türk futbolunda çok büyük bir gelecek görüyoruz.

 İki komşu ülke olarak çok yakın bir gelecekte futbolcularımızın karşılıklı liglerde oynayacaklarını ve teknik adamların görev alacaklarını düşünebiliyor musunuz?


Tarih bizi yan yana getirmiştir. İster istemez birlikte dostça yaşayacağız. Elbette ki iki ülkenin futbolcuları birbirlerinin liglerinde oynayacaktır. Devamlı küs olamayız. Tarih içerisinde böyle küskünlükler olabilir. Bir gün mutlak barışımız olacak. Bunu da futbol getirecektir. İşte bu ilk adım.

Türkiye grubun favorisi

 Dünya Kupası gruplarının bir değerlendirmesini yapar mısınız?

Gerçekten güçlü bir grubumuz var. Gurubumuzun favorisi İspanya ve Türkiye’dir. 

Peki Türkiye’de beğendiğiniz futbolcular kimler?

Emre Belözoğlu’na hayranım. Çocuk motor gibi çalışıyor. Onu çok seviyorum.

 Fatih Terim’i tanıyor musunuz?

Çok iyi bir teknik adam. Çalışmalarını takdir ettiğim bir futbol uzmanı.

 Türkiye’nin Avrupa Şampiyonası final kurasında şansını nasıl değerlendiriyorsunuz?


Sizinki tam bir ölüm grubu. Kağıt üstünde hiç kimse bu takım çıkar diyemez. Sizin gibi İtalya, Hollanda ve Fransa’nın bulunduğu bir grup daha var.

İlk maçın yerini Türkiye seçsin

 Ermenistan futbolunda seyirci potansiyeli ne kadar?

Erivan’da iki stadımız var. Biri 40 bin, diğeri 16 bin kişilik. Her ikisi de dolup, taşar.

 Bu maçlar öncesi alt yapı oluşturmasında barış ve dostluk adına bir projeniz olacak mı?


Elbette olacak. Biz maçlardan önce iki federasyon başkanları olarak randevulaşacağız. Müsabakaları bir tören, şenlik havasına getirmeye çalışacağız. İspanya’daki kura çekiminde maç takvimleri belli olacak. Orada etraflıca görüşeceğiz.

 İlk maçın nerede olmasını istiyorsunuz?

Bizim için fark etmez. Kararı Türkiye Futbol Federasyonu’na bırakacağız. Nerede oynamayı istiyorlarsa orada oynayalım.


Oyumuz her zaman Erzik’e

 Türkiye Futbol Federasyonu ile temaslarınız oldu mu?

Sürekli iyi ilişkiler içerisindeyiz. Türk dostlarımızla karşılaştığımızda mutlu oluyoruz.
Ne zaman ki UEFA’da, FIFA’da seçimler oluyor, oyumuzu Sayın Şenez Erzik’e veriyoruz. Oylarımızla kendisi için çalışıyoruz. Benden önceki federasyon da oylarını hep Türk’lere verdi. Bayrağı ben aldım, ben de aynen geleneği sürdürüyorum.

Yabancı oyuncuda sınırı kaldırın

 Bize biraz Ermenistan futbolunu tanıtır mısınız?

Ülkemizde futbol bir numara. Çok genç bir takıma sahibiz. Milli takımımızdaki çocuklar kendilerini futbola adamış gençler. Antrenörümüz Yan Portel Fil ile çok iyi bir çizgi yakalamıştık. Ancak o ölünce sıkıntılar yaşadık. Ligimiz yabancı oyuncu yönünden çok zengin. Brezilyalı, Ukraynalı, Rus, Gürcü çok sayıda oyuncu ligimize renk katıyor. 8 takımlı 1. Lig kulüplerimizde yabancı kısıtlaması yok. 4 devreli lig oynanır ve en çok puan alan şampiyon olur. Takım sayısını arttırırsam bol gollü maçlar olur ama ligin kalitesi de düşer. Lig bir ara 12 takımla oynandı. Gol kralı 50 gol atıyordu. Şimdi 20 tanede kalıyor. 10 takımlı ikinci ligimizden bir takım çıkar bir takım küme düşer. Ligimizin kalitesini artırdığı için yabancıya sınırlama koymadık. Size tavsiyem, kaliteyi artırmak için yabancıda kısıtlamayı kaldırın.

 Sizin takımlar Antalya kamplarını seviyor galiba...

Hem de nasıl. Bizde kış ayları sert geçer. Sezon başında ve ortasında her yıl 3-4 takımımız Antalya’da kamp yapıyor. Banans, Pionik ve Mika Antalya sevdalılarıdır.

Söz döndü dolaştı, bizim ligimize geldi. Bu kez Ermeni başkan bize sordu. "Sağlam Beşiktaş’dan ayrılmadı mı?"


Bizde bütçe 2 milyon dolar

 Biraz da Ermenistan futbolunun ekonomisinden söz eder misiniz?

Kulüplerimizin bütçeleri sizinkiler kadar yüksek değil. Öyle astronomik rakamlara henüz ulaşamadık. 1 milyon 200 bin dolarlık bütçelerle ligi sürdürüyoruz...

 Federasyonun bütçesi ne kadar? Sponsor desteğiniz var mı?

Bizde sizinki gibi sponsor desteği yok. Futbolu seven elini cebine atar. Tıpkı sizin 20 yıl öncesi gibi. Federasyonumuzun bütçesi 2 milyon dolardır. En çok parayı da ben veririm. Milli takımlarımızda teknik ve idari kadrolarda 25 kişi görev alır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!