Türkiye'nin gururu

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin gururu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2010 00:00

Aralarında Kanuni Sultan Süleyman’ın da olduğu üç padişaha sadrazamlık yapan Sokullu Mehmet Paşa’nın 10. kuşaktan torunu olan FIVB hakemimizin lakabı “Filenin Komutanı.”

İKİ gün önce İtalya’nın başkenti Roma’da oynanan Dünya Erkekler Voleybol Şampiyonası finalini bir Türk hakemi yönetti. Evet, Brezilya’nın Küba’yı 3-0 yenerek şampiyon olduğu final maçı Türkiye’nin tek FIVB (Dünya Voleybol Federasyonu) hakemi olan Ümit Sokullu’nun yönetimi altında oynandı. Voleybol sporunu yakından takip edenler onun adıyla sık sık karşılaşır. Peki kimdir Ümit Sokullu? Hakemlik dışından ne iş yapar? Soyadından da anlaşılacağı üzere o soylu bir aileden geliyor.

Evet, 500 yıl önce başta Kanuni Sultan Süleyman olmak üzere 3 Osmanlı Padişahı’na sadrazamlık yapan ünlü Sokullu Mehmet Paşa’nın 10. kuşaktan torunu Ümit Sokullu. Paşa torunu olur da askerlikten ayrı kalır mı? Gerçek mesleği askerlik olan ve albaylıktan emekli olan Ümit Sokullu, İSTEK Vakfı’nda spor öğretmenliği yapıyor. Dünya voleybol camiası ona “Filenin komutanı” ya da “Colonel (Albay)” diye hitap ediyor.

Maçta para almadı 175 dolar harçlıkla finali yönetti

Olimpiyat Oyunları ve Dünya Şampiyonası’nda ve finallerinde maç yöneten ilk ve tek Türk voleybol hakemi olan Ümit Sokullu’nun iki gün önceki final maçından kaç para aldığını merak edip sorduk. Söylediğinde kulaklarımıza inanamadık. Çünkü Sokullu, yalnızca cep harçlığı (günlük 175 dolar) karşılığında bu işi yapmış.
FIVB’nin 55 üst yaş sınırı nedeniyle yıl sonunda çok sevdiği hakemlik mesleğini bırakmak zorunda kalacak olan Ümit Sokullu, bilinmeyen yönlerini Hürriyet’e anlattı.

- 15 yılda aralarında finallerin de bulunduğu 305 uluslararası, 500 lig maçı. Başarınızın sırrı ne?
İstemek, işi severek yapmak, disiplinli, planlı çalışmak, saygı ve sevgiye dayalı iletişim içinde bulunmak. Yaptığınız işin özünü, felsefesini kavramaktır.

Olimpiyatta Çin Devlet Başkanı salonu terk etti

“Kimlerin önünde maç yönettiniz?” sorumuza, uzun bir listeyle karşılık verdi Sokullu ve unutamadığı bir olayı anlattı: “Rahmetli Özal, iki kez Japonya Prensi, İtalya Başbakanı Berlusconi, Arjantin Devlet Başkanı, İspanya Kralı ve Kraliçesi, Olimpiyatlarda Çin Devlet Başkanı’nın önünde maç yönettim. Pekin’de Çin-ABD bayanlar yarı final maçını izleyen Çin Devlet Başkanı takımı 2-0 yenik durumdayken sinirlenip salonu terk etti.

Sıkı bir Beşiktaşlıyım ama kongre üyeliğinden atıldım

Soruyoruz; “Hakemler tuttukları takımları pek söylemezler ama siz dünyanın bir numaralı hakemi olarak çok farklı konumdasınız. Hangi takıma sempati duydunuz?” Göğsünü gere gere “Ben Beşiktaşlıyım” dedi ve ardından başından geçen ilginç bir olayı anlattı: “Kongre üyesiydim. Birkaç yıl önce aidatı ödemediğim için üyeliğimi düşürmüşler. Ama bu benim Beşiktaşlılığımı değiştirmez. Ancak oyun alanına çıktığım zaman Beşiktaşlı oyuncu ile bir başka takım oyuncusunun akıttıkları terin ve forma renklerinin benim için hiç farkı yoktur.”

Uğuruna inandığım için 1 düdüğü 5 yıl kullanırım

Düdüklerimi uzun süreli kullanmak gibi bir alışkanlığım var. Çünkü uğur getirdiğime inanırım. Düdüğü kullanış stilim çok değişiktir. Düdüğü dişlerimle sıkarak kullandığım için bir başkasının kullanması da pek mümkün olamıyor. Bazı genç arkadaşlarım kendilerine uğur getirsin diye düdüklerimi istiyorlar ben de hediye ediyorum. Bir düdüğü 5 yıl kullandığım

Yargıtay onaylı vakıf evladı

Dünyanın 1 numaralı FIVB hakemi Ümit Sokullu, Kanuni Sultan Süleyman, Sultan II. Selim ve Sultan III. Murad devirlerinde Osmanlı İmparatorluğu’nun sadrazamlığını yapan Sokullu Mehmed Paşa’nın, Yargıtay onaylı 10’uncu kuşaktan torunu? Sokullu Mehmed Paşa’nın vakıfının gelirinden her yıl cuzi miktarda pay alan Ümit Sokullu, bir Vakıf Evladı?

Sokullu’ya göre en iyi hakem

ÜMİT Sokullu’ya göre en iyi hakem kim? İlginç bir yanıt verdi: “En iyi hakem, maçın önüne geçmeyen, karşılaşma bittikten sonra izleyiciler tarafından ‘maçın hakemi kimdi?’ diye sorulan hakemdir.

İtalya’da Avrupa Kupa Galipleri Erkekler finalinin Macerata-Palermo maçında hatalı bir karar verdim.Macerata takımının itirazları uzun süreli olunca büyük sıkıntı duydum. Ve üstümdeki hakem kıyafetimin terden vücuduma yapıştığını hissettim. Bir an düdüğü bırakıp hakem sandalyesinden inip gitmeyi düşündüm ama gitmedim. Bu beni çok etkileyen bir anı olarak kaldı.

15 YILDA ZİRVEYE ÇIKTI HEP ‘İLK’LERE İMZA ATTI

15 yılda 305 uluslararası, 500’ü aşkın lig maçı yönetti
2004 Atina ve 2008 Pekin Olimpiyatları’nda maç yönetti
Çin’deki son olimpiyatların çeyrek, yarı ve finalinde görev yaptı
Türkiye’nin ilk FIVB ve en çok maç yöneten hakemi
Dünya ligi finallerini dünyada en çok yöneten uluslararası hakem
Dünya Kupası’na katılan ilk ve tek Türk hakemi

Sokullu Mehmet Paşa kimdir?

ÜMİT Sokullu’nun 10. kuşaktan dedesi olan Sokullu Mehmet Paşa (1505-1579), Osmanlı İmparatorluğu’nda iz bırakan bir devlet adamı. Kanuni Sultan Süleyman, Sultan II. Selim ve Sultan III. Murad dönemlerinde sadrazamlık yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!